Η Goldman Sachs προβλέπει θετικές αλλά χαμηλές αποδόσεις για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, συνάρτηση των συνεχιζόμενων αδύναμων οικονομικών επιδόσεων, της μέτριας αύξησης των κερδών ανά μετοχή (σ.σ. εκτιμάει 3% και 4% το 2025 και το 2026) και ενός σημείου εκκίνησης για την αποτίμηση σε 13,2 φορές τον δείκτη P/E, ο οποίος είναι κοντά στον μακροχρόνιο μέσο όρο.
«Τα προβλήματα της Ευρώπης είναι καλά αναγνωρισμένα – χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, υψηλή πολιτική αβεβαιότητα και έλλειψη αποφασιστικής πολιτικής αντίδρασης, αλλά παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις επιδόσεις, ενώ άλλες αγορές προσφέρουν υψηλότερη ανάπτυξη ή/και πιο δυναμική πολιτική στήριξη. Μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποαποδώσει, σύμφωνα με τους κινδύνους από τους δασμούς, αλλά αν τις δούμε με μια πιο μακροπρόθεσμη σύγκριση με τους κυκλικούς δείκτες, οι αποδόσεις ήταν αξιοσημείωτα ανθεκτικές», εξηγεί ο οίκος.
«Υποβαθμίζουμε ελαφρώς τις τιμές-στόχους του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 σε 500, 520 και 530 μονάδες σε διάστημα 3, 6 και 12 μηνών (από 510/530/540 μονάδες) και αυτό συνεπάγεται 12μηνη απόδοση τιμών 6% και συνολική απόδοση 9%, ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις μας για τις ΗΠΑ και την Ασία. Η Goldman προβλέπει ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 θα ανέλθει στις 6.500 μονάδες έως το τέλος του 2025, αντανακλώντας 11% άνοδο από το τρέχον επίπεδο και 12% συνολική απόδοση με μερίσματα. Ο ευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε υποαπόδοση μεγαλύτερη από δύο τυπικές αποκλίσεις έναντι του S&P 500 τους τελευταίους 6 μήνες και το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε αυτό να αντιστραφεί. Υπάρχουν διάφορες πιθανές διαδρομές: i) επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία ή η έκταση των αμερικανικών δασμών, ii) μια σαφής ύφεση στη μεταποίηση, iii) μια ευρύτερη πολιτική αντίδραση από την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής), iv) ανησυχία για τις αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών ιδιαίτερα υψηλής κεφαλαιοποίησης τεχνολογίας (mega caps)», εξηγεί ο επενδυτικός οίκος.
«Αμφιβάλλουμε ότι αυτά θα προσφέρουν ανακούφιση, ιδίως βραχυπρόθεσμα. Όμως, ένας τομέας από τον οποίο βλέπουμε στήριξη είναι ο συνεχιζόμενος αποπληθωρισμός στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, αν και είναι απίθανο να βοηθήσει τα κέρδη, όταν ο πληθωρισμός είναι 1-2% το μέσο μελλοντικό P/E ήταν συνήθως υψηλότερο, στις 15-16 φορές. Με τους οικονομολόγους μας να προβλέπουν χλιαρή οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και χαμηλότερα τελικά επιτόκια από την τιμολόγηση της αγοράς, μας αρέσουν οι αμυντικές εταιρείες (Real Estate, Τηλεπικοινωνίες). Μας αρέσουν επίσης οι εταιρείες που εκτίθενται στους Ευρωπαίους καταναλωτές (λιανικό εμπόριο, ταξίδια και αναψυχή).
Τα επενδυτικά θέματα που μας αρέσουν είναι η έκθεση στις ΗΠΑ, δεδομένης της ενίσχυσης του ΑΕΠ των ΗΠΑ και του αμερικανικού νομίσματος, η δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές δεδομένης της χαμηλής τιμής των επιτοκίων και της ανεκτέλεστης ζήτησης- μας αρέσει το καλάθι των συγχωνεύσεων και εξαγορών και μετακινούμε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε υπερεπενδεδυμένες (overweight). Συνεχίζουμε να συνιστούμε αγορά στις βρετανικές μετοχές, καθώς η αποτίμηση είναι σαφώς κάτω από το μέσο όρο», καταλήγει ο οίκος.
Διαβάστε ακόμη
Ενέργεια: Ανησυχία για το χειμερινό ράλι στο ρεύμα, καπέλο 40% μέσα σε τρεις μέρες
Η επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών: Πώς τη διαμορφώνουν οι Ελληνες τραπεζίτες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα