Διάχυτη είναι η ανησυχία στην παγκόσμια αγορά από το ανοδικό σπιράλ στις τιμές του αργού, σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, πολλώ δε μάλλον λόγω του υψηλού πληθωρισμού που συνεχίζει να ταλανίζει αρκετές χώρες.
Οι αυξανόμενες πετρελαϊκές τιμές επηρεάζουν φυσικά και τον πληθωρισμό, αλλά και τις επιχειρήσεις, τα τιμολόγια ενέργειας και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
Μετά και τη νέα άνοδο της Δευτέρας που οφείλεται στις προσδοκίες της αγοράς ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα περιορίσουν περαιτέρω τις προμήθειες, σήμερα Τρίτη το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent μεταβλήθηκε ελάχιστα κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι μετά από μια πενθήμερη άνοδο που αύξησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατά περισσότερο από 5%. Το αντίστοιχο αμερικανικό αργό West Texas Intermediate, εν τω μεταξύ, διατηρήθηκε κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι.
Το πρωί της Δευτέρας, τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 14 σεντς στα 88,70 δολ/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 25 σεντς στα 85,64 δολ/βαρέλι.
Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 9 μηνών.
Ο ΟΠΕΚ+ του οποίου ηγείται η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, είναι πιθανό να ανακοινώσει πρόσθετες μειώσεις στην προμήθεια, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της τιμές του αργού.
«Οι τρεις γύροι περικοπών της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ+ από τον Σεπτέμβριο του 2022 εξηγούν πλήρως την επιστροφή σε μεγάλο έλλειμμα (σσ. αργού)», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, κάνοντας εκτίμηση για έλλειμμα 2,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως αυτό το τρίμηνο. «Η επιστροφή στα ελλείμματα, με τη σειρά της, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το καλοκαιρινό ράλι στα χρονοδιαγράμματα και τις τιμές του πετρελαίου».
Το prompt spread του Brent – η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του – έφτασε τα 75 σεντς το βαρέλι , από 58 σεντς πριν από μία εβδομάδα.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι τιμές του αργού αυξήθηκαν, ήταν οι ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για να μην επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία.
Σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου λόγω περιορισμού των προμηθειών από τον ΟΠΕΚ+
Όπως ανέφερε στο Reuters, ο Σουγκάντα Σαχντέβα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Acme Investment Advisors, οι τιμές του αργού καθοδηγούνται κυρίως από την προσδοκία πρόσθετων περικοπών της προσφοράς από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η σταθερή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει μια ενδεχομένως μεγάλη αύξηση στην τιμή.
Την περασμένη Πέμπτη που ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ επιβεβαίωσε ότι η χώρα είχε συμφωνήσει με τους εταίρους της στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) σχετικά με τις παραμέτρους για τη συνέχιση των περικοπών των εξαγωγών.
Είναι πιθανό ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με τις σχεδιαζόμενες περικοπές αυτή την εβδομάδα.
Η Ρωσία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα μειώσει τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια ανά ημέρα (bpd) τον Σεπτέμβριο, μετά από μια περικοπή 500.000 βαρελιών ημερησίως τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία αναμένεται επίσης να μειώσει τις εξαγωγές κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο.
Aπό την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol Ράσελ Χάρντι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παγκόσμια αγορά αργού θα πρέπει να γίνει λιγότερο σφιχτή τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες λόγω της συντήρησης των διυλιστηρίων, αλλά ο εφοδιασμός των σύνθετων διυλιστηρίων στην Ινδία, το Κουβέιτ, το Jizan (Σαουδική Αραβία), το Ομάν και την Κίνα με αργό, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, θα παραμείνει υπό πίεση λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ+.
Η επίδραση των οικονομικών δεδομένων της Κίνας και των ΗΠΑ
Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε σε άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου σχετίζεται με τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και των ΗΠΑ.
Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας παρουσίασε ισχυρή επέκταση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Caixin για τον PMI μεταποίησης. Αυτή η απροσδόκητη ανάπτυξη προκάλεσε νέα αισιοδοξία για την οικονομική ευημερία του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αποκαλύπτοντας αύξηση 187.000 θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα στον μη αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η ευρύτερη επιβράδυνση στην αμερικανική αγορά εργασίας, που χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων, έχει μειώσει την πιθανότητα επικείμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Επιπτώσεις της αύξησης των τιμών του πετρελαίου
Όπως σχολιάζει το indiatoday.in, η άνοδος των παγκόσμιων τιμών του αργού έχει εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό, τις καταναλωτικές δαπάνες, το κόστος των επιχειρήσεων, τους λογαριασμούς ενέργειας, το παγκόσμιο εμπόριο, τους κρατικούς προϋπολογισμούς, τις επενδυτικές αγορές και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Κι ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται κατακόρυφα, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος καυσίμων και ενέργειας, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένες δαπάνες.
Οι επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αύξηση των λειτουργικών δαπανών, επηρεάζοντας τα περιθώρια κέρδους και οδηγώντας ενδεχομένως σε περικοπές θέσεων εργασίας.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές μπορούν να επιδεινώσουν τις διακυμάνσεις των τιμών, ενώ οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορούν επίσης να ωθήσουν τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Οι φορείς χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά αυτές τις εξελίξεις και ενδέχεται να λάβουν μέτρα ώστε να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις.
Διαβάστε ακόμη
Jefferies: Παραμένουν ευνοϊκές οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες – Οι τιμές – στόχοι (πίνακες)
Κοντά 60% ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Νέες πιέσεις για τη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν
Οι Γερμανοί «κοντράρουν» τον Έλον Μασκ: Mercedes-Benz Concept CLA με αυτονομία 750 χιλιόμετρα (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ