search icon

Αγορές

Goldman Sachs: Έρχεται ράλι άνω του 40% στις τιμές των commodities

Το πρόβλημα των ελλείψεων, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, βρίσκεται στο επίκεντρο της σκέψης πολλών αναλυτών

Στην αγορά των εμπορευμάτων (commodities) φαίνεται ότι «ποντάρει» για το 2023 η Goldman Sachs, η οποία «βλέπει» επιστροφές άνω του 40% για τους επενδυτές μέσα στο επόμενο 12μηνο. 

Παρά το γεγονός ότι το α’ τρίμηνο θα είναι «σχεδόν χαμένο», εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών επιδόσεων σε ΗΠΑ και Κίνα, η μείωση των αποθεμάτων βασικών υλικών, όπως το πετρέλαιο, το αέριο και τα μέταλλα, θα οδηγήσει σε τόνωση των τιμών.  

«Παρά τον διπλασιασμό των τιμών σε πολλά εμπορεύματα έως τον Μάιο του 2022, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς -στο σύνολό της- απογοήτευσε. Ακόμη και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές των προηγούμενων μηνών δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν επαρκείς κεφαλαιακές ροές και έτσι, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μακροπρόθεσμων ελλείψεων» εξηγούν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.  

Γι’ αυτό τον λόγο, προεξοφλούν ότι μέσα στο 2023 ο γενικός δείκτης αποδόσεων στα commodities θα αυξηθεί κατά 43%, δίνοντας συνέχεια στο +24% του φετινού έτους. 

Φυσικά, το πρόβλημα των ελλείψεων, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, βρίσκεται στο επίκεντρο της σκέψης πολλών αναλυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 15 μεγαλύτερα hedge funds του κλάδου έχουν αυξήσει κατά 50% την έκθεσή τους, η οποία πλέον ανέρχεται σε 20,7 δισ. δολάρια.  

Χωρίς επαρκή κεφάλαια, ώστε να δημιουργηθούν ικανές ποσότητες προμήθειες, τα εμπορεύματα θα παραμείνουν «κολλημένα» σε μια μακρά κατάσταση ελλείψεων, με τις τιμές να καθίστανται ολοένα και πιο ευμετάβλητες, εκτιμά η Goldman Sachs. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η τράπεζα «βλέπει» την τιμή του Brent να σκαρφαλώνει στα 105 δολάρια ανά βαρέλι στο δ’ τρίμηνο του 2023 από 82 δολάρια ανά βαρέλι σήμερα. Την ίδια στιγμή, η τιμή του χαλκού θα αυξηθεί στα 10.050 δολάρια ανά τόνο έναντι 8.400 δολαρίων σήμερα, ενώ το ασιατικό LNG (υγροποιημένο αέριο) θα διευρυνθεί από τα 33 δολάρια στα 53,1 δολάρια ανά θερμική μονάδα.  

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αναλυτές επιλέγουν να εστιάσουν στις αυξανόμενες προκλήσεις της ζήτησης, επικαλούμενοι την εύθραυστη κατάσταση των εθνικών οικονομιών. «Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης συνιστά απειλή» τονίζει η Citigroup, σε πρόσφατο report της, εξηγώντας ότι μια αδύναμη ανάπτυξη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση και κατ’ επέκταση τις τιμές των commodities.  

Διαβάστε επίσης

Τα λόμπι έδωσαν (;) την Εύα, η ΔΕΗ παίρνει την Enel Ρουμανίας, ο Κούτρας τον (παλαιό) Άκτωρα και οι Πεταλιοί (επεισόδιο 897)

ΜcArthurGlen τέλος, έρχεται το Designer Outlet Athens στα Σπάτα αρχή του 2023

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία στη βίλα-καταφύγιο του Φράνκο Τζεφιρέλι στο Ποζιτάνο

Exit mobile version