search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Πτώση στις τράπεζες για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από το υψηλό ημέρας, αλλά σε θετικό έδαφος - Στηρίγματα από Viohalco, Σαράντης και Quest - Πιέσεις σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα

Μια γλυκόπικρη γεύση άφησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά ναι μεν έκλεισε σε θετικό έδαφος για 2η διαδοχική ημέρα, αλλά απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών. Κι αυτό, διότι τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό προκάλεσαν έντονη απογοήτευση, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν άρον – άρον τις μετοχές και να περιορίζουν τη δυναμική της τεχνητής αντίδρασης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,21% και ενισχύθηκε στις 862,66 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (860,85 μονάδες), αλλά και χάνοντας 15 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 18 μονάδες (από 859,89 έως 877,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 86 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος, κόντρα στα ενδοσυνεδριακά κέρδη που έφθασαν έως το +2%, τελικά έκλεισε σε αρνητικό έδαφος για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση, τερματίζοντας στο -1,02% και τις 571,15 μονάδες. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία έχασε σχεδόν 2% και επανήλθε στο τεχνικό σημείο του 0,95 ευρώ. Στο -1,1% ακολούθησε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε προς τα 3,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -0,8% και το 0,90 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +1% και το όριο του 1,25 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 2.072 μονάδες), η μετοχή της Viohalco αναδείχθηκε σε απόλυτη πρωταγωνίστρια, εκτινασσόμενη στο +5,1% και τα 3,9 ευρώ, καθώς -για άλλη μία φορά- διάφορα σενάρια έκαναν τον κύκλο της αγοράς. Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως ήταν εύλογο, τροφοδότησε και τη μετοχή της θυγατρικής ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία κέρδισε άνω του 1,6%. Η μετοχή της Σαράντης, από την πλευρά της, αυξήθηκε κατά 3%, ενώ άνοδο κατά 2,2% παρουσίασε η μετοχή της Quest. Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ και Motor Oil έκλεισαν πέριξ του 1,5%. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,27% και 1.410 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε στο +7,3% και τα 2,2 ευρώ, χάρη στις φήμες περί πιθανής εισόδου ξένου fund. Στο +4,4% ακολούθησε η μετοχή της Παπουτσάνη, ενώ η μετοχή της Cenergy, επηρεαζόμενη θετικά από τη Viohalco, αυξήθηκε κατά 5,3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 34 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο  

Δεύτερο συνεχόμενο ανοδικό κλείσιμο 

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να κλείσει ανοδικά για 2η διαδοχική συνεδρίαση, έστω κι αν η αθροιστική άνοδος είναι οριακή και αισθητά κάτω του 1%. Η εικόνα του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα σημερινά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό (υψηλό 40ετίας), τα οποία επανέφεραν τις ανησυχίες των επενδυτών και επέδρασαν αρνητικά στην εύθραυστη εικόνα ανάκαμψης. 

Εξάλλου, η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει αρνητική, με τον Γ.Δ. να βρίσκεται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (889 μονάδες), φλερτάροντας με τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου. Τα γεωπολιτικά ρίσκα, ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η «τσουχτερή» ενέργεια και το μεγαλύτερο κόστος δανεισμού εξακολουθούν να επηρεάζουν δυσμενώς την επενδυτική ψυχολογία.  

Από την άλλη πλευρά, οι επικείμενες ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων από μια σειρά blue chips (ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola, ΕΛΠΕ και Τράπεζα Πειραιώς) είναι πιθανό να παράσχουν ορισμένες στηρίξεις στο ταμπλό, δίνοντας την ευκαιρία στους αγοραστές να επανέλθουν, ιδίως αν τα μεγέθη αποδειχθούν ικανοποιητικά. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετούν και τα σενάρια για τα κυοφορούμενα εταιρικά deals.   

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επικείμενες αλλαγές του δείκτη MSCI Greece, οι οποίες θα γίνουν γνωστές το βράδυ της Πέμπτης. Τα σενάρια κάνουν λόγο για μία – δύο προσθήκες (ΕΤΕ και Mytilineos), αλλά και μια πιθανή διαγραφή (Jumbo). Απίθανο δεν είναι, πάντως, και το σενάριο των μηδενικών αλλαγών. Ίδωμεν.   

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές αναμένουν συντήρηση της μεταβλητότητας και το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις πρώτες στηρίξεις να συναντώνται στις 850 και τις 840 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις, παράλληλα, βρίσκονται στις 880 μονάδες.  

Η εικόνα στο εξωτερικό 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, αν και χάνει ένα μέρος των αρχικών κερδών, εξακολουθεί να ενισχύεται στο +0,6% και τις 422 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στην εικόνα αντίδρασης. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,7%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,3%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ανακάμπτει κατά περίπου 200 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επανέρχονται άνω των επιπέδων των 100 δολαρίων, καθώς τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο +5,2% και τα 105,01 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +4,4% και τα 106,98 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κινείται ήπια ανοδικά στο +0,73% και τα 1.854 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης: 

Η μεγάλη «βουτιά» των crypto – Γιατί πανικοβάλλονται οι επενδυτές (πίνακας + pic)

Όμιλος Βιοχάλκο: Η Sovel επενδύει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις πλωτών ανεμογεννητριών στον Βόλο 

TerraUSD: Ποιο είναι το «τέρας» που καταρρέει και «τρώει» τα Bitcoins 

Exit mobile version