«Παχιές και επίπεδες» (fat and flat) περιμένει τις επιστροφές μετοχών η Goldman Sachs, διαπιστώνοντας την εδραίωση μιας τάσης, η οποία χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη, αλλά «πλούσια» αξία.
Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, τα κέρδη από τις μετοχές ευθυγραμμίζονται πλήρως με τον τελευταίο κύκλο «αισιοδοξίας», ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη του 2022.
Ο εν λόγω κύκλος εξελίσσεται, παρά τη συνεχιζόμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και σε μεγάλο βαθμό εδράζεται στην άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, ως απόρροια της αγοραστικής φρενίτιδας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs θεωρεί ότι τα ανοδικά περιθώρια είναι ευλόγως περιορισμένα, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προτίθενται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα αναπτυξιακή φάση χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλές επιστροφές.
Την ίδια στιγμή, όμως, με τον S&P 500 να διαπραγματεύεται σε επίπεδα σχεδόν 20% άνω του μέσου όρου της τελευταίας 20ετίας, οι αποτιμήσεις φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται από τα υψηλότερα επιτόκια και τις μεγάλες ομολογιακές αποδόσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είτε περιμένουν μια άμεση μείωση επιτοκίων είτε μια υψηλότερη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Χωρίς βέβαια, το ένα να αποκλείει το άλλο.
Η αποφυγή της ύφεσης, παράλληλα, φαίνεται ότι διευκολύνει το έργο των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες δεν πρόκειται να βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια, προτού παρατηρήσουν μια ουσιαστική σύγκλιση του πληθωρισμού με τον μεσοπρόθεσμο στόχο (2%).
Έχοντας αυτό κατά νου, οι αναλυτές της Goldman Sachs δεν περιμένουν αύξηση στις επιστροφές κατά τη διάρκεια του 2023, ενώ για το επόμενο έτος αναμένουν μια μεσαία, μονοψήφια βελτίωση.
Η ομάδα της Goldman Sachs, τέλος, δεν παραλείπει να εκφράσει την προτίμησή της σε μια επενδυτική προσέγγιση, η οποία συνδυάζει την ποιοτική ανάπτυξη, τον ισχυρό ισολογισμό και τις εταιρείες υψηλού περιθωρίου κέρδους, με κάποια «βαθιά αξία».
Διαβάστε ακόμα
«Επιθετικές» κινήσεις για το δημόσιο χρέος με 4 επανεκδόσεις ομολόγων
Πληροφορική: «Αγώνας δρόμου» για έργα 2 δισ. ευρώ – Ποιοι mega διαγωνισμοί «ξεπάγωσαν»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ