Νευρικότητα επικρατεί στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η αβεβαιότητα από τις μελλοντικές παραδόσεις της Ρωσίας αντισταθμίζεται από την προοπτική μείωσης της κατανάλωσης και αύξησης των εισαγωγών LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).
Τα μελλοντικά συμβόλαια διαπραγματεύονται κοντά στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον ζεστό καιρό της επόμενης εβδομάδας και τις προγραμματισμένες αφίξεις φορτίων LNG να βοηθούν στην άμβλυνση των πιέσεων. Στα «συν» συγκαταλέγεται και η υψηλή συνεισφορά της αιολικής παραγωγής.
Από την άλλη πλευρά, οι προμήθειες από τη Ρωσία -παραμένουν σταθερές όλο αυτό το διάστημα- συνεχίζουν να τίθενται στο επίκεντρο της προσοχής. ΗΠΑ, Ε.Ε. και G7 συντονίστηκαν αυτή την εβδομάδα για την επιβολή ενός νέου γύρου κυρώσεων στη Μόσχα (ως απόρροια της εισβολής στην Ουκρανία), με τις Βρυξέλλες να ανακοινώνουν το «πάγωμα» των εισαγωγών άνθρακα.
Προς ώρας δεν υπάρχει σχέδιο για κυρώσεις στον ευαίσθητο τομέα του αερίου και του πετρελαίου, διαβεβαίωσαν πηγές του πρακτορείου Bloomberg. «Η Ε.Ε. είναι πιθανό, αργά ή γρήγορα, να χρειαστεί να επιβάλλει κυρώσεις στο αέριο και το πετρέλαιο» τόνισε, ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ήδη, μια σειρά σχετικά μικρών καταναλωτών, όπως η Λιθουανία και η Δανία, έχουν άτυπα «παγώσει» τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.
Την ίδια ώρα, οι traders προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν και τις επιπτώσεις από την αξίωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την πληρωμή των συμβολαίων αερίου σε ρούβλια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πότε ακριβώς θα ξεκινήσει να ισχύει, αν και οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι αυτό συνιστά παραβίαση των συμφωνηθέντων συμβολαίων. Το Κρεμλίνο, ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι χωρίς ρούβλια, θα διακόψει τις προμήθειες αερίου.
Ας σημειωθεί ότι οι επόμενες πληρωμές για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου είναι προγραμματισμένες είτε για τα τέλη Απριλίου είτε για τον Μάιο, ανάλογα με τα συμβόλαια.
«Το τέλος του χειμώνα θα μειώσει τη ζήτηση αερίου για θέρμανση» τονίζεται σε σημερινή έκθεση του BloombergNEF. Ωστόσο, και πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί επιπλέον ποσότητες, προκειμένου να ξαναγεμίσει τις αποθήκες εν όψει του επόμενου χειμώνα.
Τα ευρωπαϊκά έθνη, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν τις προσπάθειες απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αναζητώντας εναλλακτικές αγορές. Ωστόσο, αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα, κάτι που δυσκολεύει αισθητά τις κινήσεις των Βρυξελλών.
Διαβάστε επίσης:
Ο καβγάς ΟΤΕ – Vodafone, η Marie Tragas de Monaco, το νέο ομόλογο του ΟΔΔΗΧ και το μέρισμα της Quest
14η αξιολόγηση: Γιατί διακυβεύονται πολλά παραπάνω από 750 εκατ. ευρώ
Τα 10 ηχηρά «σφυριά» που χτυπάνε σήμερα – Βίλες στην Εκάλη, εργοστάσια και ξενοδοχεία (pics)