search icon

Αγορές

Γερμανία: Ο «πόλεμος» για τις επιδοτήσεις φυσικού αερίου και το νέο ρήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού

Έκθεση του ινστιτούτου Ifo επιβεβαίωσε πως από τα κονδύλια που είχαν υπολογιστεί για τις επιδοτήσεις φυσικού αερίου και ρεύματος, θα μείνουν αναξιοποίητα τα μισά - Οι Πράσινοι θέλουν παράταση των μέτρων, οι Φιλελεύθεροι θέλουν επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα

Τα καλά νέα για τη γερμανική κυβέρνηση είναι πως το περίφημο φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο απέδωσε, αλλά τελικά χάρη και στην πτώση των διεθνών τιμών μεγάλο μέρος του πακέτου που είχε προνοήσει να δαπανήσει το Βερολίνο έμεινε αναξιοποίητο. Το κακό είναι πως ανάμεσα στα συνήθη αντίπαλα στρατόπεδα Πρασίνων και Φιλελευθέρων έχει ήδη στηθεί… καυγάς για το πως θα χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά τα κονδύλια αυτά.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το έγκριτο ινστιτούτο Ifo από τα 40 δισ. ευρώ που είχε προνοήσει να δαπανήσει το Βερολίνο για να κρατήσει χαμηλά τα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τελικά το κόστος δεν θα ξεπεράσει περίπου τα 13,1 δισ. ευρώ, ήτοι κάτω από το ένα τρίτο των κονδυλίων. Τα εν λόγω 40 δισ. εντάσσονταν στο ευρύτερο πακέτο των 200 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προκαλώντας τότε έντονες διαφωνίες από τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Το λεγόμενο «φρένο» των τιμών (οι Γερμανοί είχαν αποφύγει εσκεμμένα να χρησιμοποιήσουν την… απαγορευμένη λέξη «πλαφόν») έβαζε ένα ανώτατο επίπεδο για το 80% της κατανάλωσης στα 0,12 σεντ/kWh για τα νοικοκυριά, ενώ αντιστοίχως για τις επιχειρήσεις και τη βαριά βιομηχανία το 70% της κατανάλωσης είχε ανώτατη τιμή στα 0,07 σεντ/kWh. Όμως, όπως επισημαίνει το think tank τα μέτρα εξοικονόμησης της κατανάλωσης και κυρίως η ελεύθερη πτώση στις διεθνείς τιμές έως και σε ποσοστό 90% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα ρεκόρ έφεραν μια σημαντική ανατροπή στον προϋπολογισμό που είχε υπολογιστεί.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ifo, το κόστος των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις δεν θα ξεπεράσει τα 12,4 δισ. ευρώ και για τη βαριά βιομηχανία περίπου τα 700 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τα χρήματα αυτά, τα κρατικά ταμεία μπορούν να προσδοκούν και σε μια μικρότερη εκροή για τις αντίστοιχες επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που σύμφωνα με το think tank θα κινηθούν περίπου στο μισό. Ουσιαστικά από τα 43 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να δαπανήσει για την επιδότηση του ρεύματος, θα χρειαστούν περίπου τα μισά κονδύλια.

Κοινώς από τα συνολικά 83 δισ. δολάρια που οριζόταν από τον προϋπολογισμό ότι θα δαπανηθούν για τα μέτρα στήριξης για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, το Ifo θεωρεί ότι θα αξιοποιηθούν λιγότερο από τα μισά!

Οι υπολογισμοί του Ifo δεν βρήκαν απόλυτα σύμφωνο το υπουργείο Οικονομικών. Εκπρόσωπος του δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει συνολικά 18,9 δισ. ευρώ για το φρένο των τιμών του φυσικού αερίου, όπως και 11,3 δισ. ευρώ για το φρένο στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως, παρά τις αποκλίσεις είναι σαφές πως κοινός παρονομαστής είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων πιθανότατα δεν θα ξοδευτεί για το συγκεκριμένο σκοπό και εδώ βέβαια ξεκινούν τα δύσκολα, για να μην πούμε τα πολύ δύσκολα.

Αν και η συζήτηση (ή καλύτερα ο καυγάς) βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο είναι σαφές ότι στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού υπάρχει ήδη διχογνωμία για το που θα δαπανηθούν τα χρήματα που έμειναν αναξιοποίητα.

Ο υπουργός Οικονομίας και ένας εκ των ηγετών των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά τη βούληση του το φρένο των τιμών να διευρυνθεί χρονικά μέχρι και την άνοιξη του 2024, καθώς πρόκειται να λήξει στα τέλη της φετινής χρονιάς. Επίσης έχει ταχθεί υπέρ της ιδέας το μέτρο να διευρυνθεί με επιδότηση και των βιομηχανικών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε συνέντευξη του, την Τρίτη, στην εφημερίδα Augsburger Zeitung, ο κ. Χάμπεκ σχολίασε πως, αν και το φρένο δεν φαίνεται να χρειάζεται υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις αγορές και στα επίπεδα των τιμών, αποτελεί μια πολύ χρήσιμη δικλείδα ασφαλείας για το κοινό, ειδικά σε περίπτωση έκτακτων αναγκών την επικείμενη χειμερινή περίοδο, όπου δεν γνωρίζει κανείς και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Σημειωτέον δε, και οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν αρχίσει να παίρνουν και πάλι την ανιούσα φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο εδώ και οκτώ εβδομάδες. Η τιμή του TTF στη συνεδρίαση της Τετάρτης εκτινάχθηκε κατά πάνω από 30% σε σχέση με τα χθεσινά του επίπεδα σκαρφαλώνοντας πάνω από το όριο των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η διαφαινόμενη διατάραξη στις ροές LNG από την Αυστραλία, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, προκάλεσαν αμέσως πανικό στην αγορά.

Το αιφνίδιο άλμα στις τιμές επιβεβαιώνει το πόσο ευάλωτη παραμένει η αγορά, πολύ πριν ξεκινήσει η δύσκολη χειμερινή περίοδος κι ενώ τα επίπεδα των αποθεμάτων σε όλα τα κράτη μέλη παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όμως, για το δημοσιονομικό γεράκι του Βερολίνου, τον υπουργό Οικονομικών και ηγέτη του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, το πλεόνασμα των κονδυλίων μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα, αν κατευθυνθεί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Εξάλλου, η χώρα έχει μπροστά της, την ερχόμενη χρονιά, την εκ νέου ενεργοποίηση του περίφημου «φρένου του χρέους», το οποίο είχε «παγώσει» προσωρινά λόγω της κρίσης της πανδημίας. Ο Λίντνερ πάλεψε λυσσαλέα για την επαναφορά του μέτρου και τη γενικότερη σύσφιγξη των δαπανών και στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προϋπολογισμού του 2024 έχει ήδη κηρύξει την επιστροφή στην «δημοσιονομική ομαλότητα».

«Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Το κράτος δεν μπορεί να λύνει τα πάντα με τα χρήματα» τόνισε χαρακτηριστικά, σε πρόσφατες δηλώσεις του, εξηγώντας πως το… ζωνάρι θα «σφίξει» τόσο ως προς το νέο κρατικό δανεισμό όσο και προς τους προϋπολογισμούς που θα έχουν στη διάθεση τους όλα σχεδόν τα υπουργεία. Ο ηγέτης του FDP θέλει οι κρατικές δαπάνες να πέσουν συνολικά στα 445,7 δισ. ευρώ από τα 476 δισ. φέτος. Επομένως θέλει και θα απαιτήσει τα αναξιοποίητα κονδύλια της ενεργειακής κρίσης να κατευθυνθούν για να «κλείσουν» δημοσιονομικές «τρύπες», όχι να τις κρατήσουν ανοιχτές.

Με δεδομένο ότι οι σχέσεις Χάμπεκ-Λίντνερ έχουν ήδη περάσει αρκετές κρίσεις προκαλώντας τριγμούς στους κόλπους της κυβέρνησης-συνασπισμού, τα γερμανικά media μιλούν ήδη για την απαρχή μιας νέας μεγάλης μάχης, ίσως σοβαρότερης από ποτέ, δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος, που θα φέρει και πάλι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα ΕΚΤ: Αξίζει η επένδυση σε κατοικία; Τι άλλαξε η άνοδος του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων

Bild: Στέλνει 50 αναγνώστες της δωρεάν στη Ρόδο για διακοπές

Έλον Μασκ: Το σπίτι του κοστίζει μόλις 50.000 δολ. – Δείτε το (tweet + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version