Μικρή αποκλιμάκωση εμφανίζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, βάζοντας ένα προσωρινό «φρένο» στο τριήμερο ανοδικό ράλι, το οποίο είχε επαναφέρει τον «μαύρο χρυσό» στα επίπεδα των 110 δολαρίων.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού WTI διαπραγματεύεται στα 109,2 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 1,2%. Στα 109,9 δολάρια ανά βαρέλι κινείται και η τιμή του ευρωπαϊκού Brent, η οποία καταγράφει μείωση κατά 1,4%.
Η υποχώρηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλεται στα αδύναμα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, τα οποία σε συνδυασμό με την κάμψη των καταναλωτικών δαπανών, προμηνύουν μια αισθητή μείωση της ζήτησης.
Ας σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, με τη χώρα να βρίσκεται σε διαδοχικά lockdowns, σε μια προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πάντως, πέραν των ανησυχιών για τη ζήτηση, η οποία ασκεί καθοδικές πιέσεις, η τιμή του πετρελαίου δέχεται και ανοδικές πιέσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα επίπεδα της προσφοράς.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάκαμψη από την πανδημική κρίση έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κράμα εξελίξεων, το οποίο ωθεί τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από ορισμένα κράτη – μέλη, τα οποία έχουν υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο.
Η Γερμανία, Νο.1 αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, σχεδιάζει -σε κάθε περίπτωση- να σταματήσει τις εισαγωγές έως τα τέλη του 2022, ακόμη κι αν δεν υπάρξει πανευρωπαϊκή απόφαση.
Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι αγοραστές κάνουν άτυπο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, επιλέγοντας εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ζήτησης για αμερικανικό πετρέλαιο, κάτι που με τη σειρά του έχει οδηγήσει την τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ στα 4 δολάρια ανά γαλόνι, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
«Τα πάντα, από το αέριο έως το πετρέλαιο, αντιμετωπίζουν ελλείψεις εξαιτίας της Ρωσίας. Οι τιμές πηγαίνουν προς τα πάνω» τονίζει στο CNBC ο Gao Jian, αναλυτής της Zhaojin Futures Co. «Η αγορά συνεχίζει να κυριαρχείται από τους κινδύνους για την προσφορά».
Διαβάστε επίσης:
Ο «πυρετός» της χρυσής λίρας: Πόσα τεμάχια αγόρασαν οι Έλληνες – Γιατί «φρέναραν» οι πωλήσεις
Ιντρακάτ: O πράσινος πυλώνας του 1,6 GW μαγνήτης για την ΒC Partners