Το διογκούμενο ταμειακό υπόλοιπο της Amazon προσελκύει την προσοχή της Wall Street. Η εταιρεία αναμένεται να συγκεντρώσει 127,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι θα τριπλασιάσει το αντίστοχο ποσό από το 2018 και θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συναίνεσης της S&P Global Market Intelligence.

Αυτό σημαίνει πως η Amazon έχει περισσότερα χρήματα από τους ανταγωνιστές της Alphabet και Microsoft, οι οποίες βρίσκονται σται περίπου 112,8 δισ. δολάρια και 108,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ακόμη και η Apple, η οποία τοποθετεί μέρος των μετρητών της σε μακροπρόθεσμους τίτλους, θα υστερήσει της Amazon μέχρι το επόμενο έτος.

Μέχρι το 2027, η Amazon προβλέπεται να έχει σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ξεπερνώντας κατά πολύ τους αντιπάλους της στον κλάδο της Big Tech.

Πρόκειται για μια εκπληκτική μεταμόρφωση για μια εταιρεία που φημίζεται για το γεγονός ότι λειτουργεί με μικρά περιθώρια κέρδους, επανεπενδύει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της και κατέχει σχετικά λίγα μετρητά σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, όπως αναφέρει το Business Insider.

Η Wall Street παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις στενά και διερωτάται αν η Amazon σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των μετρητών για επαναγορά μετοχών ή προσφορά μερισμάτων. Όταν τα υπόλοιπα μετρητών αυξήθηκαν σε άλλες εταιρείες Big Tech στο παρελθόν, η πίεση αυξήθηκε και άρχισαν να επιστρέφουν κάποια από τα χρήματα στους μετόχους.

Ο Μαρκ Μαχέινι, αναλυτής τεχνολογίας στην Evercore, δήλωσε ότι ζητούσε από την Amazon επιστροφή μερισμάτων εδώ και χρόνια, αλλά λάμβανε την απάντηση ότι αυτό «δεν φαίνεται να αποτελεί βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα σε αυτό το σημείο».

Παρ’ όλα αυτά, του έκανε εντύπωση το τεράστιο μέγεθος του αυξανόμενου αποθέματος μετρητών της εταιρείας.

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Amazon θα χρειαζόταν τόσο πολλά μετρητά στον ισολογισμό της», ανέφερε ο ίδιος.

Η αύξηση των μετρητών της Amazon οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη-ρεκόρ από το cloud computing, τη διαφήμιση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας αναμένεται να διπλασιαστούν σχεδόν από 36,8 δισ. δολάρια το 2023 σε 70,8 δισ. δολάρια το 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέταξε η S&P Global Market Intelligence.

Μερίσματα

Οι ελπίδες για ένα μέρισμα της Amazon ή τουλάχιστον περισσότερες επαναγορές μετοχών κέρδισαν έδαφος τα τελευταία τρίμηνα, αφού άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Alphabet, η Meta και η Salesforce, άρχισαν να επιστρέφουν περισσότερα από τα μετρητά τους στους μετόχους. Η Apple και η Microsoft πληρώνουν μέρισμα εδώ και χρόνια.

Ο Μαχέινι της Evercore δήλωσε ότι οι πιθανότητες ενός μερίσματος της Amazon ήταν «αρκετά χαμηλές» για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, ενώ πιστεύει ότι ένα διαρκές πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών είναι πιθανότερο. Η Amazon ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αλλά έκτοτε δεν το έχει ενισχύσει.

Ο Μαρκ Σμούλικ, αναλυτής της Bernstein, δήλωσε ότι οι αναμενόμενες ελεύθερες ταμειακές ροές της Amazon για τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικές και ότι οι επενδυτές «σίγουρα ζητούν» κάποιο είδος επιστροφής.

Η Morgan Stanley, σε πρόσφατο σημείωμά της, δήλωσε επίσης ότι το αυξανόμενο ταμειακό υπόλοιπο της Amazon «δημιουργεί μεγαλύτερη πιθανότητα επιστροφής κεφαλαίου» το επόμενο έτος.

Ο Tζιν Μάνστερ της Deepwater Asset Management δήλωσε στο Business Insider ότι οι απαιτήσεις για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους θα αυξηθούν πιθανότατα το επόμενο έτος, όταν οι επενδυτές σιγουρευτούν για την ικανότητα της Amazon να διατηρήσει τον πακτωλό μετρητών της.

Τεχνητή νοημοσύνη

Οι επενδυτές έχουν λόγους να είναι χαρούμενοι για τις επιδόσεις της Amazon. Η μετοχή της έχει αυξηθεί περίπου 40% τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας την ευρύτερη αγορά. Οι προσπάθειες του CEO, Άντι Τζάσι, έχουν οδηγήσει σε κέρδη ρεκόρ και ανανέωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με αναλυτές τον Απρίλιο, ο οικονομικός διευθυντής της Amazon, Μπράιαν Ολσάβσκι, απάντησε σε ερώτημα σχετικά με τα μερίσματα, τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε τίποτα να πει σε εκείνο το σημείο και προσθέτοντας ότι οι προτεραιότητες ήταν οι ευκαιρίες ανάπτυξης και οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις, καθώς και η αποπληρωμή του χρέους της εταιρείας.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας, ο Άντι Τζάσι ανέφερε ότι η Amazon θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, στο εκκολαπτόμενο δορυφορικό δίκτυο Kuiper και στο περιεχόμενο του Prime Video.

Οποιαδήποτε μεγάλη εξαγορά μπορεί να μην τίθεται επί τάπητος προς το παρόν, δεδομένου του δύσκολου ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, για παράδειγμα, σταμάτησε την προτεινόμενη εξαγορά της iRobot από την Amazon νωρίτερα φέτος.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει «μπαλαντέρ». Η Amazon βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για την πρωτοκαθεδρία στην τεχνητή νοημοσύνη έναντι της Microsoft, της Alphabet, της OpenAI και της Meta, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην εταιρεία να επενδύσει στο χώρο.

Τον Αύγουστο, ο Ολσάβσκι δήλωσε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Μάνστερ της Deepwater δήλωσε ότι ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη, οι επενδυτές θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Amazon περισσότερο «χώρο» για επενδύσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της AWS έχει ανακάμψει τα τελευταία τρίμηνα και ο ανταγωνισμός με τη Microsoft εντείνεται, όπως προσέθεσε.

«Εάν η AWS συνεχίσει να επιταχύνει την ανάπτυξή της, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να την χρηματοδοτούν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Geraldine Watson (Rockefeller Brothers Fund): Τι αναζητούν οι αδελφοί Ροκφέλερ στην Ελλάδα

Πως ο Σκλαβενίτης «έφτιαξε» τη Νο1 Φέτα σε πωλήσεις στην Ελλάδα (γραφήματα)

Αυξάνονται οι τουριστικές ροές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Νέες προσθήκες και από την AEGEAN (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα