Έτοιμη να «θυσιάσει» την ανάπτυξη, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος διαβίωσης, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια σειρά επιτοκιακών αυξήσεων.
Η αρχή αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, όταν και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόκειται να ανακοινώσει μια mega αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Αυτή η εξέλιξη θα φέρει το βασικό επιτόκιο στο 1,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%.
Άλλωστε, η Φρανκφούρτη δεν έχει άλλα περιθώρια αναμονής ή κωλυσιεργίας, δεδομένου ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης προβλέπεται να φθάσει τουλάχιστον στο 10% τους επόμενους μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των καταναλωτών.
«Καθώς οι εμπροσθοβαρείς αυξήσεις έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με μια πιο σταδιακή προσέγγιση, η αύξηση των 75 μονάδων βάσης θα μπορούσε να κάνει αίσθηση» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, ο οποίος εξηγεί ότι οι αγορές έχουν εν πολλοίς ήδη αποτιμήσει αυτό το σενάριο.
«Η αύξηση των 75 μονάδων θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να ελέγξει τον πληθωρισμό κι αυτό ενδεχομένως να βοηθήσει στην επίτευξη των πληθωριστικών στόχων» προσθέτει επικουρικά η Ebury, σε σημείωμά της.
Η ανησυχία για την ανάπτυξη
Σύμφωνα με το CNBC, η πρόσφατη διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nords Stream 1 όχι απλώς έχουν μειώσει τα αποθέματα ενέργειας, αλλά έχουν αυξήσει και τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να «παίρνουν» την ανηφόρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρίσκεται στο 4%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, λίγο πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, δηλαδή κατά των μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στις ομολογιακές αποδόσεις των κρατών – μελών.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφθασε στο ιστορικό 9,1% τον Αύγουστο, ενώ δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει σε διψήφια επίπεδα τους αμέσως επόμενους μήνες, δεδομένων των πιέσεων στις ενεργειακές τιμές. Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος της ύφεσης καθίσταται μεγαλύτερος, ενόσω οι καταναλωτές «κόβουν» τις δαπάνες και οι εταιρείες δυσκολεύονται να διαχειριστούν το υψηλό κόστος ενέργειας.
«Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε ιστορικό χαμηλό, υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά αντιλαμβάνονται τα πεπερασμένα όρια της κρατικής στήριξης. Υπάρχουν επίσης, αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι εταιρείες σε ενεργειακά ευαίσθητους κλάδους μειώσουν την παραγωγή» εξηγεί ο Dirk Schumacher, αναλυτής της Natixis.
Η «θυσία» από την ΕΚΤ
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να «θυσιάσει» την ανάπτυξη, προκειμένου να αναχαιτίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη δουλειά από κάθε άλλη μεγάλη κεντρική τράπεζα» σχολιάζει εύλογα η Ebury, αναφερόμενη στα μεγάλα διλήμματα της Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ένα σημείο κλειδί από τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων θα είναι λιγότερο ευαίσθητος στο σενάριο της ύφεσης απ’ ό,τι θεωρούσαμε πρότερα» επισημαίνει από την πλευρά του ο Mark Wall, οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Αυτό σημαίνει εν ολίγοις ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ακόμη κι αν η Ευρωζώνη διολισθήσει σε ύφεση. Αποτέλεσμα είναι η γερμανική τράπεζα να θεωρεί ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 2,5% στα τέλη του 2022.
Ας σημειωθεί ότι τα επιτόκια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve, ήδη βρίσκονται στο 2,25% – 2,50%, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αυξηθούν κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (8,5%).
Διαβάστε επίσης
Bloomberg: «Μαύρες» προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία σε απόρρητο έγγραφο του Κρεμλίνου
Νέα ψηφιακή εφαρμογή «Appodixi» από την ΑΑΔΕ (pics)
Ενεργειακή κρίση: Επιστολή – έκκληση από 40 βιομηχανίες στην Κομισιόν για λήψη έκτακτων μέτρων