Τον Απρίλιο του 2022, πραγματοποιήθηκε η τελευταία και ανανεωμένη τριετής έρευνα, της παγκόσμιας τράπεζας διακανονισμών, Bank of International Settlements (BIS). Η έρευνα έχει τίτλο «Triennial Central Bank Survey of foreign exchange and over-the-counter (OTC) derivatives markets».
Στα αποτελέσματα, ξεχωρίζουμε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς συναλλάγματος.
Στην έρευνα συμμετείχαν κεντρικές τράπεζες και οργανισμοί που υπάγονται σε 52 αρχές δικαιοδοσίας και περισσότερα από 1.200 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη και επίκαιρη εικόνα της αγοράς. Η έρευνα αποτυπώνει ότι η αγορά συναλλάγματος αναπτύσσεται έντονα και ότι το κινεζικό γουάν γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο μέσος ημερήσιος τζίρος στην αγορά συναλλάγματος εκτινάχθηκε από περίπου 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αυξήθηκε κατά σχεδόν 14% και πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση στην ιστορία της έρευνας.
Το δολάριο των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο νόμισμα, καθώς το 88,5% των συναλλαγών αφορούν στο συγκεκριμένο νόμισμα στη μία ή την άλλη πλευρά των συναλλασσομένων. Το ευρώ, το γιεν Ιαπωνίας και η στερλίνα Αγγλίας διατηρούν την κατάταξή τους σε σε επίπεδο συναλλαγών συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα του 2019, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα τη δεύτερη ( EUR 30,5%), την τρίτη ( JPY 16,7%) και την τέταρτη θέση (GBP 12,9%).
Σε σύγκριση με την έρευνα του 2019, το κινεζικό γουάν σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο αγοράς, με το νόμισμα να συμμετέχει στο 7% του συνόλου των συναλλαγών το 2022 (από 4,3% το 2019). Ως αποτέλεσμα, το γουάν έγινε το πέμπτο νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές, ενώ πριν τρία χρόνια ήταν στην όγδοη θέση. Τα τρία πρώτα πιο ευρέως διαπραγματεύσιμα ζεύγη νομισμάτων παραμένουν EUR/USD, USD/JPY και GBP/USD, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι το USD/CNY ξεπέρασε το USD/CAD και το AUD/USD στην τέταρτη θέση.
Η σταθερή αύξηση του μεριδίου του γουάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών είναι αξιοσημείωτη, καθώς το νόμισμα διευρύνει τον παγκόσμιο ρόλο του στις διεθνείς πληρωμές, τις επενδύσεις και τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Καθώς η Κίνα εμβαθύνει το οικονομικό της άνοιγμα και την εμπορική της συνεργασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προσπάθησε να προωθήσει τη διεθνοποίηση του νομίσματος για να διευκολύνει τη χρήση του, προωθώντας περισσότερους διακανονισμούς σε τοπικό νόμισμα. Υπολογίζεται ότι καθημερινά το κινεζικό νόμισμα αντιπροσωπεύει συνολικά 526 δισεκατομμύρια δολάρια σε ημερήσιους διακανονισμούς σύμφωνα με την έρευνα, κι αυτό σημαίνει αύξηση 85% σε σύγκριση με το 2019 που αντιπροσώπευε 285 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αυξανόμενη σημασία του γουάν στις συναλλαγές νομισμάτων μπορεί να εξηγηθεί από τους εξής παράγοντες:
- Την προώθηση της διεθνοποίησης του γουάν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μέσω του διακανονισμού στο δικό τους τοπικό νόμισμα. Σύμφωνα με την έκθεση, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να καταβάλει προσπάθειες για τη
διευκόλυνση της χρήσης του γουάν στο διασυνοριακό εμπόριο και τις επενδύσεις, την εμβάθυνση του ανοίγματος των χρηματοπιστωτικών αγορών, την προώθηση του διακανονισμού σε τοπικό νόμισμα με περισσότερες κεντρικές τράπεζες και τον εμπλουτισμό των προϊόντων που προσφέρονται από υπεράκτιες αγορές γουάν. - Τις ισχυρές εξαγωγές της Κίνας και την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων σε γουάν στους ξένους επενδυτές έχουν οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης του νομίσματος για πληρωμές και διακανονισμούς διεθνώς.
- Το γεγονός ότι η χρήση του γουάν έχει αυξηθεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια γεωπολιτικών εντάσεων. Η χρήση του πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω σε αυτούς τους τομείς, ιδιαίτερα εάν παραταθούν οι κυρώσεις.
- Τη σταδιακή στροφή σε ένα πολυεπίπεδο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, που είναι λιγότερο επικεντρωμένο προς τους κύριους οικονομικούς τομείς.
Διαβάστε ακόμη:
Αστρονομικό ανεκτέλεστο άνω των 12 δισ. για τις 5 μεγάλες κατασκευαστικές της χώρας
Crash test στα επιτόκια δανείων – καταθέσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη