search icon

Αγορές

Γερακίσια στροφή από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας της Αγγλίας – Δεν βλέπει γρήγορα μείωση επιτοκίων

Παρά την αξιοσημείωτη πτώση του πληθωρισμού, επιμέρους δείκτες παραμένουν επίμονα ψηλά, προειδοποίησε ο Χιου Πιλ αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει την πρόταση για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Αυγούστου - Πώς επηρεάστηκαν τα προγνωστικά

Φρένο στις ελπίδες της βρετανικής αγοράς για ταχεία στροφή της Τράπεζας της Αγγλίας σε νομισματική χαλάρωση έβαλε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoΕ, προειδοποιώντας πως συγκεκριμένοι πληθωριστικοί δείκτες παραμένουν σε «άβολα υψηλά» επίπεδα.

«Θεωρώ πως παραμένει ακόμη ανοιχτό το ερώτημα του αν είναι τώρα σωστό το timing για μια μείωση των επιτοκίων» τόνισε ο Χιου Πιλ σε ομιλία του σε thinktank στο Λονδίνο.

Βεβαίως, παραδέχτηκε πως η κεντρική τράπεζα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην προσπάθεια της να περιορίσει τον πληθωρισμό, όμως προειδοποίησε πως η δυναμική σε δείκτες όπως ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών και ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών παραμένει ανοδική.

Μάλιστα, υποστήριξε πως για το λόγο αυτό υπάρχει και ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να επανέλθει και πάλι πάνω από το όριο του 2% κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Με τον τρόπο αυτό ο Χιου Πιλ, ο οποίος είναι ένα από τα εννέα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE, άφησε να εννοηθεί πως και κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Τράπεζας, τον επόμενο μήνα, θα ψηφίσει υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, στο 5,25%.

Είναι, άλλωστε, γνωστό πως ο Πιλ ήταν ένα από τα μέλη της MPC που στήριξε τη στάση αναμονής από την κεντρική τράπεζα και στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Το συμβούλιο είχε διατηρήσει τότε αμετάβλητα τα επιτόκια με ψήφους 7 προς 2.

Η ιδιαίτερα συντηρητική οπτική του επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας της Αγγλίας θορύβησε την αγορά επηρεάζοντας άμεσα τα προγνωστικά των traders που έδιναν υψηλές πιθανότητες για την πρώτη μείωση των βρετανικών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Αυγούστου. Πριν τις δηλώσεις Πιλ οι πιθανότητες μείωσης βρίσκονταν στο 60% και κατόπιν έπεσαν στο 50%.

Διαβάστε ακόμη

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Φρανκφούρτης – Γιατί 1 στους 10 εργαζόμενους της ΕΚΤ έχει τάσεις αυτοκτονίας

Η «καλοκαιρινή κατασκήνωση» για δισεκατομμυριούχους ξεκινά – Οι παρόντες και οι ηχηρές απουσίες

UBS – Wealth Report: Πόσο αυξήθηκε ο πλούτος σε ολόκληρο τον κόσμο – Η εικόνα στην Ελλάδα (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version