Τα Χριστούγεννα έφτασαν νωρίτερα στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να διευρύνει τα κέρδη του στη συνεδρίαση της Τετάρτης καταγράφοντας έτσι δεύτερο συνεχόμενο ιστορικό ρεκόρ αντλώντας αισιοδοξία από τις προοπτικές που ανοίγει η διαφαινόμενη αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ μέσα στη νέα χρονιά, ίσως και μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Αναλόγως το κλίμα ήταν θετικό ευρύτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,52% φτάνοντας τις 470 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Πάντως, ξεχώρισαν και σήμερα οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου μετά και τις νέες ευνοϊκές ανακοινώσεις από την Κομισιόν.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ξεχώρισε βέβαια το νέο ρεκόρ του γερμανικού DAX στις 16.656 μονάδες αυξημένος κατά 0,75%. Ωστόσο, στα… πράσινα κινήθηκε τόσο ο γαλλικός CAC 40 με κέρδη 0,66% στις 7.435 μονάδες όσο και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο 0,34% και τις 7.515 μονάδες.

Αναλόγως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε περαιτέρω πάνω από το όριο των 30.000 μονάδων, στις 30.326, αυξημένος κατά 0,81% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,19% στις 10.258 μονάδες.

Περίπου μια εβδομάδα πριν την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς για την ΕΚΤ, οι αγορές θεωρούν δεδομένο ότι το συμβούλιο θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής εστιάζοντας αντ’ αυτού στις νέες προβλέψεις που θα ανακοινώσει για τους οικονομικούς δείκτες και τον πληθωρισμό και το guidance για τις επόμενες κινήσεις της.

Υπό το φως των στοιχείων αυτών οι traders εκτιμούν ότι ο δρόμος για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων μέσα στο 2024 έχει ανοίξει και δεν αποκλείεται μάλιστα να οδηγήσει σε ταχύτερες εξελίξεις από ότι αρχικά αναμενόταν. Κοινώς το σενάριο μιας πρώτης μείωσης το πρώτο τρίμηνο, ήτοι στη συνεδρίαση του Μαρτίου, που φαινόταν μέχρι πρότινος απίθανη, φαντάζει εξαιρετικά πιθανή και αυτό δημιουργεί ένα κλίμα αδημονίας στις αγορές που αναπόφευκτα αποτυπώνεται ήδη στους χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά και στην πορεία του ευρώ.

Άλλωστε ο φόβος ενός νέου ράλι στις πετρελαϊκές τιμές που θα δημιουργούσε έναν αστάθμητο παράγοντα ανατροπής του τοπίου έχει για την ώρα απομακρυνθεί, με τις τιμές να υποχωρούν συνεχώς. Τα νέα ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης προκάλεσαν σήμερα νέα θεαματική βουτιά στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Η τιμή του Brent βούλιαξε σε ποσοστό 3,61% στα 74,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντιστοίχως το αμερικανικό WTI έπεσε κάτω κι από τα 70 δολάρια, στα 69,43, με πτώση 4%. Ουσιαστικά αμφότεροι οι δείκτες κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα τους από τις αρχές Ιουλίου.

Την ίδια ώρα η αποδυνάμωση του ευρώ έστειλε το δολάριο στο υψηλότερο σημείο του εδώ και τρεις εβδομάδες έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο δείκτης δολαρίου έφτασε επίσης έως και το 104,10 που είναι το υψηλότερο επίπεδο του εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου άγγιξε έως και το 1,0785.

Αντιστοίχως, ο χρυσός με νέα μικρή άνοδο στα 2.046 δολάρια την ουγγιά, παρέμεινε σταθερά πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων επιβεβαιώνοντας τις «bullish» εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η φωτορύπανση «σβήνει» ολόκληρα οικοσυστήματα

Αθανάσιος Τζαφέρης (ADAPTIT): Μελετάμε εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ενδιαφέρον και για εξαγορές (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ