search icon

Αγορές

Γιατί ο Κιούμπαν… ανακουφίστηκε που έχασε 870.000 δολάρια σε cryptos (πίνακας)

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks έπεσε θύμα χάκερς - Έχασε ένα μεγάλο μέρος της επένδυσής του, αλλά πρόλαβε να σώσει τουλάχιστον 2,5 εκατ. δολάρια από τα χέρια των απατεώνων

Ήταν μια συνηθισμένη Δευτέρα, αυτή που μας πέρασε, για τον ιδιοκτήτη της ομάδας του ΝΒΑ Dallas Mavericks και δισεκατομμυριούχο επενδυτή Μαρκ Κιούμπαν. Είχε μόλις προσπαθήσει να τσεκάρει τα ψηφιακά “πορτοφόλια” με τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs που κατέχει και το κινητό του είχε “κολλήσει” δύο φορές. Λίγο αργότερα, θα λάμβανε mail από έναν δημοσιογράφο του ιστότοπου DL News: “Κύριε Κιούμπαν, νομίζω ότι σας έχουν χακάρει και ότι μόλις σας έκλεψαν 870.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα”, του είπε.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, λίγο αργότερα, ο δισεκατομμυριούχος θα ξεφυσούσε με ανακούφιση. Ο λόγος είναι ότι, ακριβώς λόγω του e-mail αυτού, κατάλαβε τι συνέβαινε και πρόλαβε να μετακινήσει σε… ασφαλές καταφύγιο crypto-assets αξίας περίπου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το συγκεκριμένο πορτοφόλι και να “κλειδώσει” όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία σε κρυπτονομίσματα και NFTs.

Στην πραγματικότητα, ο Κιούμπαν “σώθηκε” και έχασε “μόλις” 870.000 δολάρια, λόγω της έλλειψης ανωνυμίας στην πλατφόρμα MetaMask στην οποία φάνηκαν -δημοσίως- κινήσεις στο πορτοφόλι με το όνομα MarkCuban2, το οποίο ήταν ακίνητο για μήνες. Αυτό, το παρατήρησε χρήστης του Twitter (X) ο οποίος “μυρίστηκε” ότι οι λογαριασμοί του, γνωστού από το αμερικανικό τηλεοπτικό σόου “Shark Tank” επενδυτή είχαν χακαριστεί. Κάτι που, με τη σειρά του, οδήγησε στο τηλεφώνημα του δημοσιογράφου το οποίο “έσωσε” τον Κιούμπαν από τα (πολύ) χειρότερα.

Τι είχε συμβεί, λοιπόν; Ο ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks κατέβασε στο κινητό του μια ψεύτικη αντιγραφή του δημοφιλούς cryptowallet MetaMask. Το application- κλώνος είχε μείνει στο κινητό του για μήνες ανενεργό, καθώς ο Κιούμπαν δεν είχε μπει στους λογαριασμούς του για ένα πεντάμηνο, κάτι που έκανε την περασμένη Δευτέρα. “Προφανώς, παρακολουθούσαν τις κινήσεις μου”, είπε ο ίδιος.

Η διαδικασία με την οποία την… πάτησε ο Κιούμπαν είναι σχεδόν ο… ορισμός του phising. Αφού κατέβασε το ψεύτικο application νομίζοντας ότι είναι αυτό της αυθεντικής πλατφόρμας, όταν επιχείρησε να μπει στους λογαριασμούς του, εισήγαγε τα προσωπικά του στοιχεία και passwords.

Η πλατφόρμα έδειξε δυσλειτουργία. Ο Κιούμπαν προσπάθησε για μια ακόμα φορά, ανεπιτυχώς. Ο δισεκατομμυριούχος… βαρέθηκε να ξαναπροσπαθήσει και το εγκατέλειψε, χωρίς να υποψιαστεί ότι μόλις του είχαν υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης στα ψηφιακά του πορτοφόλια.

Οι χάκερ “σήκωσαν”, σύμφωνα με τον WazzCrypto (ο οποίος ήταν αυτός που παρατήρησε την κλοπή) από το συγκεκριμένο πορτοφόλι του Κιούμπαν αποθηκευμένα κρυπτονομίσματα staked ETH (stETH), Tether USD (USDT), Matic tokens (MATIC), Rarible (RARI), USD Coin (USDC) και διάφορα various Ethereum Name Service (ENS) domains, συνολικής αξίας 870.000 δολαρίων. Μετά από την ειδοποίηση, ο Κιούμπαν πρόλαβε να μετακινήσει στο ασφαλές περιβάλλον της Coinbase, περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε Polygon Tokens. Ταυτόχρονα, κλείδωσε και τα άλλα ψηφιακά του πορτοφόλια. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κιούμπαν έπεφτε θύμα απατεώνων και έχανε λεφτά που επένδυε σε κρυπτονομίσματα. Τον Ιούνιο του 2021, έχασε περισσότερα από 200 χιλιάδες δολάρια, όταν, εν μέσω bank run στα cryptos, το κρυπτονόμισμα ΤΙΤΑΝ κατέρρευσε εν μία νυκτί από τα 60 δολάρια, σε 0. Αποκαλύφθηκε ότι ήταν απάτη του τύπου “rug pull” (“τράβηγμα χαλιού”) με τον δισεκατομμυριούχο να παραδέχεται ότι έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός.

Το “αστείο” είναι ότι ενδεχομένως υπεύθυνος γι’ αυτή την απάτη -όπως και πολλές ακόμα- ενδεχομένως να είναι ο δημιουργός του Ethereum, Βιτάλικ Μπούτεριν. Άθελά του, φυσικά, καθώς ο λογαριασμός του Μπούτεριν στο Χ χακαρίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και έτσι εστάλησαν εκατοντάδες phising links με το όνομά του και εν αγνοία του. Μέχρι τώρα τα θύματα αυτής της απάτης έχασαν περίπου 691.000 δολάρια σε crypto assets. Λίγο νωρίτερα, όταν ένας υπάλληλος της Retool and Fortress Trust πάτησε ένα κακόβουλο λινκ, οδήγησε σε μια σειρά χακαρισμάτων που κόστισαν την απώλεια 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα από τους λογαριασμούς της.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Η ζήτηση από την Κίνα μπορεί σύντομα να μειωθεί σημαντικά – Τι σημαίνει για το «μαύρο χρυσό»

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Π. Γεωργιόπουλος: Πώς η ΝΟVA έγινε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος σε κινητή και τηλεόραση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version