search icon

Αγορές

Fitch: Τι συμβαίνει με τα stablecoins – Οι κίνδυνοι και η «εξαΰλωση» του Terra

Το Terra, ένα από τα μεγαλύτερα stablecoins, κατάρρευσε προκαλώντας σοβαρους κλυδωνισμούς στην αγορά των crypto

Η Fitch Ratings εξηγεί σε ειδικό report της πώς η αποτυχία του αλγοριθμικού stablecoin UST (σταθερό συνδεδεμένο νόμισμα) της Terra και της σύνδεσής του με το αμερικανικό δολάριο, αναδεικνύουν την εύθραυστη φύση των ιδιωτικών σταθερών νομισμάτων και θα επιταχύνουν τις εκκλήσεις για ρύθμιση.

«Έχουμε επισημάνει στο παρελθόν ότι τα αλγοριθμικά stablecoins δυσκολεύονται να κερδίσουν τη ρυθμιστική αποδοχή, καθώς μπορεί να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους κινδύνους όσον αφορά τη διατήρηση μιας σταθερής αξίας. Στην περίπτωση του Terra, το αποθεματικό της οντότητας που το διαχειρίζεται δεν ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να σταθεροποιήσει τη σχέση με το πραγματικό δολάριο, όταν το Τerra δέχθηκε κερδοσκοπικές πιέσεις. Την περίοδο 10-12 Μαΐου 2022, το UST διαπραγματευόταν σταθερά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το 1 δολάριο. Το μεγαλύτερο σταθερό νόμισμα, το Tether (USDT), επίσης απέκλινε από το δολάριο (USD1:USDT1 ή αναλογία 1 προς 1), αν και πιο οριακά», επισημαίνει η Fitch.

«Αναμένουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αυξημένες εκκλήσεις για τη ρύθμιση των stablecoins. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, έχει ήδη δηλώσει ότι αυτό δείχνει τη σημασία της ύπαρξης ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για τα stablecoins. Ο κανονισμός της ΕΕ για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, ο οποίος πλησιάζει στην οριστικοποίησή του, δεν θα επιτρέπει την έκδοση αλγοριθμικών stablecoins και θα απαιτεί ρύθμιση που θα μοιάζει με τους κανόνες των τραπεζών για τα αποθεματικά τους», προβλέπει η Fitch.

Τα stablecoins που υποστηρίζονται από αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία με σαφή αξία σε κανονικά νομίσματα (fiat currency) αντιμετωπίζουν ένα θεμελιωδώς διαφορετικό σύνολο πιστωτικών ζητημάτων από τα αλγοριθμικά stablecoins, κατά την άποψή της αμερικανικής εταιρείας αξιολογήσεων.

Σε αυτά τα stablecoins, οι κίνδυνοι σταθερότητας μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμοι, αναλόγως με την ασφάλεια και τη ρευστότητα των αποθεματικών περιουσιακών στοιχείων. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το πιστωτικό προφίλ των εκδοτών των stablecoins που υποστηρίζονται από αποθεματικά περιλαμβάνουν το ρυθμιστικό κίνδυνο, τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (συμπεριλαμβανομένων των θεματοφυλάκων αποθεματικών), τη διαφάνεια σχετικά με τα αποθεματικά και τον βαθμό στον οποίο τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία είναι πραγματικά ασυσχέτιστα, τα νομικά δικαιώματα των κατόχων stablecoin, καθώς και τους κινδύνους διακυβέρνησης και τους λειτουργικούς κινδύνους.

Το Terra είναι ένα από τα μεγαλύτερα stablecoins, αλλά η αγοραία αξία του στις 8 Μαΐου, πριν από την πίεση που ασκήθηκε στο δίκτυο του, ήταν μόνο περίπου 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτω από εκείνη των μεγαλύτερων stablecoins όπως το Tether (83,2 δισεκατομμύρια δολάρια) ή το USD Coin (48,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι επενδυτές πιθανότατα θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους κινδύνους που περιβάλλουν τα stablecoins και τις βεβαιώσεις των αποθεμάτων τους, δεδομένου ότι τα προβλήματα του UST έχουν προκαλέσει ευρύτερη μεταβλητότητα στην αγορά. Δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο θα έχει αυτό, αλλά θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τα stablecoins με χαμηλότερο προφίλ κινδύνου να κερδίσουν μερίδιο αγοράς ή να μειωθεί η όρεξη των επενδυτών για stablecoins συνολικά.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τα κρυπτονομίσματα και την ψηφιακή χρηματοδότηση, εάν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα stablecoins. Τα τελευταία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταλυτική επίδραση του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων ευρύτερα, παρέχοντας έναν σταθερό σύνδεσμο με τις χρηματοπιστωτικές αγορές fiat-νομισμάτων.

Η αποτυχία του Terra προκάλεσε σοκ στον τομέα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (defi), καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής των ΗΠΑ και η μεταβλητότητα των μετοχών ασκούν πίεση στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Οι δεσμοί μεταξύ των αγορών κρυπτονομισμάτων και των defi παραμένουν αδύναμοι. Η Fitch αναμένει ότι αυτό θα περιορίσει τη δυνατότητα της μεταβλητότητας της αγοράς των κρύπτος να διαχυθεί και να προκαλέσει ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια. Ωστόσο, πολλές ρυθμιζόμενες χρηματοπιστωτικές οντότητες έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε κρυπτονομίσματα, defi και άλλες μορφές ψηφιακής χρηματοδότησης τους τελευταίους μήνες και ορισμένοι εκδότες με αξιολόγηση Fitch θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν η αστάθεια της αγοράς κρυπτογράφησης γίνει σοβαρή.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αντίκτυπου στην πραγματική οικονομία, για παράδειγμα μέσω αρνητικών επιπτώσεων στον πλούτο, εάν οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης μειωθούν απότομα. Παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι για τους εκδότες με αξιολόγηση Fitch και την πραγματική οικονομική δραστηριότητα είναι γενικά πολύ χαμηλοί.

Διαβάστε ακόμα: 

ΤτΕ: Θετικές οι προσδοκίες παρά την αστάθεια στην ελληνική αγορά ακινήτων (πίνακας) 

Επενδυτικός πυρετός των Ελλήνων εφοπλιστών μέσα στην άνοιξη 

Ισχυρό comeback για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι άνω του 6% σε Εθνική, Mytilineos

Exit mobile version