Εδώ και περίπου μια δεκαετία, οι κρυπτο-ευαγγελιστές λένε ότι ένα από τα μεγαλύτερα αβαντάζ της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν, είναι το γεγονός ότι αποτελούν “όπλα” στα χέρια των χρηστών, σε περίπτωση μακροοικονομικών διαταραχών. Από τον υπερπληθωρισμό στις παραδοσιακές οικονομικές συναλλαγές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ακριβώς αυτό που περιέγραφαν οι παραπάνω.
Η στιγμή της αλήθειας για τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα κρυπτονομίσματα στο μέλλον.
Ο CEO του ανταλλακτηρίου Binance λέει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι η “lifeline” για τους Ρώσους. Το ίδιο, ωστόσο, αποδεικνύεται και για τους Ουκρανούς, καθώς η κοινότητα προσπάθησε να βοηθήσει τον πληττόμενο από τον πόλεμο λαό, με δωρεές -έχουν φτάσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστούν μέσα στην εβδομάδα- σε bitcoin και άλλα cryptos.
Την ίδια ώρα, κάποιοι πιστεύουν ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες και κυρίως το Κρεμλίνο χρησιμοποιούν ήδη τα κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Και, παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό, οδήγησε σε αυτό που ήταν ο μεγαλύτερος φόβος των επενδυτών στα cryptos: Τη συμπερίληψή τους σε κυρώσεις.
Μετά την Ελβετία, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι οι υπουργοί της ΕΕ εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί εις βάρος της Ρωσίας και αποκάλυψε ότι οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις κυρώσεις και να συμπεριλάβουν και τα κρυπτονομίσματα.
«Θα αποτιμούμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή, την αποτελεσματικότητα και την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα», είπε.
Υπάρχει ωστόσο και η άλλη πλευρά. Ο αν. υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, είπε ότι η χώρα έχει ήδη δαπανήσει 15 εκατ. δολάρια από τις δωρεές που έλαβε σε κρυπτονομίσματα για στρατιωτικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων αλεξίσφαιρων γιλέκων που παραδόθηκαν την Παρασκευή. Και ότι το 40% των προμηθευτών είναι πρόθυμοι να δεχτούν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.
Η στιγμή της αλήθειας για τα cryptos έχει φτάσει. Ενώ η υιοθέτησή τους αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι μπορεί να γίνει μέσα στις πιο δύσκολες περιόδους, όπως είναι ο πόλεμος, η πρόθεση των ρυθμιστικών Αρχών να τα συμπεριλάβουν σε κυρώσεις, απειλεί ακριβώς αυτή την “ελευθερία” που έχουν από οποιαδήποτε κεντρική εξουσία…
Στα άκρα: Πέταξαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας του Ρώσο τραπεζίτη λόγω Ουκρανίας