H Goldman Sachs επισημαίνει τα θέματα που ξεχωρίζουν μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και τις επιλογές που έχει στο τραπέζι για τα επιτόκια, βάσει των εξελίξεων στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί του κεντρικούς τραπεζίτες είναι οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης: οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναγνώρισαν σε γενικές γραμμές τη στενότητα της αγοράς εργασίας, αλλά εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για την ανάπτυξη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι προοπτικές είναι γεμάτες αβεβαιότητα, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας δήλωσε ότι η ανάπτυξη αντέχει. Ο απολογισμός της συνεδρίασης του Ιουνίου έδειξε να υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί όπως αναμενόταν, καθώς δεν υπήρχαν ακόμη πειστικές ενδείξεις.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η πορεία του πληθωρισμού: Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σημείωσαν τα μικτά στοιχεία για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Αντίστοιχα, η Λαγκάρντ επεσήμανε τη σημασία των νέων στοιχείων για τους μισθούς, τα κέρδη και την παραγωγικότητα για το δεύτερο τρίμηνο.

O απολογισμός της συνεδρίασης του Ιουνίου έδειξε ότι αρκετοί αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι μια ομαλή διαδικασία αποπληθωρισμού δεν αποτελούσε προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη αναφορικά με την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο. Υπό αυτή την έννοια, ο Διοικητής της Banca d’Italia  Φάμπιο Πανέτα υποστήριξε ότι αν και παραμένει επίμονος ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, είναι φυσιολογικό να σημειώνει βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις τιμές των αγαθών.

Πάντως, στο «τραπέζι» είναι μία ή δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων για φέτος: Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν γενικά ότι δεν δικαιολογείται μείωση στη συνεδρίαση του Ιουλίου και ότι τον Σεπτέμβριο θα ληφθεί η επόμενη απόφαση.

Η GS τονίζει πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν διχασμένα μεταξύ μίας περικοπής, συμπεριλαμβανομένων του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Γκαμπριέλ Μαχλούφ και του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου Wunsch, ή δύο περικοπές όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας Simkus και ο Διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Rehn. Άλλοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας και ο πρόεδρος της De Nederlandsche Bank Knot- παρέμειναν ανοιχτοί σε οποιαδήποτε επιλογή.

Διαβάστε ακόμη: 

Πρόδρομος Μαυρόπουλος στο newmoney: Τι σχεδιάζω για το ακίνητο της «Μύλοι Αλλατίνη» (pics) 

Bloomberg: €800 δισ. στα ευρωπαϊκά ταμεία από τον τουρισμό – «Ψήφος» στην Ελλάδα και το φετινό καλοκαίρι 

Φωτιές και καύσωνας βάζουν φρένο στην παραγωγή των διυλιστηρίων – Με λιγότερα καύσιμα η Ευρώπη (γραφήματα) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ