ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs για ΔΕΗ: Αυξάνει την τιμή στόχο στα 15,5 ευρώ – Αναβαθμίζει τη σύσταση σε «buy»

Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα καθορίζεται σε περίπου 25% - Οι τρεις λόγοι για τους οποίους αναβαθμίστηκε η σύσταση σε «buy» από «neutral»

Σε αύξηση της τιμής στόχου της ΔΕΗ, στα 15,5 ευρώ για το επόμενο 12μηνο (από 14,5 ευρώ προηγουμένως), προχώρησε η Goldman Sachs, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε «buy» (αγορά) από «neutral» (ουδέτερη). Το upside (περιθώριο ανόδου) από τα τρέχοντα επίπεδα καθορίζεται σε περίπου 25%.

Με τίτλο «An Electrification Compounder in the making» (Ένας διαφοροποιημένος ηλεκτροπαραγωγός στα σκαριά), ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναφέρεται στο report του για την πορεία της ΔΕΗ, τις προοπτικές της και τις δικλείδες ασφαλείας από το καθετοποιημένο μοντέλο.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναβαθμίζει τη ΔΕΗ σε «buy» από «neutral» για τρεις βασικούς λόγους:

(1) Ο σταδιακός μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε «Electrification Compounder» μπορεί να οδηγήσει σε πολυδιάστατη επέκταση,

(2) Η πρόβλεψη για αύξηση κατά μέσο όρο 20% των κερδών ανά μετοχή κατά την περίοδο 2024-2027 υποδηλώνει ότι η ΔΕΗ θα επιταχύνει την ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ, με προστασία από τις μεταβολές των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της καθετοποιημένης φύσης της και

(3) «Βλέπει» ενθαρρυντικά σημάδια όσον αφορά την υλοποίηση των έργων, με τις προγραμματισμένες προσθήκες στις ΑΠΕ να υποστηρίζονται από μια σειρά ώριμων έργων και το σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη να βρίσκεται σε καλό «δρόμο» (λιγότερο από το 50% του αρχικού εξοπλισμού απομένει να καταργηθεί).

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κατά την επόμενη τριετία η ΔΕΗ θα επενδύσει περίπου 7 δισ. ευρώ, κυρίως για να ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ και να εκσυγχρονίσει / επεκτείνει το ηλεκτρικό της δίκτυο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη (σε εξέλιξη), θα ωθήσει το «βάρος» των καθαρών δραστηριοτήτων στο περίπου 65% του EBITDA μέχρι το 2027 (έναντι 50% περίπου το 2024). Επίσης, θα μετατρέψει τη ΔΕΗ σε «Electrification Compounder», υποστηρίζοντας ενδεχομένως την πολλαπλή επέκτασή του.

Αναφορικά με την προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας, ο προαναφερθείς ρυθμός (20% κατά μέσο όρο) είναι παρόμοιος με ονόματα που δραστηριοποιούνται αμιγώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – συνήθως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο υποτμήμα του χώρου – με τη ΔΕΗ να έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα σε περιόδους μεταβλητότητας στα εμπορεύματα.

Η ανοδική πορεία της ΔΕΗ δεν είναι risk free, εξηγούν οι αναλυτές της GS, καθώς η αποτυχία υλοποίησης των στόχων που έχει θέσει η εταιρεία, θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές αύξησης των κερδών. Ωστόσο, ο οίκος «βλέπει» ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια, και συγκεκριμένα: (1) το 95% περίπου των εκτιμώμενων προσθηκών στις ΑΠΕ για την περίοδο 2025-2027 είναι είτε υπό κατασκευή είτε έτοιμες προς κατασκευή και (2) το σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη φαίνεται να εξελίσσεται καλά, με λιγότερο από το ήμισυ του αρχικού εξοπλισμού να αποσύρεται.

Διαβάστε ακόμη

Έκρηξη πιστωτικής επέκτασης προβλέπεται για τις ελληνικές τράπεζες (διαγράμματα)

Κινεζικά δάνεια: Καταργούνται οι περιορισμοί για τις ξένες επενδύσεις

ADQ: Υπέβαλε προσφορά $1,2 δισ. για την εξαγορά της Aramex

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

string(0) ""