Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να «τσιμπούν» αισθητά και να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου. Μάλιστα, η επίδραση στους ελληνικούς τίτλους φαίνεται ότι είναι εντονότερη, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να σκαρφαλώνουν στο ψυχολογικό όριο του 4%.
Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας μας υπερβαίνει σταθερά το 4%, καθώς σήμερα σημειώνει άνοδο κατά 4,6 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,057%. Την ίδια ώρα, τα spreads (δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων) καθορίζονται στις 252 μονάδες βάσης.
Αντίστοιχη είναι η πορεία των αποδόσεων στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογο, με την περιφέρεια να «τραβάει» το μεγαλύτερο κουπί. Το 10ετές της Ιταλίας, για παράδειγμα, ενισχύεται σήμερα στο 3,859% , της Ισπανίας στο 2,724%, της Πορτογαλίας στο 2,615% και της Κύπρου στο 3,207%.
Μικρότερη άνοδο καταγράφουν, αντίθετα, οι αποδόσεις των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπου η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας βρίσκεται στο 1,532%, της Γαλλίας στο 2,149%, της Ολλανδίας στο 1,873% και της Αυστρίας στο 2,152%.
Το σήμα για αυξήσεις επιτοκίων
Οι λόγοι αυτής της επιδείνωσης είναι πολλαπλοί και σύνθετοι. Αναμφίβολα το σήμα των κεντρικών τραπεζών για νέες αυξήσεις επιτοκίων (με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού) επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν τον κίνδυνο της ύφεσης να αυξάνεται.
Ας σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για μια νέα παρέμβαση στα επιτόκια, η οποία δεν αποκλείεται να φθάσει τις 50 μονάδες βάσης. Μάλιστα, υπάρχουν «φωνές» ακόμη και για αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης, κάτι που θα μπορούσε να φέρει το βασικό επιτόκιο στο 1,25% (σήμερα βρίσκεται στο 0,5%).
Την Παρασκευή δε, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε τη δέσμευση για νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ παραδέχθηκε ότι τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσουν «ορισμένο πόνο» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας μια αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Εξάλλου, όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Ο ρόλος της ενέργειας
Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν την Ευρωζώνη στο χείλος της ύφεσης, ένα σενάριο το οποίο αναμένεται να εδραιωθεί περαιτέρω σε περίπτωση μιας οριστικής και ολικής διακοπής των ρωσικών ροών μέσω του Nord Stream 1.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε Γερμανία και Γαλλία ξεπέρασε για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των 1.000 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτών και επιχειρήσεων.
To «τεστάρισμα» της ΕΚΤ
Τέλος, ρόλο στην επιδείνωση της αγοράς ομολόγων διαδραματίζουν και οι κερδοσκοπικές κινήσεις των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να δοκιμάσουν τις αντοχές του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού, δηλαδή κατά των μεγάλων αποκλίσεων στις αποδόσεις των κρατών – μελών.
Και όπως είναι φυσικό, οι traders επιλέγουν να στοχοποιήσουν σε πρώτη φάση τις συνήθεις «ύποπτες», δηλαδή τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης. Στόχος είναι να παρατηρήσουν μέχρι ποιο σημείο μπορούν να φθάσουν τα spreads έως ότου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της κεντρικής τράπεζας και να ξεκινήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων από τη Φρανκφούρτη.
Ο πολιτικός παράγοντας
Όσον αφορά την Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας λόγος, ο οποίος εξηγεί την αύξηση των αποδόσεων. Κι αυτός σχετίζεται με την πολιτική αβεβαιότητα. Η διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ερωτηματικά για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, σε περίπτωση που το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Συγχρόνως, η μακρά προεκλογική περίοδος, στην οποία έχει ήδη υπεισέλθει η χώρα (μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων), εγκυμονεί κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, με τους αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο της… ασυγκράτητης παρεχολογίας, η οποία μπορεί να τορπιλίσει τη μέχρι πρότινος συνετή πορεία στα δημόσια οικονομικά.
Διαβάστε επίσης
Τα φασκελοκουκουλώματα της ΕΥΠ, το πατίνι του Τζώρτζη, ο Σωκράτης, η Σοφία και η Λουκία…
Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει τον πήχη με τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών
Στουρνάρας: Αντίθετος σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Χρειάζεται σύνεση