search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Γλίτωσε τα χειρότερα με φόντο τη SVB – Η αντεπίθεση της Εθνικής «μάζεψε» τις μεγάλες απώλειες

Ο Γενικός Δείκτης ναι μεν βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, αλλά έκλεισε στο υψηλό ημέρας - Ισχυρό ενδοσυνεδριακό comeback για τις τράπεζες, ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα - Απώλειες στα υπόλοιπα blue chips - Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος - Χρηματιστήριο: Η κατρακύλα, η αύξηση του πολιτικού ρίσκου και τα «μαύρα σύννεφα» από το εξωτερικό

Με το… αριστερό μπήκε στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές  προχώρησαν σε νέες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Silicon Valley Bank. Ωστόσο, η αντεπίθεση των τραπεζών στο τελευταίο τρίωρο της συνεδρίασης είχε ως αποτέλεσμα το αισθητό «ψαλίδισμα» των αρχικών απωλειών, οι οποίες ενδοσυνεδριακά έφθασαν έως το -2,5%.  

Η Mytilineos βρέθηκε στο «στόχαστρο» των πωλητών και αναδιπλώθηκε στην περιοχή των 23,2 ευρώ, ενώ μεγάλες απώλειες εμφάνισαν και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco. Αντίθετα, οι τράπεζες έκαναν ένα εντυπωσιακό comeback, με αποτέλεσμα να κλείσουν σε θετικό έδαφος. Ξεχώρισε η Εθνική, η οποία από το -4% «γύρισε» στο +3,7%. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση κατά 0,64% και διαμορφώθηκε στις 1.049,55 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.056,26 μονάδες), αλλά και ανακτώντας 24 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε επίσης σε 24 μονάδες (από 1.025,17 έως 1.049,97 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 151 εκατ. ευρώ.

Comeback για τις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, παρότι ενδοσυνεδριακά έχανε έως 4%, τελικά έκανε την έκπληξη και έκλεισε σε θετικό έδαφος, καθώς ενισχύθηκε στο +0,97% και τις 801 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο «game changer», καθώς από το -4% εκτινάχθηκε στο +3,7% και τα 4,7 ευρώ, εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε κατά +0,7% και προσέγγισε εκ νέου τα 2,00 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank περιορίστηκε στο -0,3% και το 1,29 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να μένει αμετάβλητη στο 1,19 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Πιέσεις στα blue chips

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,63% και 2.548 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos υποχώρησε στο -3% και τα 23,4 ευρώ, ενώ απώλειες κοντά στο 3% εμφάνισε και η μετοχή της Viohalco. H μετοχή του ΟΠΑΠ, παράλληλα, συρρικνώθηκε κατά 2,1%, με τις μετοχές των Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και ΟΤΕ να έπονται τουλάχιστον στο -1,5%. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Titan, τέλος, διολίσθησαν κατά 1,2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης εκτοξεύθηκε στο +4,3% και τα 7 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,69% και 1.537 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε αρνητικά στο -3,7% και το 1,5 ευρώ, ενώ άνω του 2% καθορίστηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των Cenergy, Fourlis, Premia και Κρι – Κρι Η μετοχή της Attica Bank, από την πλευρά της, βρέθηκε σε limit down (-10%), εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την τελική συμμετοχή της Thrinvest στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 22 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 89 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 72,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Οι μεγαλύτεροι ημερήσιοι τζίροι 

Ανησυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ο Γενικός Δείκτης, παρότι «μάζεψε» τις απώλειες προς το τέλος της ημέρας, εξακολουθεί να είναι έρμαιο των διεθνών εξελίξεων, ενόσω η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και η επιπτώσεις της στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα προκαλούν κύμα αναταράξεων στις αγορές του εξωτερικού.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι ρευστοποιήσεις εύλογα «ακουμπούν» και τη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γενικός Δείκτης έχασε 5% και διέκοψε το σερί των 11×11 ανοδικών πενθήμερων. Αποτέλεσμα είναι τα κέρδη του 2023 να έχουν ήδη «ψαλιδιστεί» στο +13%.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική αγορά αφορά τη διάθεση και την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία εκτός όλων των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει την Πέμπτη νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, το δυστύχημα στα Τέμπη και η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας  συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα και ακρίβεια τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραγωδίας στο εκλογικό σώμα.

Στο μεταξύ, η προσοχή των ειδικών εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανακοινώνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη, αντίστοιχα) τα επίσημα οικονομικά μεγέθη του 2022, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των επιδόσεών τους. Κι αυτό, παρότι δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε διανομή μερισμάτων εντός του 2023.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές         

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει σημαντικές απώλειες στο -2,15% και τις 444 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,7%, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,6%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 200 μονάδες, αντιδρώντας θετικά στα μέτρα ασφαλείας των εποπτικών αρχών.   

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,24% και τα 75,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,14% και τα 81,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, εκτινάσσεται στο +2,47% και τα 1.913 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε ακόμα

Η μάχη του Μητσοτάκη με το «κοντέρ», τα (γνωστά) σενάρια για (μη) αυτοδυναμία, ο Κόπυ με τον Γεωργάτο για την Αίγλη και οι μαχαιριές με τα μερίσματα

Το «αόρατο γιοτ» του βραβευμένου Ελληνα designer – Το φουτουριστικό σκάφος που σχεδιάστηκε σε μια παραλία στο Κουφονήσι

Υψηλό ενδιαφέρον: Αμερικανοί, Γάλλοι και Γερμανοί θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα

Exit mobile version