Έρμαιο στις διαθέσεις των πωλητών αφέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να βρει αποθέματα δυνάμεων προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στο «σφυροκόπημα» των επικείμενων αμερικανικών δασμών προς πάσα κατεύθυνση. Οι εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κλιμακώσει τις πιέσεις σε όλα τα χρηματιστήρια. Ωστόσο, η εγχώρια αγορά κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση -τρίτη διαδοχική- σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, καθώς μέχρι πρότινος υπεραπέδιδε και είχε περιθώριο για ισχυρότερη διόρθωση.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (31/3), ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 50,44 μονάδες ή -2,91% και έκλεισε στις 1.685,24 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.718,52 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.680,73 μονάδες. Πρόκειται για την ισχυρότερη ημερήσια πτώση από τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου. Έκλεισε, δε, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 13 Μαρτίου (1.671,35 μονάδες).

Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα ολοκλήρωσε τον Μάρτιο με ισχυρή άνοδο της τάξεως του +4,82%. Επιπλέον, ενισχύθηκε κατά +14,67% στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας μία από τις καλύτερες τριμηνιαίες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, ξεπερνώντας τα 250 εκατ. ευρώ και ανεβάζοντας περαιτέρω τον μέσο όρο του τζίρου για φέτος.

Στο πεδίο της σημερινής συνεδρίασης, οι απώλειες ήταν γενικευμένες και κανένα από τα blue chips δεν απέφυγε τη διόρθωση. Αν και αρχικά οι τράπεζες δέχονταν τις ισχυρότερες πιέσεις, ο «ιός» των δασμών Τραμπ εξαπλώθηκε και σε άλλους βασικούς κλάδους του ΧΑ με έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον, όπως η ενέργεια και η βιομηχανία. Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται μετοχές που είχαν πατήσει «γκάζι» τις τελευταίες ημέρες, κινούμενες σε ιστορικά ή πολυετή ρεκόρ, όπως η Πειραιώς, η Alpha Bank, η Metlen, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΑΒΑΞ.

Βαριές απώλειες στο ταμπλό – Στα ύψη οι συναλλαγές

«Βουτιά» -4,71% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, κλείνοντας στις 1.586,49 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) διολίσθησε κατά -3,45% στις 4.148,45 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έχασε -2,46% στις 2.572,89 μονάδες.

Τον Μάρτιο, οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά +6,33%, ο Large Cap κέρδισε +5,23% και ο Mid Cap σημείωσε άνοδο +3,47%.

Σε ό,τι αφορά το α’ τρίμηνο, οι τράπεζες κατέγραψαν «άλμα» +23,36%, ο FTSE 25 κινήθηκε ανοδικά κατά +16,19% και ο Mid Cap έκλεισε με κέρδη +10,24%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 264,64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,96 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Μεικτό τζίρο 149,1 εκατ. ευρώ έκαναν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, απασχολώντας το 56% των συναλλαγών. Στα 117,34 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αρνητικό ήταν το πρόσημο για 98 μετοχές, θετικό για 13, ενώ άλλοι 13 τίτλοι έμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς οπισθοχώρησε κατά -6,52% στα 5,048 ευρώ και ακολούθησαν η Alpha Bank (-5,98% στα 2,2 ευρώ), η Eurobank (-3,93% στα 2,467 ευρώ) και η Εθνική (-3,57% στα 9,45 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Metlen υπέστη πλήγμα -5,58% και σταμάτησε στα 40,6 ευρώ, διορθώνοντας από το ιστορικό υψηλό των 43 ευρώ. Παράλληλα, υποχώρησαν σημαντικά η Viohalco (-4,38% στα 5,89 ευρώ), η ElvalHalcor (-4,09% στα 2,11 ευρώ), η Motor Oil (-3,5% στα 22,08 ευρώ), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,32% στα 19,2 ευρώ), η HELLENiQ ENERGY (-2,92% στα 7,65 ευρώ), η Cenergy (-2,92% στα 9,3 ευρώ), η Optima bank (-2,78% στα 15,36 ευρώ), η Ελλάκτωρ (-2,73% στο 1,496 ευρώ), η Jumbo (-2,62% στα 25,32 ευρώ), η Aegean (-2,36% στα 11,99 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (-2,34% στα 18,33 ευρώ), η Σαράντης (-2,28% στα 12,84 ευρώ), ο ΔΑΑ (-2,24% στα 9,092 ευρώ) και η Lamda Development (-2,18% στα 6,73 ευρώ). Απώλειες άνω του -1% σημείωσαν η Aktor (-1,89% στα 5,2 ευρώ), η ΔΕΗ (-1,78% στα 13,81 ευρώ), η Titan (-1,73% στα 42,5 ευρώ) και ο ΟΤΕ (-1,64% στα 15 ευρώ).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» -5,96% κατέγραψε η ΑΒΑΞ και έκλεισε στα 2,05 ευρώ. Ακολούθησαν με ισχυρή πτώση η Intracom Holdings (-4,51% στα 3,07 ευρώ), η Fourlis (-4,47% στα 4,06 ευρώ), η Alumil (-3,14% στα 4,93 ευρώ), η ΕΧΑΕ (-3,03% στα 5,44 ευρώ), η Autohellas (-2,87% στα 12,2 ευρώ), η Intralot (-2,62% στο 1,04 ευρώ), η Lavipharm (-2,55% στο 0,801 ευρώ), η Πλαστικά Θράκης (-2,54% στα 4,03 ευρώ), η Profile (-2,47% στα 5,14 ευρώ), η Noval Property (-2,41% στα 2,43 ευρώ), ο ΑΔΜΗΕ (-2,35% στα 2,91 ευρώ), η Τεχνική Ολυμπιακή (-2,04% στα 2,4 ευρώ), η Dimand (-1,86% στα 8,44 ευρώ), η Κρι Κρι (-1,83% στα 16,05 ευρώ) και η Ideal (-1,54% στα 6,39 ευρώ). Στον αντίποδα, η Quest Holdings διαφοροποιήθηκε με κέρδη +1,14% στα 6,2 ευρώ.

Η προσοχή στο deal Alpha Bank-Axia και στα εταιρικά αποτελέσματα

Οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ανησυχίες για τους αμερικανικούς δασμούς παραμένουν στο προσκήνιο, απομακρύνοντας τους επενδυτές από τις μετοχές και οδηγώντας τους σε πιο ασφαλή assets, όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός. Ημερομηνία ορόσημο η 2α Απριλίου, καθώς τότε θα δοθούν οι λεπτομέρειες και θα τεθούν σε ισχύ οι ανταποδοτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η Alpha Bank μετά την εξαγορά της Axia Ventures. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, πρόκειται να ενοποιηθούν η Axia, η Alpha Finance και η μονάδα investment banking της Alpha Bank. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του γ’ τριμήνου του 2025. Η προσοχή στρέφεται και στη Lamda Development, καθώς το ποσοστό της Brevan Howard Capital ξεπερνά πλέον το 5%, με τη συνολική συμμετοχή του Τρύφωνα Νάτση να αγγίζει το 8,624%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σήμερα θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη για το 2024 η ΕΧΑΕ, ο ΟΛΠ και η Austriacard. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Intralot ανακοίνωσε αύξηση εσόδων στα 376,4 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο EBITDA στα 130,7 εκατ. ευρώ για το δωδεκάμηνο του 2024. Αυξημένη κερδοφορία και για την Performance Technologies, ενώ η διοίκηση της εισηγμένης προτείνει τη διανομή μερίσματος 35% επί των κερδών.

Την Τρίτη ακολουθεί η BriQ Properties, την Τετάρτη σειρά έχουν η Motor Oil και η Trade Estates, την Πέμπτη την «σκυτάλη» θα πάρουν η Dimand και η Lavipharm και την Παρασκευή θα ανακοινώσει τις επιδόσεις της η Premia Properties. Ταυτόχρονα, από την ερχόμενη Τετάρτη 2 Απριλίου παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο ΧΑ. Τέλος, ο Απρίλιος αναμένεται να ξεκινήσει με ισχυρό ενδιαφέρον για το ΧΑ, καθώς για τις 8 του μήνα είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τον οίκο FTSE για την μετάταξη στις ανεπτυγμένες αγορές. Από την ενδεχόμενη αναβάθμιση προβλέπεται ότι θα εισρεύσει τεράστιος όγκος κεφαλαίων από διεθνή funds, με το ύψος τους να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Σε ελεύθερη πτώση οι διεθνείς αγορές

Με ένα ακόμη sell off ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα στη Wall Street, όπου οι τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, σε συνδυασμό με τους δασμούς Τραμπ, έφεραν στην επιφάνεια τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού. Μάλιστα, ο S&P 500 και ο Nasdaq συμπλήρωσαν πέντε διαδοχικές εβδομάδες απωλειών. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παραμένει και σήμερα σε τροχιά ελεύθερης πτώσης. Πάνω από -1% χάνει ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα, κοντά στο -2%.

Πιέσεις από τους δασμούς Τραμπ δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά -1,6%. Πτώση πέριξ του -1,1% με -1,7% σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου. Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να διολισθαίνει κατά -4%, ήτοι κατά περίπου 1.500 μονάδες, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων έξι μηνών. Ηπιότερες ήταν οι απώλειες για τους κινεζικούς δείκτες.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Μεγάλου: Ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο η Ευρώπη (pic)

Στάσσης: Επενδύσεις €10 δισ. από τη ΔΕΗ την επόμενη τριετία – Αναγκαία η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής

Ο Τραμπ «χορεύει» τις αγορές: Βουτιά στις μετοχές, ράλι στα ομόλογα ενόψει των νέων δασμών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα