search icon

Αγορές

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Απαιτείται περαιτέρω νομισματική και δημοσιονομική σύσφιγξη

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε πως, παρά την πτωτική τάση του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την περιοριστική νομισματική πολιτική και οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους να βοηθήσουν με περικοπές των δαπανών

Να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του πληθωρισμού κάλεσε τις διεθνείς κυβερνήσεις, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Επανέλαβε δε, για μια ακόμη φορά την επισήμανση πως πέρα από τη νομισματική σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες απαιτείται και δημοσιονομική σύσφιγξη προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Έχουμε τον πληθωρισμό παγκοσμίως να κινείται επιτέλους προς την σωστή κατεύθυνση και να υποχωρεί από τα πολυετή υψηλά που είχε φτάσει, όμως δεν έχει υποχωρήσει ακόμη αρκετά ώστε οι κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν το ρυθμό τους» επεσήμανε η κυρία Γκεοργκίεβα, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως πέρα από τις κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν και οι κυβερνήσεις με περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών και έλεγχο των χρεών.

Όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 3% την επόμενη πενταετία, ήτοι δηλαδή αρκετά κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 3,8%.

Για τον πληθωρισμό, το Ταμείο έχει προβλέψει πως ο δείκτης θα επιβραδυνθεί στο 7% από το 8,7%, ήτοι κατά 0,4% υψηλότερα από την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ – Νέα έκθεση: Η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη απειλή για την αγορά εργασίας (pics + tweets + γραφήματα)

Το top 5 των οικονομικότερων περιοχών στην Αθήνα για αγορά και ενοικίαση σπιτιού – Αναλυτικός πίνακας

Πλαφόν ή έκτακτη φορολογία για τους ακτοπλόους, ο Χρυσοχοΐδης… ξεκίνησε με τους διοικητές, οι φωνές στα Μάρμαρα Παυλίδης, ο Ιβάν και το λιμάνι, ο Ναγκίμπ και η Μύκονος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version