«Η υποβάθμιση είναι το τίμημα για την ενίσχυση της οικονομίας με δημόσια στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης πληθωρισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire μετά και την κίνηση της S&P να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ο οίκος μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από ΑΑ σε ΑΑ-, επικαλούμενος μεγαλύτερα από το αναμενόμενο ελλείμματα και πολιτικό κατακερματισμό ως λόγους για την υποβάθμιση. Οι προοπτικές είναι σταθερές.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire έσπευσε να τονίσει ότι η υποβάθμιση ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας με δημόσια στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης πληθωρισμού.

«Πρέπει να σας πω ότι στην πραγματικότητα ο κύριος λόγος για την υποβάθμιση αυτή είναι ότι σώσαμε τη γαλλική οικονομία», δήλωσε ο Le Maire σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την αξιολόγηση. Η υποβάθμιση «δεν θα έχει καμία επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Γάλλων», είπε. «Αυτές οι βασικές δαπάνες αύξησαν προφανώς το χρέος μας, αλλά μας επέτρεψαν επίσης να σώσουμε τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας μας», πρόσθεσε ο Le Maire.

Ενώ εξήρε τις προηγούμενες γαλλικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που έγιναν υπό τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οίκος αξιολόγησης εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η γαλλική κυβέρνηση αναζητά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ επιπλέον περικοπών για το επόμενο έτος, με στόχο κοινωνικές δαπάνες όπως τα επιδόματα ανεργίας και οι δαπάνες υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ πρότεινε να μειωθεί η περίοδος κατά την οποία οι άνεργοι μπορούν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας.

Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τον οίκο αξιολόγησης, ο οποίος τον Δεκέμβριο είχε διατηρήσει «αρνητική» προοπτική για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.

Τον Απρίλιο, οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch διατήρησαν αμετάβλητες τις αξιολογήσεις τους για τη Γαλλία με σταθερές προοπτικές, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Fitch πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη  

Κλιματική κρίση: Αυτές είναι οι οικονομικές συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος (tweet)

Τι μπορείτε να κάνετε αν καθυστερούν να σας καταβάλουν το ενοίκιο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις πράσινες στις (ξεχασμένες) πορτοκαλί κιλοβατώρες  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ