search icon

Αγορές

Γουίλιαμς (Fed): Βασικός στόχος η αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Ο επικεφαλής της New York Fed και αντιπρόεδρος της FOMC σχολίασε τις αρνητικές επισημάνσεις που έκανε προς τις κεντρικές τράπεζες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, στην ετήσια οικονομική της έκθεση

Τη διασύνδεση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας υποτίμησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Federal Reserve New York και αντιπρόεδρος του συμβουλίου της FOMC, Τζον Γουίλιαμς, σχολιάζοντας τις προειδοποιητικές επισημάνσεις που είχε η ετήσια οικονομική έκθεση που δημοσίευσε την Κυριακή, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

H BIS, στην έκθεση της, υποστήριξε ότι η προσπάθεια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό βρίσκεται στο τελικό και πιο δύσκολο στάδιο της, κρίνοντας ότι οι πιθανότητες μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι σημαντικές δεδομένου πως τα επιτόκια είναι υψηλά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Υπενθύμισε δε, πως η αναγκαστική άνοδος των επιτοκίων προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις έχει ήδη προκαλέσει σοβαρή χρηματοπιστωτική αστάθεια την τελευταία χρονιά, με ενδεικτικό παράδειγμα την κρίση που πέρασαν τα βρετανικά ομόλογα τον περασμένο Οκτώβριο, την τεράστια πίεση που δέχτηκαν οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες οδηγώντας στην κατάρρευση της SVB, όπως και την υπόθεση της Credit Suisse.

Ο κ. Γουίλιαμς δεν έδειξε να συμμερίζεται τους φόβους που εξέφρασε η BIS επισημαίνοντας ότι «δεν είναι σαφές ότι οι δράσεις της νομισματικής πολιτικής παίζουν κεντρικό ρόλο στο να επηρεάζουν την ανάδειξη των ευάλωτων σημείων στο μέτωπο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Αν και παραδέχτηκε πως η χρήση των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσουν σε μη επιθυμητό κόστος για την οικονομία (και την κοινωνία)

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι ζωτικής σημασίας, διότι είναι η βάση για μια σταθερή οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Όπως ο ίδιος, έτσι και πολλά στελέχη της Fed, έχουν υποστηρίξει πως τα ευάλωτα σημεία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω θεσμικών παρεμβάσεων των εποπτικών οργάνων του τραπεζικού συστήματος και να μην επηρεάζουν ούτε να επηρεάζονται από τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Πάντως, πολλοί αναλυτές έχουν σχολιάσει επικριτικά ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων που εφάρμοσε η Fed και έτερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες επί αρκετά χρόνια δημιούργησαν στρεβλώσεις στο σύστημα και προβλήματα που κλήθηκαν να διαχειριστούν με δυσκολία την τελευταία διετία.

Έτσι, προχώρησαν στην υιοθέτηση μιας ιδιαίτερα επιθετικής πολιτικής σύσφιγξης με δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων που βρήκαν την αγορά (και τον τραπεζικό κλάδο) απροετοίμαστη με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικών πιέσεων που φανερώθηκαν με την τραπεζική καταιγίδα την άνοιξη και ώθησαν βέβαια και την οικονομία κοντά σε ύφεση.

Διαβάστε ακόμη:

Όμιλος Γκριμάλντι: Δρομολόγησε στη γραμμή Βενετία-Μπάρι-Πάτρα, τα υπερσύγχρονα υβριδικά πλοία «Eco Catania» και «Eco Malta»

Οκτώ αναλυτές «διαβάζουν» το εκλογικό αποτέλεσμα – Τι πρέπει να περιμένουμε σε οικονομία και χρηματιστήριο

Bloomberg: Οι πρώτες προκλήσεις για τον Μητσοτάκη – Στο επίκεντρο η οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version