Μια παλιά παροιμία λέει ότι όταν φταρνίζονται οι ΗΠΑ, ο υπόλοιπος πλανήτης αρρωσταίνει. Επομένως σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, αν η επιδημία επηρεάσει της δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (Κίνα) είναι λογικό ο υπόλοιπος κόσμος να μπει σε τροχιά ύφεσης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν 76.785 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 και 2.249 θάνατοι, τονίζοντας ότι η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται.
Αυτού του είδους φόβοι περί ύφεσης επανεμφανίστηκαν στην Wall Street την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και αν οι αγορές ήταν κοντά στο να φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά.
Οι ανησυχίες αφορούν περισσότερο τις αλυσίδες εφοδιασμού που θα επηρεαστούν από τον κορωνοϊό και σε δεύτερο χρόνο, ανησυχίες υπάρχουν και για τις οικονομίες των χωρών.
“Η διάδοση του κοροναϊού σίγουρα εισάγει ένα παράγοντα αβεβαιότητας στις αγορές σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο,” δήλωσε ο Yung-Yu Ma, στρατηγικός επενδυτής της BMO Wealth Management.
Αναλυτές της BofA Global Research ανέφεραν ότι οι πιθανότητες ύφεσης έχουν αυξηθεί και αυτό φαίνεται στις επιδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων όπως τα 10ετή και τα 30ετή ομόλογα. Συγκεκριμένα, το 30ετές υποχώρησε την Παρασκευή σε ιστορικό χαμηλό.
Οι επενδυτές φαίνεται ότι πάνε προς τα ασφαλή «καταφύγια» -αυτά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων-, μειώνοντας τις αποδόσεις, με την ελπίδα να αποφευχθούν τυχόν απώλειες αν υπάρξει μαζικό sell off στα asset αυξημένου ρίσκου.
Η απόδοση των 30ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε 5,2 μονάδες βάσης την Παρασκευή από το 1,92% στο 1,89 (χαμηλό όλων των εποχών). Το 10ετές ομόλογο σημείωσε επίσης πτώση κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,50%, στο 1,475%. Οι αποδόσεις ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις τιμές, όπως αναφέρει το Marketwatch.
Η BofA δήλωσε ότι η πτώση για το 10ετές κάτω από 1,4% θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την αγορά, καθώς θα είναι κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ύφεσης, ειδικά αν η Federal Reserve εξακολουθήσει να διατηρεί επιτόκια στο εύρος 1,50-1,75%, δηλαδή σταθερά.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πώς αυξάνονται οι πιθανότητες για την έναρξη μιας περιόδου ύφεσης, σύμφωνα με τη BofA (σε περίπτωση που πέσει κάτω από το 1,4% το ομόλογο). Το διάγραμμα αναφέρει ότι θα υπάρξει πιθανότητα ύφεσης κοντά στο 30%.
Πρόκειται για έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη καθώς τη μόνη φορά που έδειξε «ψευδώς θετικά» στοιχεία ύφεσης ήταν το 1967.
Μέρος της ανησυχίας αποτελεί και η «στρωτή» τροχιά της καμπύλης αποδόσεων, η οποία απεικονίζει τη σχέση μεταξύ βραχυπρόθεσμων ομολόγων και μακροπρόθεσμου χρέους. Όταν είναι επίπεδη, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιστραφεί η καμπύλη, συσσωρεύοντας τα χρέη βραχυπρόθεσμων καταθέσεων τα οποία σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος στις υποχρεώσεις με παλαιότερη ημερομηνία.
Μία επίπεδη καμπύλη αποδόσεων (flat yield curve) δηλώνει ότι οι αποδόσεις στα διάφορα χρονικά τμήματα αυτής είναι σχεδόν ίδιες. Παρατηρείται όταν η προσφορά και η ζήτηση κεφαλαίων είναι ισορροπημένη στις δυο αγορές (μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες αγορές). Ο τύπος αυτός της καμπύλης υποδηλώνει την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης.
Επομένως υπάρχει η πιθανότητα για αρνητική κλίση. Μια τέτοια περίπτωση (negative yield curve) σημαίνει ότι όσο ο εναπομένων χρόνος μέχρι τη λήξη του χρεογράφου αυξάνεται, τόσο λιγότερο ανταμείβονται οι επενδυτές-δανειστές και αντίστοιχα ο δανεισμός κεφαλαίων γίνεται φθηνότερος.
Επιπλέον, παρατηρείται ισχυρή ζήτηση δανειακών κεφαλαίων στη βραχυχρόνια αγορά συγκριτικά με τη ζήτηση στη μακροχρόνια αγορά.
Οι αντεστραμμένες καμπύλες επιτοκίων, ήτοι τα αρνητικά spreads μεταξύ κρατικών ομολογιακών εκδόσεων μακράς και βραχείας προθεσμίας, θεωρούνται, υπό προϋποθέσεις, αποτελεσματικά πρόδρομα σήματα επικείμενων οικονομικών υφέσεων.
Μια τέτοια διακύμανση της καμπύλης μπορεί να σημαίνει οικονομική ύφεση. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς(1,47%) και του 2ετούς (1,348%) την Παρασκευή, τείνουν να επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο.
Ήδη, το 3ετές που βρίσκεται στο 1.554%, είναι ένας ακόμη παράγοντας που εξετάζεται από τους επενδυτές καθώς βρίσκεται πάνω από το επιτόκιο του 10ετούς.
Για κάποιους, επιπλέον, η έκθεση της IHS Markit που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, δημιούργησε νέο κλίμα ανησυχιών καθώς ανακοινώθηκε ότι ο μεταποιητικός τομέας έπεσε κατά 4 μονάδες στο 49,4%.
Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης.
Ο Tom McClellan, τεχνικός αναλυτής, δήλωσε ότι η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων που σημειώθηκε το καλοκαίρι του περασμένου έτους εξακολουθεί να ισχύει και ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν δίνουν καμία σημασία σε αυτό το σήμα ύφεσης: “Γενικά, χρειάζεται 15 μήνες για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα αυτά στην οικονομία» πρόσθεσε.
«Η αναστροφή της καμπύλης απόδοσης του περασμένου έτους δεν έχει ακόμη γίνει αισθητή και αυτό δεν αποτελεί παράγοντας της οικονομικής επιβράδυνσης από τον κορωνοϊό», συμπλήρωσε ο McClellan.
Εν μέσω των ανησυχιών για ύφεση, ο χρυσός βρίσκεται σε ράλι ανόδου καθώς το πολύτιμο μέταλλο συχνά τραβάει τους επενδυτές κατά τη διάρκεια αβεβαιότητας στις αγορές. Την περασμένη εβδομάδα κέρδισε 3,9% και έφτασε στα 1,648,80 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας το πιο έντονο εβδομαδιαίο ράλι από τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet.
Οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να σταματήσουν να μιλάνε για μέταλλο, ακόμη και αν δεν είναι σαφές το οικονομικό όφελος τους σε μακροχρόνιο επίπεδο.
Ακόμα κι έτσι, η Fed δεν φαίνεται να μειώνει τα επιτόκια στο κοντινό μέλλον για να μειώσει τις ανησυχίες λόγω κορωνοϊού.
Ο Αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια λόγω των θετικών οικονομικών προοπτικών.
Στο CNBC την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Fed Atlanta, Raphael Bostic και ο πρόεδρος της Fed του Σάιντ Λούις, Τζέιμς Μπάουλντ, φάνηκε να είναι αισιόδοξος σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι εξετάζει όλες τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία.
Αναλυτής της BMO σχολίασε ότι οι κινήσεις της Fed ίσως να δικαιολογούνται καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η ύφεση είναι προ των πυλών.
Πάντως, ο βιομηχανικός Dow Jones είχε εβδομαδιαίες απώλειες 1,38% κάτι που είχε να συμβεί από τον Μάρτιο του 2018. Αν και πρόκειται για ένα παράξενο στατιστικό, στην ουσία απεικονίζει τη στάση των επενδυτών απέναντι σε συγκεκριμένα asset λόγω των επιδράσεων του κορωνοϊού. Ο S&P 500 έχασε σε εβδομαδιαίο επίπεδο 1,25%, όπως και ο Nasdaq στο -1,59% την προηγούμενη εβδομάδα.