search icon

Αγορές

Γαλλία: «Χρυσή» η δεκαετία της κρίσης για τους μετόχους των εισηγμένων

Όπως αποκαλύπτει έρευνα της οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας OXFAM, τα κέρδη των μετόχων των εισηγμένων εταιρειών έσπασαν κάθε ρεκόρ στο χρονικό διάστημα από το 2009 μέχρι το 2018

Είναι σε όλους γνωστό ότι η δεκαετία της χρηματοπιστωτικής κρίσης σήμανε μεγάλα κέρδη για τις μετοχές, αφού οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες πραγματοποίησαν μεγάλη άνοδο η οποία αποτυπώνεται καθημερινά στα τερματικά. Εκείνο που δεν είναι τόσο γνωστό είναι τα κέρδη που αποκόμισαν οι μέτοχοι των εταιρειών καθώς τα δεδομένα αυτά δεν μπαίνουν συχνά στο «μικροσκόπιο».

Όπως όμως αποκαλύπτει ειδική έρευνα που έγινε από την οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας OXFAM, στη Γαλλία, τα κέρδη των μετόχων των εισηγμένων εταιρειών έσπασαν κάθε ρεκόρ στο χρονικό διάστημα από το 2009 μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Liberation, στο χρονικό αυτό διάστημα, τα ποσά που καρπώθηκαν οι μέτοχοι των εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη CAC40 του χρηματιστηρίου του Παρισιού, αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ οι αμοιβές των επικεφαλής των εταιρειών αυξήθηκαν και αυτές κατά 60%. Στο ίδιο διάστημα, όμως, ο μέσος μισθός των εργαζομένων στις ίδιες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 20%, ενώ ο βασικός μισθός μόνο κατά 12%.

Οι 40 αυτές εταιρείες, που είναι οι σημαντικότερες στη Γαλλία μοίρασαν μέσω μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου ποσό που αντιστοιχεί στο 71% των κερδών που πραγματοποίησαν στη συγκεκριμένη περίοδο. Το μέσο ποσό που μοίρασαν στους μετόχους οι εισηγμένες αυτές εταιρείες αυξήθηκε από 870 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο, στο 1,5 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν διπλασιάστηκε.

Το στοιχείο που είναι εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ορισμένες εταιρείες μοίρασαν στους μετόχους ποσά που ξεπερνούν τα συνολικά τους κέρδη κατά τη δεκαετία 2009-2018.

Τα μεγαλύτερα ποσά στους μετόχους τους μοίρασαν ο ενεργειακός κολοσσός Total, η φαρμακευτική Sanofi και η επίσης ενεργειακή ENGIE. H τελευταία, μάλιστα, (που προέκυψε από τη συγχώνευση των εταιρειών Gaz de France και SUEZ) μοίρασε ως μέρισμα ποσό εξαπλάσιο από τα κέρδη που είχε την ίδια περίοδο και για να το κάνει αυτό δανείστηκε μεγάλα ποσά. Το ίδιο έκαναν και άλλες εταιρείες όπως η ST Microelectronics που μοίρασε ποσό πενταπλάσιο από τα κέρδη της και η Arcelor μοίρασαν που έδωσε μερίσματα ίσα με 2,5 φορές τα κέρδη της.

Exit mobile version