H αμερικανική επενδυτική τράπεζα BofA εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αγορές μετοχών δεν βρίσκονται σε κατάσταση «φούσκας» γιατί τα θεμελιώδη μεγέθη τους είναι ισχυρά αλλά η άποψη της για τις ευρωπαϊκές μετοχές παραμένει έντονα αρνητική.
«Παραμένουμε αρνητικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τους κυκλικούς έναντι των αμυντικών κλάδων μετοχών. Θεωρούμε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σε ένα κομβικό σημείο (“sweet spot”), στο οποίο τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι αρκετά ισχυρά ώστε να διατηρούν τα ασφάλιστρα κινδύνου κοντά στα ιστορικά χαμηλά, αλλά αρκετά αδύναμα ώστε να επιτρέπουν στην αγορά να πιστεύει ότι ο αποπληθωρισμός που παρατηρήθηκε πέρυσι θα διατηρηθεί. Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε ότι αυτή η ευνοϊκή τιμολόγηση θα διαταραχθεί από την αποδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής, γεγονός που θα μεταφραστεί σε ευρύτερα ασφάλιστρα κινδύνου και χαμηλότερες προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή στο μέλλον. Ωστόσο, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες ανοδικές εκπλήξεις της ανάπτυξης, μειώνουμε την πιθανότητα που αποδίδουμε σε αυτό το βασικό σενάριο, οδηγώντας μας στο να αμβλύνουμε και να μετατοπίσουμε ελαφρώς τις προσδοκίες μας για τη μελλοντική μακροοικονομική αδυναμία. Αυτό ανεβάζει το προβλεπόμενο κατώτατο σημείο για τον δείκτη Stoxx 600 από τις 390 μονάδες ως τον Ιούνιο σε 420 ως τον Οκτώβριο (13% πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα). Παραμένουμε αρνητικοί για τους κυκλικούς έναντι των αμυντικών, με 10% προβλεπόμενη κυκλική υποαπόδοση έως τον Οκτώβριο», προβλέπει η ομάδα ανάλυση των ευρωπαϊκών αγορών.
Στην πρόσφατη μελέτη της για τις ευρωπαϊκές μετοχές επισημαίνει τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα:
– Οι ανησυχίες για μια «φούσκα» μετοχών αυξάνονται, αλλά βλέπει ότι η αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων οφείλεται στα εκπληκτικά ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη.
– Αναμένει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον θα διαταραχθεί από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον υψηλότερο βραχυπρόθεσμο ρυθμό του πληθωρισμού.
– Βλέπει επίσης 15% πτώση για τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx 600 σε ένα κατώτατο σημείο στις 420 μονάδες ως τον Οκτώβριο και 10% πτώση για τους κυκλικούς κλάδους έναντι των αμυντικών κλάδων.
«Δεν πρόκειται για φούσκα, αλλά για ισχυρά μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη. Αρκετοί επενδυτές με τους οποίους έχουμε μιλήσει έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους αυξανόμενους κινδύνους μιας φούσκας των μετοχών, μετά από ένα ράλι 35% στις παγκόσμιες μετοχές που έχει αφήσει τον δείκτη MSCI World σε ιστορικό υψηλό και το ασφάλιστρο κινδύνου των παγκόσμιων μετοχών σε χαμηλό 20ετίας, στο 3,5%. Ωστόσο, ενώ οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι αναμφίβολα αυξημένες και το επενδυτικό κλίμα έχει ανακάμψει, δεν βλέπουμε πολλά σημάδια φούσκας», εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας.
«Θα ορίζαμε ως φούσκα την άνοδο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που δεν εξηγείται από τα θεμελιώδη μεγέθη, και τα πιο σημαντικά θεμελιώδη μεγέθη που οδηγούν την αγορά μετοχών είναι η οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Όλα αυτά έχουν γίνει εκπληκτικά υποστηρικτικά τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας την ισχύ των τιμών των περιουσιακών στοιχείων», συνεχίζει η τράπεζα.
«Ενώ οι μετοχές επωφελήθηκαν πρόσφατα από ένα ευνοϊκό περιβάλλον με ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη και χαμηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό, συμβάλλοντας στη δικαιολόγηση της αντοχής της αγοράς, αναμένουμε ότι και οι δύο αυτές συνιστώσες της μακροοικονομικής εικόνας θα γίνουν λιγότερο υποστηρικτικές. Πιστεύουμε ότι το ιστορικό μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη με καθυστέρηση περίπου ενάμιση έτους εξακολουθεί να ισχύει, γεγονός που υποδηλώνει μια εξασθένηση της μακροοικονομικής δυναμικής στο μέλλον, ιδίως δεδομένου ότι η στήριξη από τα δημοσιονομικά κίνητρα των ΗΠΑ και τη ρευστοποίηση του ανεκτέλεστου των παραγγελιών των εταιρειών έχει πλέον εξασθενήσει. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με την πίεση της αλυσίδας εφοδιασμού (ο καλύτερος δείκτης της υποκείμενης πληθωριστικής πίεσης) αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας προσωρινά υψηλότερης διακύμανσης του πληθωρισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά να αφαιρέσει το ακόμη σημαντικό ποσό των περικοπών της Fed που έχει τιμολογηθεί επί του παρόντος», καταλήγει η BofA.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Σε επίπεδα προ κρίσης τα τιμολόγια του Μαρτίου
Hi-Tech έλεγχοι της εφορίας: Mε φορητές κάμερες, τάμπλετ και σκάνερ βγαίνουν περιπολία οι ελεγκτές
Aραβική «άνοιξη» στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ