Οι επενδυτές προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει στη Wall Street και αυτή τη στιγμή οι περισσότερες ερωτήσεις τους περιστρέφονται γύρω από ένα θέμα: τους δασμούς.
Οι δασμοί προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές για πολλούς λόγους. Πρώτον, μπορούν να αυξήσουν το κόστος για τις εταιρείες που βασίζονται στην εισαγωγή ξένων αγαθών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα κέρδη και, με τη σειρά τους, τις τιμές των μετοχών.
Δεύτερον, αυτές οι αυξήσεις των τιμών μπορούν να μετακυλιστούν στον καταναλωτή, προκαλώντας μεγαλύτερη οικονομική πίεση. Ο συνδυασμός αυτών των επιπτώσεων στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις έχει κάνει ορισμένους οικονομολόγους να ανησυχούν για την πρόκληση ύφεσης.
Τέλος, αυτές οι αυξήσεις των τιμών λαμβάνουν χώρα σε μια εποχή που η οικονομία εξακολουθεί να παλεύει με τον πληθωρισμό και οι πρόσθετοι κλυδωνισμοί των τιμών μπορεί να δυσκολέψουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δικαιολογήσει την άμεση δράση με περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.
Παράλληλα, είναι αρκετά ασαφές ποια θα είναι στην πραγματικότητα η δασμολογική πολιτική του Τραμπ. Αυτή η αβεβαιότητα οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα μεταβλητότητας στο χρηματιστήριο. Ο S&P 500 σημείωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες άνω του 1%.
Εν τω μεταξύ, ο λεγόμενος δείκτης φόβου VIX έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα για το έτος, έχοντας εκτοξευτεί πάνω από τις 28 μονάδες!
Ο βαθμός στον οποίο θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί είναι ακόμη άγνωστος, όπως και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στην οικονομία. Αλλά οι επενδυτές έχουν στο μεταξύ πιο απτά οικονομικά δεδομένα να αναλύσουν.
Η έκθεση για την αγορά εργασίας έδειξε ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 151.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, η οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις 170.000 θέσεις εργασίας που προέβλεπαν οι αναλυτές της Wall Street. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 4% τον Ιανουάριο σε 4,1% τον Φεβρουάριο. Ενώ η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε ότι η αγορά εργασίας ψύχεται ελαφρώς, δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία που προκαλούν πανικό.
Λίγες ώρες μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έδωσε ομιλία για την κατάσταση της οικονομίας στο Φόρουμ Νομισματικής Πολιτικής 2025 του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Ο Πάουελ επεσήμανε το γεγονός ότι οι μισθοί δεν αποτελούν πλέον πηγή πληθωριστικών πιέσεων και παρά την ελαφρώς ήπια έκθεση για τις θέσεις εργασίας, θεώρησε ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σταθερή.
Ο τόνος του Πάουελ μπορεί να βοήθησε να διασκεδαστούν ορισμένοι φόβοι των επενδυτών, με τους δείκτες του χρηματιστηρίου να ανακάμπτουν από τα χαμηλά της συνεδρίασης μετά την ομιλία του.
Σύμφωνα με το MarketWatch, δεδομένης της ασάφειας των δασμών, οι επενδυτές ίσως είναι καλύτερα να τους αγνοήσουν προς το παρόν και να μην αλλάξουν δραστικά τις επενδυτικές τους στρατηγικές, παραμένοντας διαφοροποιημένοι.
Αυτό στο οποίο εστιάζουν οι αγορές μπορεί να αλλάξει με κάθε δεδομένο κύκλο ειδήσεων. Οι επενδυτές θα λάβουν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό την ερχόμενη εβδομάδα, με το Bureau of Labor Statistics να ανακοινώνει τον δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Πέμπτη.
Ανάλογα με τα δεδομένα, αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο προσκήνιο ή να βοηθήσουν να αμβλυνθούν ορισμένοι φόβοι των επενδυτών. Τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό και η πρόσφατη έκθεση για την απασχόληση θα αποτελέσουν «γέφυρα» προς την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 19 Μαρτίου.
Διαβάστε ακόμη
ΕΝΦΙΑ 2025: Ποιοι χάνουν τις εκπτώσεις λόγω τεκμηρίων
Η οργισμένη αντίδραση των Καναδών στους δασμούς Τραμπ (tweet + pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα