Για ένα «δύσκολο μέλλον» με έναν «ασυγχώρητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλών χρεών» προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε κεντρική ομιλία της ενόψει της επικείμενης κοινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αρνήθηκε να ανακηρύξει και τη νίκη κατά του πληθωρισμού επικαλούμενη τις αβέβαιες προοπτικές που δημιουργούν οι υψηλές τιμές και η κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Το μήνυμα μου για σήμερα είναι πως μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα» υποστήριξε.

Πραγματικά, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη στις εκτιμήσεις της σκιαγραφώντας ένα τοπίο χλιαρής ανάπτυξης, αυξανόμενων εντάσεων στο εμπορικό πεδίο και βέβαια διόγκωσης των χρεών, τα οποία άρχισαν να «φουσκώνουν» υπερβολικά από την περίοδο της πανδημίας δίχως πολλές κυβερνήσεις, ακόμη και μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, να έχουν λάβει επαρκή μέτρα για τον περιορισμό τους. Ανάμεσα τους οι δύο σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Βεβαίως, η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε πως υπάρχουν και καλά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος έχει αρχίσει να υποχωρεί ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή σε ένα καθεστώς σταθερότητας των τιμών. Και μάλιστα με τις αγορές εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη να βρίσκονται σε τροχιά αποθέρμανσης με ομαλό τρόπο.

«Το μεγάλο παγκόσμιο κύμα του πληθωρισμού υποχωρεί. Και αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση ή με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, κάτι που φοβούνταν πολλοί ότι θα δούμε ξανά» σχολίασε.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επέτρεψε στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν ρότα και να ξεκινήσουν τις περικοπές των επιτοκίων (με την ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια για τρίτη φορά σήμερα), η κυρία Γκεοργκίεβα ξεκαθάρισε πως είναι ακόμη νωρίς για να θεωρήσει κανείς πως ο πληθωρισμός έχει ηττηθεί πλήρως. «Μην περιμένετε επινίκια πάρτι» στην ετήσια σύνοδο των ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 26 Οκτωβρίου, τόνισε με νόημα!

«Μπορεί οι δείκτες του πληθωρισμού να υποχωρούν, όμως τα υψηλά επίπεδα των τιμών που αισθανόμαστε στο πορτοφόλι μας ήρθαν για να μείνουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε επίπεδο κρατών αλλά και απλών πολιτών, ο πληθωρισμός πάντα πλήττει περισσότερο τους πιο ευάλωτους!

Πέρα από το βάρος αυτό, η παγκόσμια κοινότητα και δη, τα φτωχότερα μέλη της θα πρέπει να διαχειριστούν και την αστάθεια που γεννά η ένταση στη Μέση Ανατολή, ρίχνοντας βαριά τη σκιά της στις περιφερειακές οικονομίες και τις αγορές πετρελαίου. Χαρακτήρισε δε, ως αποκαρδιωτικό τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο που έχουν οι πόλεμοι σε Γάζα και Ουκρανία.

Εξάλλου, οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για την παγκόσμια οικονομία, «κάθε άλλο παρά είναι αρκετά καλές» για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές πιέσεις, να βοηθήσουν στην εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας ή να παράγουν επαρκή φορολογικά έσοδα για την εξυπηρέτηση και τη μείωση των χρεών.

Ειδικά για το ζήτημα των συνεχώς διογκούμενων χρεών το σήμα κινδύνου που εκπέμπει το ΔΝΤ είναι λίαν ηχηρό, με την κυρία Γκεοργκίεβα να υπογραμμίζει πως ένα από τα σενάρια του διεθνούς οργανισμού «βλέπει» εκτίναξη του παγκόσμιου δημόσιου χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ πάνω από το σημερινή βασική εκτιμώμενη γραμμή.

«Ακόμη και τα παραδοσιακά δημοσιονομικά συντηρητικά πολιτικά μέρη έχουν αναπτύξει μια διάθεση για δανεισμό και δαπάνες» υποστήριξε επικριτικά η κυρία Γκεοργκίεβα.

Για το λόγο αυτό επανέλαβε την ανάγκη διεύρυνσης και επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνάμα με την επιστροφή στη δημοσιονομική ορθότητα. Όπως επίσης υπογράμμισε την σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας, η οποία – όπως επεσήμανε – είναι πιο σημαντική από ποτέ για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της εποχής, από τις εντάσεις στον εμπορικό τομέα έως την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής ή και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να διαμορφωθούν πρακτικοί αλλά και ηθικοί κανόνες για την ορθή χρήση της.

Θυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει και τις ανανεωμένες εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Το νέο World Economic Outlook θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη με τις σημερινές επιφυλακτικές δηλώσεις της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να μην δημιουργούν μεγάλες ελπίδες για επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του διεθνούς οργανισμού.

Στην προηγούμενη έκθεση του, τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεψε ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε ποσοστό 3,2% φέτος και 3,3% την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμη 

Λαγκάρντ: Δεν βλέπω κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη

Ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας 

Netflix: Άλμα 340% σε 2,5 χρόνια – Μήπως ήρθε το τέλος για το ράλι της μετοχής; 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα