search icon

Αγορές

Γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ από «περιστέρι» έγινε «γεράκι» – Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Πιθανότατα η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θέλει να βρεθεί για άλλη μια φορά στη λάθος πλευρά, οπότε επιχειρεί να «ισοφαρίσει» την υπερβολικά χαλαρή στάση της στην αρχή της κρίσης, με σκληρή στάση τώρα

epa08783757 A handout photo made available by European Central Bank shows European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 29 October 2020. EPA/SANZIJANA PERJU / EUROPEAN CENTRAL BANK / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Νέο μέτωπο για τη νομισματική πολιτική ανοίγει στην ευρωζώνη η εξέλιξη του πληθωρισμού, ο οποίος παρουσιάζει μια διπλή εικόνα, καθώς υποχωρεί σε ορισμένες χώρες, αλλά επιμένει σε άλλες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Συνολικά στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει μεν στη ζώνη του 7% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 10,6% που είχε φτάσει τον Οκτώβριο του 2022, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις ΗΠΑ όπου τον Απρίλιο έπεσε στο 4,9%. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει αποδώσει, αλλά όχι.

Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι η εκτίμηση για τον Απρίλιο στο 7% είναι λίγο ψηλότερα από το 6,9% του Μαρτίου, γεγονός που ενισχύει τις φωνές όσων υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν.

Πρόκειται για τα λεγόμενα «γεράκια» που τάσσονται υπέρ της σκληρής νομισματικής πολιτικής, στους οποίους περιλαμβάνονται κατ΄ εξοχήν οι εκπρόσωποι των χωρών του πυρήνα των βόρειων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, σε αντίθεση με τα «περιστέρια» τα οποία υποστηρίζουν πιο ήπιες κινήσεις στα επιτόκια για να μην «πνιγεί» η οικονομία.

Οι κινήσεις στο παρασκήνιο της ΕΚΤ φαίνεται ότι είναι σημαντικές καθώς την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έκανε καθαρά «γερακίσιες» δηλώσεις, λέγοντας ότι υπάρχει αρκετός δρόμος στην καταπολέμηση των επιτοκίων, οι οποίες ερμηνεύθηκαν από την αγορά ότι προοιωνίζονται δύο ακόμα αυξήσεις 0,25 της μονάδας η κάθε μία και μετά αναμονή.

Σήμερα το βασικό επιτόκιο με το οποίο η ΕΚΤ δέχεται καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες, που είναι το «βαρόμετρο» της αγοράς, βρίσκεται στο 3%, εκείνο με το οποίο αναχρηματοδοτεί τις τράπεζες στο 3,5%, ενώ για έκτακτες χρηματοδοτήσεις 3,75%. Την ίδια στιγμή τα επιτόκια της FED βρίσκονται στη ζώνη 5-5,25%.

Το επιχείρημα πολλών «γερακιών» είναι ότι η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω στις αυξήσεις επιτοκίου και πρέπει να συνεχίσει. Εάν τελικά επικρατήσει η άποψη αυτή, δεν αποκλείεται τα επιτόκια της ευρωζώνης να φτάσουν κοντά στο 4%.

Η Κριστίν Λαγκάρντ όταν αρχικά εκδηλώθηκε ο πληθωρισμός εμφανιζόταν καθησυχαστική, λέγοντας αρχικά ότι το φαινόμενο ήταν παροδικό, όπως άλλωστε έκανε και ο Αμερικανός ομόλογός της. Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΚΤ υιοθέτησε την άποψη ότι ο πληθωρισμός οφειλόταν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και επομένως η αύξηση των επιτοκίων δεν θα είχε αποτέλεσμα, ενώ η εκτίμηση ήταν ότι συντασσόταν με τα «περιστέρια» της ΕΚΤ.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εκδηλώνει τώρα μια μεταστροφή, τασσόμενη υπέρ των αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών, για δύο λόγους.

Αφενός επειδή διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΕΚΤ ένα συμπαγές μέτωπο «γερακιών», το οποίο ενισχύεται από την όλο και «σκληρότερη» στάση της Γερμανίας, όπου το πλήγμα στην οικονομία από τον πόλεμο και το ενεργειακό κόστος αποδεικνύεται βαρύ και ο πληθωρισμός δεν δείχνει να τίθεται υπό έλεγχο. Επομένως, η Γερμανία πιθανότατα θα πιέζει όλο και περισσότερο για σκληρή νομισματική πολιτική, σε αντίθεση με τις χώρες του Νότου που θέλουν πιο ήπιους χειρισμούς.

Ο άλλος λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, πιθανότατα είναι ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θέλει να βρεθεί για άλλη μια φορά στη λάθος πλευρά των εκτιμήσεων, οπότε επιχειρεί να «ισοφαρίσει» την υπερβολικά χαλαρή στάση της στην αρχή της κρίσης, με σκληρή στάση τώρα.
Αντικειμενικά, όμως, το πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης έχουν περάσει στην αγορά και δημιουργούν δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις, οπότε παρόλο που οι τιμές των καυσίμων έχουν υποχωρήσει, ο πληθωρισμός επιμένει, όπως φαίνεται και στις τιμές των τροφίμων.

Ο ρυθμός αύξησης των διεθνών τιμών των πρώτων υλών στα τρόφιμα, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια κ.ά. έχει υποχωρήσει και φαίνεται ότι θα παραμείνουν ψηλά και την επόμενη χρονιά, όχι με διψήφια αύξηση, αλλά πάντως σημαντική.

Διαβάστε ακόμη:

Κρίσιμα ραντεβού με θεσμούς και οίκους για την ελληνική οικονομία

Politico για Τουρκία: Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν – Κιλιντσντάρογλου – Τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου

J.P. Morgan: Κυβέρνηση Νέα Δημοκρατίας, είτε αυτόνομα είτε μαζί με το ΠΑΣΟΚ (διάγραμμα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version