(Tελευταία ενημέρωση 22.05)
Υπό κλοιό πιέσεων για 5η διαδοχική συνεδρίαση παραμένει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις πωλήσεις, εν όψει της νέας αύξησης στα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία στο χείλος της επιβράδυνσης ή και της ύφεσης.
Αυτή την ώρα οι δείκτες παρουσιάζουν εικόνα μικτών προσήμων. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones γύρισε σε θετικό έδαφος σημειώνοντας κέρδη 41 μονάδων ή 0,13% στις 31.551 μονάδες. Μειώνει τις απώλειες ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος υποχωρεί 0,18% στις 3.950 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, περιορίζεται στο -0,8% από -1,80% και τις 11.711 μονάδες.
Η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας επηρεάζει δυσμενώς την επενδυτική ψυχολογία, λόγω των επιπτώσεων στην πορεία της οικονομίας.
Εξάλλου, όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Εντός του Σεπτεμβρίου, η Federal Reserve θα ανακοινώσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία κατά πάσα περίπτωση θα διαμορφωθεί σε 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτοκιακό εύρος στο 3% – 3,25% (από 2,25% – 2,50% σήμερα).
Άλλωστε, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, δίχως να έχει επηρεαστεί (μέχρι στιγμής) αισθητά από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Δεν είναι τυχαίο ότι για την εβδομάδα 21 – 27 Αυγούστου, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ανήλθαν σε 232.000, σημειώνοντας πτώση κατά 5.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του υπουργείου Εργασίας. Οι αναλυτές του Dow Jones ανέμεναν άνοδο των αιτήσεων στις 245.000.
Η καλή «εικόνα», επομένως, της αγοράς εργασίας «λύνει» τα χέρια της Federal Reserve, η οποία μπορεί απρόσκοπτα να εστιάσει στην αναχαίτιση του πληθωρισμού (8,5% τον Ιούλιο), μέσω της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων, την ίδια στιγμή, προκαλεί αναταράξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων, λόγω των ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου να εκτοξεύεται στο 3,516%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.
Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,33% και τις 409 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,05%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,52% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,59%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 1,52%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 περιορίζεται κατά 0,63%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Reckitt Benckiser διολισθαίνει κατά 4%, μετά την προαναγγελία παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου, Laxman Narasimhan. Κατά τουλάχιστον 5% «πέφτει» και η μετοχή της αγγλο-ελβετικής εταιρείας εξορύξεων και μετάλλων Glencore.
Διαβάστε επίσης
Πλειστηριασμοί: Ποιο οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή βγαίνει στο σφυρί (pics)
Ξεπέρασε και το 4,2% η απόδοση των 10ετών ομολόγων – Στις 260 μονάδες τα spreads