Για… γερά νεύρα ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και μεγάλες μεταπτώσεις. Παρά τα στηρίγματα από τον κλάδο της ενέργειας, βέβαια, στο τέλος η «μπίλια» κάθισε στο «κόκκινο». Άλλωστε, οι πολιτικές εξελίξεις και η αβεβαιότητα γύρω από τις επερχόμενες εκλογές συνέχισαν να επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία.
Οι τράπεζες παρέμειναν στο «στόχαστρο» των πωλητών, με τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank να χάνουν έως 3,5% και να απομακρύνονται από τα πρόσφατα υψηλά. Στα υπόλοιπα blue chips, Motor Oil και Ελλάκτωρ συμπλήρωσαν το καθοδικό σπιράλ, παρότι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Viohalco προσπάθησαν να αποτρέψουν το αρνητικό κλείσιμο.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,32% και διαμορφώθηκε στις 1.078,69 μονάδες, χάνοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.082,10 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 30 μονάδες (από 1.059,83 έως 1.089,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 131,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 77 εκατ. αφορούσαν τις τράπεζες.
Επέμειναν οι πιέσεις στις τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το -4,2% της Δευτέρας, δεν κατάφερε να ανακάμψει, με αποτέλεσμα να κλείσει στο -2% και τις 861 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, συρρικνώθηκε κατά 3,4% και υποχώρησε στα 5,05 ευρώ, ενώ κατά 1,1% περιορίστηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία μειώθηκε κάτω του 1,40 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -2,5% και το 1,32 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς έμεινε σταθερή στα 2,10 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -2,58% 1,32 ευρώ
- Eurobank -1,17% 1,39 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -3,44% 5,05 ευρώ
- Πειραιώς 0% 2,10 ευρώ
Μεταβλητότητα στα blue chips
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,62% και 2.630 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διολίσθησε στο -1% και τα 24,1 ευρώ, ενώ στο 4% καθορίστηκε η πτώση για τη μετοχή της Ελλάκτωρ. Η μετοχή της Quest, δε, απώλεσε τουλάχιστον 1%, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ – ΟΤΕ να ακολουθούν πέριξ του -0,5%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ ανέκαμψε στο +1,5% και τα 7,6 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Viohalco – ΕΥΔΑΠ διευρύνθηκαν άνω του +1,50%. Η μετοχή της Mytilineos, παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 0,6% και προσέγγισε εκ νέου τα 24,2 ευρώ. Tέλος, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εκτοξεύθηκε κατά 2,6% και η μετοχή του ΟΛΠ κέρδισε 0,7%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,56% 1.567 μονάδες), η μετοχή του Cenergy ξεχώρισε θετικά στο +2% και φλέρταρε με τα 4,00 ευρώ, ενώ άνω του 2,7% διαμορφώθηκε η άνοδος για τη μετοχή της Epsilon, χάρη στα ισχυρά κέρδη του δ’ τριμήνου. Intracom, Κρι Κρι και Entersoft έκλεισαν με άνοδο τουλάχιστον 1%. Η μετοχή της Attica Bank, αντίθετα, παρέμεινε για 2η διαδοχική ημέρα σε limit down (-10%) και προσγειώθηκε στο 0,12 ευρώ, εν μέσω των εξελίξεων γύρω από την αύξηση κεφαλαίου.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 42 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 31 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 74,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.
Ας σημειωθεί ότι οι εταιρείες του Ομίλου Viohalco (Viohalco, Ελβαλχαλκόρ, Cenergy) τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του 2022. Εξ ου και οι σημερινές θετικές μεταβολές.
Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο
- Πειραιώς 0% 28,2 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -3,44% 22,8 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank -2,58% 14,9 εκατ. ευρώ
- Eurobank -1,17% 11,5 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ -0,36% 8,8 εκατ. ευρώ
- Mytilineos +0,67% 7,9 εκατ. ευρώ
- ΔΕΗ +1,53% 7,4 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ -0,48% 5,0 εκατ. ευρώ
- Jumbo 0% 4,6 εκατ. ευρώ
- Motor Oil -0,98% 3,3 εκατ. ευρώ
Έντονη μεταβλητότητα
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε την 4η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να κλείσει μακριά από το χαμηλό ημέρας. Κι αυτό, χάρη στην ενεργοποίηση των στηρίξεων στην περιοχή των 1.060 μονάδων, οι οποίες «έσβησαν» ένα μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών.
Η βελτίωση στην αγορά των κρατικών ομολόγων και τα ισχυρά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2022 (5,9%), οπωσδήποτε, συνέβαλαν στην εν μέρει επάνοδο των αγοραστών, οι οποίοι είχαν «εξαφανιστεί» τις τελευταίες ημέρες, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων.
Ωστόσο, όπως κατέδειξε και το τελικό κλείσιμο, η πολιτική αβεβαιότητα λειτουργεί ως καταλύτης, ώστε οι επενδυτές να συνεχίσουν την κατοχύρωση των υψηλών κερδών του 2023. Ιδίως όσοι τοποθετήθηκαν στις απαρχές του ανοδικού κύκλου.
Άλλωστε, η αγοραστική κόπωση είναι εμφανέστατη στο μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετράει 11×11 ανοδικές εβδομάδες και σωρευτικά κέρδη της τάξης του 16% από τις αρχές του 2023. Μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Πλέον, το κρίσιμο για την ελληνική αγορά είναι να μην απειληθούν τα κρίσιμα στηρίγματα, τα οποία διαμορφώνουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση, αν και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει διατήρηση των πιέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Το πολιτικό ρίσκο
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως είναι πασιφανές, έχει αλλάξει άρδην το πολιτικό κλίμα, επηρεάζοντας άμεσα τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ενώ μέχρι πρότινος όλοι θεωρούσαν ως δεδομένη την Κυριακή των Βαΐων, πλέον όλα τα σενάρια «δείχνουν» τα μέσα Μαΐου.
Λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο να στηθεί και δεύτερη (επαναληπτική) κάλπη, αυτό σημαίνει ότι ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης -όποια κι αν είναι αυτή- θα καταστεί εφικτός μετά την έναρξη του καλοκαιριού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Στο μεταξύ, η «πλούσια» χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία διανύουμε, περιλαμβάνει μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και το report του DBRS, ο οποίος την Παρασκευή θα δημοσιεύσει την καθιερωμένη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας.
Ο καναδικός οίκος, διατηρεί τη χώρα μας μόλις ένα «σκαλοπάτι» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή στο «ΒΒ» (High). Ωστόσο, θεωρείται αρκετά δύσκολο, ιδίως εν όψει βουλευτικών εκλογών, να προχωρήσει στην πολυπόθητη αναβάθμιση.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές απώλειες στο -0,21% και τις 463 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,16% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,06%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,08% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,03%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει κάμψη 200 μονάδων εν μέσω των εκτιμήσεων για νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται σε αρνητικά επίπεδα, εξαιτίας των ανησυχιών για τα επίπεδα της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,06% και τα 79,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,15% και τα 85,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο -1,20% και τα 1.832 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε ακόμη
Εκλογές και γκάλοπ, πολιτικό ρίσκο, νέο deal στις ασφάλειες και γαλλοελβετικές μπίζνες στο Ελληνικό