«Παραμένουμε αμυντικοί για το χρονικό ορίζοντα των τριών μηνών με αυξημένες θέσεις (overweight) σε μετρητά και εταιρικά ομόλογα, ουδέτερη θέση στα εμπορεύματα και μειωμένες θέσεις σε κρατικά ομόλογα και μετοχές, με περαιτέρω αντιδράσεις από την πιθανή αύξηση των πραγματικών αποδόσεων και την παρατεταμένη αβεβαιότητα για την ανάπτυξη, εξηγεί η Goldman Sachs.
«Με τα ασφάλιστρα κινδύνου σχετικά χαμηλά, ιδίως μετά το πρόσφατο ράλι ανακούφισης στις μετοχές, βραχυπρόθεσμα θα εστιάσουμε στην απόδοση, και θα παραμείνουμε προσανατολισμένοι στην ‘ποιότητα’ και επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις μας. Αναμένουμε ευκαιρίες για την προσθήκη κινδύνου το 2023 και είμαστε ουδέτεροι σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οverweight μόνο στα εμπορεύματα στο χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών», συνεχίζει η τράπεζα.
«Χωρίς τις αποτιμήσεις σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να φτάσουν οι αγορές στο κατώτατο σημείο, οι επενδυτές πρέπει να δουν μια κορύφωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων ή ένα κατώτατο σημείο της οικονομικής δραστηριότητας. Το μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού παραμένει δυσμενές. Αν και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να ομαλοποιηθεί, η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να συσφίγγουν, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Η ασθενής ανάπτυξη και η μεταβλητότητα, σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές αποτιμήσεις διατηρούν τον κίνδυνο διόρθωσης στις μετοχές σε υψηλό επίπεδο. Οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν επίσης αυξηθεί παράλληλα με τους δείκτες πίεσης (stress) της αγοράς», προβλέπει η επενδυτική τράπεζα.
«Η αφετηρία των αποτιμήσεων έχει βελτιωθεί, αλλά οι αποτιμήσεις των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται πολύ πάνω από τα υφεσιακά επίπεδα και οι κίνδυνοι στα κέρδη είναι ότι θα μειωθούν περισσότερο το επόμενο έτος. Το πρόσφατο ράλι ανακούφισης από τις ελπίδες για κορύφωση του πληθωρισμού/αποκλιμάκωση έχει μειώσει και πάλι τα ασφάλιστρα κινδύνου στα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία και εμφανίζονται χαμηλά, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο ύφεσης και την αβεβαιότητα σχετικά με το μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού. Η αδύναμη ανάπτυξη και η μεταβλητότητα σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές αποτιμήσεις διατηρούν αυξημένο τον κίνδυνο μείωσης των τιμών των μετοχών. Οι ανησυχίες μας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν επίσης αυξηθεί παράλληλα με τους δείκτες πίεσης της αγοράς», συνεχίζει η τράπεζα.
«Τα ομόλογα προσφέρουν σε γενικές γραμμές πιο ελκυστική σχέση κινδύνου / απόδοσης για τα χαρτοφυλάκια πολλαπλών στοιχείων ενεργητικού. Τα ομόλογα θα πρέπει να έχουν λιγότερο θετική συσχέτιση με τις μετοχές αργότερα το 2023 και να παρέχουν κάποιο όφελος διαφοροποίησης, αλλά μέχρι οι κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τις αυξήσεις και ο πληθωρισμός να ομαλοποιηθεί τα ομόλογα είναι απίθανο να αποτελέσουν αξιόπιστο μαξιλάρι για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία», εξακολουθεί να πιστεύει η GS.
«Αναμένουμε περισσότερα περιφερειακά οφέλη διαφοροποίησης, υποστηριζόμενα από μια ενδεχόμενη κορύφωση του δολαρίου το 2023. Με τις χαμηλές αναμενόμενες αποδόσεις και τα περιορισμένα οφέλη διαφοροποίησης από τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, η υπόθεση για μεγαλύτερες κατανομές σε εναλλακτικές λύσεις και εστίαση στην πραγματική απόδοση των περιουσιακών στοιχείων και όχι στις σχετικές μετρήσεις του κινδύνου. Συνεπώς, μειωμένες θέσεις σε ορίζοντα τριμήνου και ουδέτερη σύσταση σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, καθώς η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η ανάκαμψη θα ακολουθήσει στο β’ εξάμηνο», καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.
Διαβάστε ακόμη:
Πετρέλαιο θέρμανσης: Ρεκόρ επιδότησης 900.000 και καλές τιμές μέχρι 30 Νοεμβρίου
Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και οι «αυτόματες» επιστροφές φόρων