search icon

Αγορές

Fitch και ράλι στα ομόλογα στρώνουν τον δρόμο για την έκδοση 15ετούς

Δόθηκε σήμα από τον διεθνή οίκο για νέες εισροές κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα - Τι θα σημάνει για το Χρηματιστήριο η αναβάθμιση, η οποία δεν σταματά καθώς έπονται δυο ακόμα βαθμίδες

Δυναμικό ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων τροφοδοτεί η απρόσμενη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή, καθώς και τα σχέδια της Αθήνας για νέα έξοδο στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς οδεύει προς ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, αποκλιμακώθηκε κατά 14,11%, στο 1,136% από 1,31% της προηγούμενης συνεδρίασης.

Το χρηματιστήριο σήμερα κινείται πτωτικά, καθώς η επομένη της αναβάθμισης βρίσκει τις διεθνείς αγορές να ανησυχούν σοβαρά για την τυχόν εξάπλωση του κοροναϊού. Πάντως, η ελληνική αγορά στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις είχε 8 ανοδικές, έτσι η διόρθωση όταν επιβεβαιώθηκε η αναβάθμιση ήταν απολύτως λογική, ως ένα βαθμό και  η πτώση δεν λαμβάνει χώρα με υψηλό τζίρο συνεπώς οι ξένοι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Fitch σε ΒΒ από Β- με θετικές προοπτικές ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν οι ξένοι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα κι αυτό που προεξοφλούσε η αγορά το τελευταίο διάστημα. Το ερχόμενο διάστημα, τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο, όσο και τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να έχουν εισροές από επενδυτικά κεφάλαια – και το σημαντικό στοιχείο είναι να μην υπάρξει απογοήτευση γι αυτούς τους επενδυτές με μια ρηχή συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς.

Η αναβάθμιση δίνει το έναυσμα στην Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου με ένα επιτόκιο κοντά στο 1,9% και στις ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν ομόλογα Tier II – ήδη προετοιμάζεται η έκδοση από την Alpha Bank με επιτόκιο μεταξύ 4,5-4%. Μ άλλα λόγια οι εκδόσεις τείνουν να καλύψουν την επενδυτική «όρεξη» που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για τα ελληνικά Assets και παράλληλα επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων JP Morgan, UBS για την Ελλάδα – σχετικά με την απόδοση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Ειδικότερα, μετά την έκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καθώς και τις εκδόσεις tier II που θα ακολουθήσουν από τις ελληνικές τράπεζες, τα επόμενα βήματα είναι οι επικείμενες αναβαθμίσεις από τους ελεγκτικούς οίκους. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας απέχει δυο βαθμίδες από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας κι αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία για τους μετόχους των ελληνικών τραπεζών.
Από σήμερα και την ερχόμενη περίοδο οι επενδυτές με την μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική γνωρίζουν ότι, επίκειται η αναβάθμιση έτσι αυτό που έχουν να κάνουν είναι να παρακολουθήσουν την «διαδρομή» προς την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το προηγούμενο διάστημα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έστειλαν μηνύματα εμπιστοσύνης και δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε σοβαρή μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων- το 2020 θα είναι μια σημαντική χρονιά μετάβασης λ.χ για την Alpha bank και το project Galaxy το οποίο θα διεκδικήσουν οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι του είδους.

Και εταιρικές εκδόσεις

Μαζί με τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να προχωρήσουν και εταιρικές εκδόσεις ομολόγων απο εισηγμένες εταιρίες οι οποίες διαθέτουν επιχειρηματικές εξελίξεις. Θα επιχειρήσουν να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια τους και η κάλυψη των εκδόσεων τους θα δώσει και το μέτρο της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Η απαιτούμενη παράμετρος σ όλα τα ανωτέρω σχέδια είναι οι διεθνείς αγορές να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Αυτό είναι προϋπόθεση, κυρίως, για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις. Εφόσον λοιπόν δεν σημειωθούν σημαντικές αναταράξεις στις αγορές είτε από οικονομικό πρόβλημα, είτε από μια αρνητική άλλη εξέλιξη (σ.σ. ιός κοροναϊός) τότε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και τα ομόλογα θα αποδώσουν τα αναμενόμενα και πιθανότατα να ξεπεράσουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί.

Exit mobile version