Όσο πιο σαφής μπορούσε ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ, κατά την οποία το συμβούλιο κράτησε αμετάβλητα τα ευρωπαϊκά επιτόκια. στο υψηλό του 4%. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως επιμένει στις δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα στο Νταβός πως η μείωση των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει από το καλοκαίρι.
«Πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω στη διαδικασία του αποπληθωρισμού πριν είμαστε επαρκώς βέβαιοι πως ο πληθωρισμός θα μπορέσει όντως να φτάσει στον στόχο» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ανοιχτά πως η όποια συζήτηση περί επικείμενης μείωσης των επιτοκίων είναι πρόωρη.
Βέβαια όσο σίγουρη φάνηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στην άποψη της, τόσο σίγουροι φάνηκαν οι traders στην αντίθετη άποψη που έχουν ενστερνιστεί. Έτσι οι αγορές swaps όχι μόνο απώθησαν το μήνυμα της προέδρου της ΕΚΤ, αλλά κινήθηκαν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση ανεβάζοντας(!) τις πιθανότητες μιας πρώτης περικοπής των ευρωεπιτοκίων στο συμβούλιο του Απριλίου.
Συγκεκριμένα τα συνδεδεμένα με τα επιτόκια της ΕΚΤ swaps έδειξαν ότι οι traders δίνουν πλέον 85% πιθανότητες να αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο έναντι του 70% νωρίτερα σήμερα το πρωί, πριν δηλαδή την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Τράπεζας.
Επίσης, οι αγορές χρήματος τιμολόγησαν μείωση των επιτοκίων κατά πάνω από 50 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τις 42 μονάδες νωρίτερα.
Την ίδια ώρα στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του ιδιαίτερα ευαίσθητου στις κινήσεις των ευρωεπιτοκίων γερμανικού 2ετούς υποχώρησε κατά δέκα μονάδες βάσης στο 2,61% και η απόδοση του 10ετούς έπεσε πέντε μονάδες βάσης στο 2,28%.
Το δε, ευρώ έχανε 0,4% με την ισοτιμία με το δολάριο να κινείται στο 1,0836.
Με τα δεδομένα αυτά οι αγορές ποντάρουν πλέον σε συνολική μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 140 μονάδες βάσης φέτος, έναντι των 130 μονάδων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τους. Αυτό σημαίνει πως έχουν τιμολογήσει πλήρως πέντε περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης, αφήνοντας και πιθανότητες ύψους 60% και για μια έκτη μείωση.
Με τις κινήσεις αυτές οι traders δεν αγνοούν μόνο την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τις επισημάνσεις διεθνών παραγόντων, όπως το ΔΝΤ, που έχουν επισημάνει πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να βιαστούν να μεταβούν σε ένα καθεστώς νομισματικής χαλάρωσης δεδομένων των ρίσκων που υπάρχουν και τα οποία μπορεί να διαταράξουν το ρυθμό επιβράδυνσης του πληθωρισμού.
Στα ρίσκα αυτά ψηλά βρίσκεται η αβεβαιότητα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεδομένου του παρατεταμένου προβλήματος που μπορεί να δημιουργήσει στο θαλάσσιο εμπόριο και τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε επισταμένως και η Κριστίν Λαγκάρντ στις σημερινές δηλώσεις της, αν και οι προειδοποιήσεις της φαίνεται πως και στην περίπτωση αυτή, μάλλον, έπεσαν στο κενό…
Διαβάστε ακόμη
Μειοδότης ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (upd)
ΕΚΤ: Αμετάβλητα για τρίτη συνεδρίαση τα επιτόκια
Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών και το κτίριο που στεγάζεται η ΡΑΑΕΥ (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ