Η βουτιά στις αγορές που ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου ήταν απότομη και σε κάποιους δείκτες ακόμα μεγαλύτερη και από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Στην ανάλυσή της η Goldman Sachs εξηγεί ότι η πτώση που καταγράφουν οι αγορές ξεκίνησε από ένα συγκεκριμένο γεγονός, τον κορωνοϊό, εκτιμώντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις bear market, η ανάκαμψη των οικονομιών χρειάζεται 15 μήνες και σε πραγματικούς όρους 71 μήνες.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση, με τίτλο “Οδηγός πλοήγησης σε πτωτικές αγορές” επισημαίνει ότι ενώ είδαμε μια ταχεία και σχετικά απότομη πτώση, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι προσδοκίες έχουν προσαρμοστεί αποτελεσματικά για να αντανακλούν τα αυξημένα ρίσκα της ύφεσης. Οι μετοχές έκλεισαν με ρεκόρ το 2019 και πάνω απο 90% των συνολικών αποδόσεων προήλθε από την επέκταση των εκτιμήσεων” ( σ.σ και και όχι από τα κέρδη ή τα μερίσματα).

Η Goldman χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις ως σημείο αναφοράς ως προς το τι υποδεικνύει η αντίδραση της αγοράς σε όρους μελλοντικής ανάπτυξης, στην οικονομική δραστηριότητα και τα εταιρικά κέρδη.

Aυτές οι προσεγγίσεις έδειξαν ότι, έχει γίνει μια “κοφτερή” υποβάθμιση των προσδοκιών της ανάπτυξης, Οι μετοχές τώρα υποδεικνύουν flat κέρδη, αλλά όχι μια απότομη πτώση συνδεόμενη με ύφεση. Στην ερώτηση πόσο θα πέσουν οι μετοχές σε μια πτωτική αγορά, η Goldman χρησιμοποιεί τρείς διαφορετικούς τύπους πτωτικών αγορών : δομική, κυκλική, και αυτή που οδηγείται απο ένα γεγονός.

Σε αυτό το στάδιο, δείχνει να είναι πτωτική από ένα γεγονός και η μέση πτώση σε αυτόν τον τύπο είναι της τάξης του 29% σε διάστημα έξι μηνών και ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε ένα χρόνο.

Η Goldman Sachs παρακολουθεί δυο δείκτες. Τον Διεθνή Δείκτη διάθεσης ρίσκου και τον Διεθνή Δείκτη πτωτικών αγορών. Kαι οι δυο δείχνουν ότι, είναι πιθανό ένα δυνατό rebound , παρά τα χαμηλά επίπεδα. Σε ότι αφορά, την επιλογή εταιρειών μεταξύ growth ( ανάπτυξης ) και αξίας, οι εταιρείες με αμυντικό growth υπεραπόδωσαν έναντι των κυκλικών εταιρειών, απο την έναρξη των επιδράσεων του κορωνοϊου, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να δουν μείωση των κερδών τους κατά 30 δισ. ευρώ (34 δισ. δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

Πόσο θα κοστίσει ο κορωνοϊός στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να δουν μείωση των κερδών τους κατά 30 δισ. ευρώ  τα επόμενα τρία χρόνια λόγω του κορωνοϊού, αναφέρει η Goldman Sachs, προβλέποντας μείωση των συνολικών κερδών τους κατά 7%, κάτι που θα τις οδηγήσει στην αναβάθμιση του πιστωτικού τους κινδύνου, σε λιγότερα έσοδα αλλά και σταθερό κόστος.

Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται όλες οι φορές που ο S&P μπήκε σε bear market και πόσο χρειάστηκε για να ανακάμψει από το 1800 εως σήμερα.

 

Τι σημαίνει Bear market

Bear market είναι η αγορά στην οποία οι τιμές των μετοχών ή άλλων επενδυτικών εργαλείων πέφτουν ή αναμένεται ότι θα πέσουν και η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον της αγοράς. Αν και τα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν, γίνεται αποδεκτό ότι μια μείωση των τιμών των δεικτών ή των μετοχών κατά 15% με 20% συνιστά μια bear market.