Στις ενέργειες για τη μετάβαση του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, τις πρωτοβουλίες για προσέλκυση νέων εταιρειών και πραγματοποίηση IPOs, το στοίχημα της αύξησης της συναλλακτικής δραστηριότητας και της βελτίωσης του «brand» της αγοράς, καθώς και στον απολογισμό του πρώτου έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρθηκε ο Γιάννος Κοντόπουλος, CEO του ATHEX GROUP σε ενημερωτική συνάντηση με συντάκτες του χρηματιστηριακού ρεπορτάζ. Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε την πιθανότητα επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού.
Αναλυτικά, ο κ. Κοντόπουλος πλαισιωμένος από τους επιτελικούς διευθυντές του ομίλου γνωστοποίησε τη δημιουργία του νέου δείκτη «MSCI GR Rebased Index» η ενεργοποίηση του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαΐου 2023. Στο δείκτη θα συμμετέχουν δέκα εισηγμένες, οι Alpha Bank, Jumbo, Mytilineos, OTE, Eurobank, Motor Oil, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ο κ. Κοντόπουλος χαρακτήρισε θετικό στοιχείο ότι το launch του νέου δείκτη θα γίνει πριν από τις εκλογές, ενώ έγινε γνωστό πως στα τέλη Απριλίου, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του σε Λονδίνο και Παρίσι και μερικές ημέρες αργότερα στην Αθήνα. Ακόμη, έχει προγραμματιστεί το 2ο Greek Investment Conference σε συνεργασία με τη Morgan Stanley και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες στο Λονδίνο (27&28/11) και νωρίτερα roadshow σε Γενεύη (13/6), Παρίσι (22/6) και Φρανκφούρτη (31/10) για τις εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών, η ΕΧΑΕ συμφώνησε για την παροχή της πλατφόρμας διενέργειας συναλλαγών με το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου (θα ενσωματωθεί μέσα στον Ιούνιο), ενώ συστήματα υποδομής της ΕΧΑΕ έχουν δοθεί και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας Αλβανίας.
Η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές
Ερωτηθείς για την προοπτική μετάβασης του Χ.Α. στην κατηγορία των «ανεπτυγμένων αγορών« και τις κινήσεις του Ομίλου προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κοντόπουλος στάθηκε στο σκέλος της εκπλήρωσης των κριτηρίων που απαιτούνται από τους οίκους FTSE Russell και MSCI. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επιτυχή μετάβαση στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο, στη βελτίωση της Αγοράς Δανεισμού Τίτλων (δημιουργία υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου – διμερής δανεισμός τίτλων) και στη βελτίωση της αγοράς παραγώγων (έξι νέα stock futures, νέος δείκτης παραγώγων).
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Πορφύρης, Επιτελικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών (COO), επισήμανε πως έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος σε επίπεδο πλήρωσης των κριτηρίων από πλευράς FTSE και MSCI και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον οίκο FTSE έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους και για τον MSCI θα πληρωθούν. Επεσήμανε πως τα κριτήρια αυτά δεν επαρκούν για αναβάθμιση, αφού κομβικά και προαπαιτούμενα είναι η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και το free floating market cap, με το δεύτερο να εξαρτάται από το πόσες εταιρείες έχουν αυξημένη κεφαλαιοποίηση, πόση διασπορά έχουν και πως έχουν κινηθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Πορφύρης το πρώτο στάδιο θα είναι η ένταξη του Χ.Α. σε καθεστώς watch list προς αναβάθμιση για διάστημα ενός έτους, πριν από την όποια τυπική μετάβαση στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές. Συμπληρώνοντας ο κ. Κοντόπουλος, τόνισε πως η αναβάθμιση του Χ.Α. «είναι ένα καλό free option και θα το κυνηγήσουμε εντατικά», ωστόσο εκτίμησε πως το καλοκαίρι του 2024 θα πρέπει να αναμένονται πρακτικά ουσιαστικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό, ενώ απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για το ύψος των εισροών που θα υπάρξουν σε ενδεχόμενο αναβάθμισης.
Στο σκέλος των νέων εισαγωγών εταιρειών, ο CEO του ομίλου υπογράμμισε πως συνεχίζεται η προσπάθεια για ΙPOs στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ για τις αποχωρήσεις εταιρειών τόνισε πως το 50% οφείλεται στον οικονομικό κύκλο, το 25% σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και το υπόλοιπο 25% μόνο είναι απόφαση των εταιρειών. Παράλληλα, επισήμανε πως μέσα στο 2023 θα ξεκαθαρίσει το καθεστώς των εταιρειών που βρίσκονται επί μακρόν σε επιτήρηση ώστε ανά περίπτωση να αποφασιστεί η μόνιμη ή μη διαγραφή τους, όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας. Υποστήριξε, δε, πως πρέπει να διευκολυνθεί η δυνατότητα εγγραφής νέων κωδικών από επενδυτές, αλλά και να υπάρξουν στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις ιδιωτών στο Χρηματιστήριο.
«Κοιτούν το Χ.Α. ξένα χρηματιστήρια»
Απαντώντας σε ερώτηση του newmoney για το κατά πόσον το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να προσδεθεί μετοχικά στο άρμα ενός μεγαλύτερου ξένου χρηματιστηριακού ομίλου, ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σίγουρα μας βλέπουν, είναι κάτι που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή». Τόνισε, όμως, πως το Χ.Α. οφείλει να υλοποιήσει όλες αυτές τις κινήσεις για να βελτιωθεί η αγορά, ανεξάρτητα από το εάν η ελληνική αγορά μείνει αυτόνομη ή εάν μπει στο άρμα κάποιας άλλης.
Τέλος, στο πλαίσιο του απολογισμού για τον ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο CEO του Ομίλου υπογράμμισε τη θετική επίδοση του Χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες σε επίπεδο απόδοσης Γενικού Δείκτη καθώς και των υπόλοιπων κλαδικών δεικτών έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και διεθνώς. Τόνισε επίσης πως τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά έχουν βελτιωθεί, σημειώνοντας πως το Χ.Α. αποτελεί βασικό πάροχο ρευστότητας για τις πέντε dual list εταιρείες (Coca Cola, Viohalco, Cenergy, TITAN, Austriacard).
Επίσης, κατέδειξε την αυξημένη την παρουσία των ξένων επενδυτών σημειώνοντας τις θετικές ροές κεφαλαίων ύψους 260 εκατ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές το α’ τρίμηνο του 2023, εκ των οποίων περίπου 60 εκατ. ευρώ στο πτωτικό για την απόδοση της αγοράς Μάρτιο του έτους, καθώς και στην αύξηση κατά 24,5% των ενεργών μερίδων από το τέλος του 2022 μέχρι το τέλος του ά τριμήνου 2023. Στο πλαίσιο του απολογισμού που πραγματοποίησε, επισήμανε το ρεκόρ χρηματικών διανομών στους μετόχους το 2022, με την απόδοση (yield) για 2022 να διαμορφώνεται στο 5,1%, ενώ οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις στους καταθέτες, όπως τονίστηκε.
Διαβάστε ακόμη
Στεγαστικά δάνεια: 7+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια