search icon

Αγορές

Γιατί κάνουν ράλι τα νομίσματα των πρώην σοβιετικών χωρών

Το αρμενικό ντραμ καταγράφει ράλι άνω του 22% έναντι του δολαρίου, «φιγουράροντας» στην κορυφή των νομισμάτων παγκοσμίως.

«Τρελά» κέρδη εμφανίζουν φέτος τα νομίσματα των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας αναγκάζουν αρκετούς Ρώσους να αλλάξουν χώρα και να πάρουν μαζί τους και τα χρήματά τους. 

Μέχρι στιγμής, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες έχουν μεταναστεύσει στη Γεωργία, την Αρμενία και το Τατζικιστάν, μεταφέροντας σ’ αυτές τις χώρες και τις περιουσίες τους, οι οποίες υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αποτέλεσμα είναι τα νομίσματα των συγκεκριμένων -πρώην σοβιετικών- κρατών να λαμβάνουν σημαντική ώθηση από το εισερχόμενο συνάλλαγμα. Και έτσι, καθ’ όλου τυχαία, σήμερα συγκαταλέγονται στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα νομίσματα του 2022.  

Οι εν λόγω χώρες, σύμφωνα με το Bloomberg, αποτελούν βασική επιλογή για όσους Ρώσους επιθυμούν να «ξεφύγουν» από τις κυρώσεις. Κι αυτό έχει εξήγηση. Δεν απαιτείται βίζα, η ρωσική γλώσσα είναι ευρέως διαδεδομένη και δεν υπάρχουν περιορισμοί στη μεταφορά μετρητών στις τοπικές τράπεζες. 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του αρμενικού ντραμ, το οποίο καταγράφει ράλι άνω του 22% έναντι του δολαρίου, «φιγουράροντας» στην κορυφή των νομισμάτων παγκοσμίως. Το λάρι της Γεωργίας και το σομόνι του Τατζικιστάν ακολουθούν κατά 16% και κατά 10%, αντίστοιχα.  

«Οι Ρώσοι, οι οποίοι μένουν σ’ αυτές τις χώρες και διατηρούν τα χρήματά τους στα τοπικά νομίσματα, δίνουν ώθηση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες» δηλώνει η Ναταλία Μιλκάκοβα, αναλύτρια στη Freedom Holding Corp.

Πενταπλασιαμός των εμβασμάτων

Ο πόλεμος με την Ουκρανία, φυσικά, εξηγεί τον πενταπλασιασμό των εμβασμάτων που εισήλθαν στη Γεωργία από τη Ρωσία, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον το 60% όλων των εμβασμάτων και που ανέρχεται στο 1,75 δισ. δολάρια. 

Στην Αρμενία, σύμφωνα με το Bloomberg, το αντίστοιχο χρηματικό ποσό κυμαίνεται σε 2,8 δισ. δολάρια για τους πρώτους 10 μήνες του 2022. Δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με το 2021. Μόνο τον Οκτώβριο δε, το ύψος των ρωσικών εμβασμάτων ήταν το υψηλότερο από το 2004.  

Στις αρχές του πολέμου, τα οικονομικά οφέλη -θεωρητικά- φάνταζαν ανέφικτα γι’ αυτές τις χώρες. Έχοντας ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, περίμεναν ένα μεγάλο κύμα πιέσεων ως απόρροια των οικονομικών μέτρων εις βάρος της Μόσχας.  

Η πραγματικότητα, όμως, αποδείχθηκε ανέλπιστα θετική. Τεράστιες ροές κεφαλαίων άρχισαν να εισέρχονται, τονώνοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα και βελτιώνοντας τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.  

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΑΕΠ της Αρμενίας αναπτύχθηκε με διψήφιο ρυθμό στο β’ και στο γ’ τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Γεωργίας σημείωσε άλμα σχεδόν 10% στο γ’ τρίμηνο. Για το Τατζικιστάν, τέλος, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% στο σύνολο του 2022.  

Διαβάστε επίσης

Τα γκάλοπ και η άρση ασυλίας, αρχίζει… η πώληση μετοχών στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, τα 200 της Viva και επιστροφή του Σωκράτη με τα 500 

Ikigai: H αυθεντική ιαπωνική ψησταριά ανάβει φωτιά στο εντυπωσιακό food-store-κρεοπωλείο στην καρδιά της Αθήνας

Σωκράτης Κόκκαλης: Τέλος εποχής – Γιατί η Intracom μετατρέπεται σε εταιρεία επενδύσεων

Exit mobile version