Τη σύνθεση της κυβέρνησης του, κομμένη και ραμμένη στα… μέτρα του, συνεχίζει να διαμορφώνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει και στρατηγικής σημασίας ρυθμιστικές θέσεις όπως η SEC (η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Όμως, η δικαιοδοσία του δεν καταφέρνει να περάσει το κατώφλι της Fed, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να τον ενοχλεί, αν λάβουμε υπόψη και τις παλαιότερες δηλώσεις του για τις ισορροπίες μεταξύ Λευκού Οίκου και κεντρικής τράπεζας.
Θυμίζουμε πως, ήδη από την περασμένη άνοιξη, δημοσίευμα της WSJ είχε αποκαλύψει μυστικό σχέδιο της ομάδας Τραμπ που αφορούσε συνταγματική τροποποίηση που θα επέτρεπε στον εκάστοτε πρόεδρο και στο υπουργείο Οικονομικών να έχει λόγο και άποψη στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν επιβεβαίωσε προφανώς ποτέ τις πληροφορίες αυτές, που προκάλεσαν τότε σάλο στην αγορά, όμως η στάση και οι κατά καιρούς δηλώσεις του «έδειχναν» σαφώς προς την κατεύθυνση αυτή.
Έτσι, με την εκλογή του και την σταδιακή διαμόρφωση του νέου status quo στην Ουάσιγκτον το θέμα επανήλθε αναπόφευκτα στην επικαιρότητα και μάλιστα πριν αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Τα δε, στελέχη της Fed, από την πλευρά τους, δεν έχουν δείξει καμία διάθεση να αποφύγουν τη συζήτηση θέλοντας να καταστήσουν από νωρίς ξεκάθαρες τις «κόκκινες γραμμές» τους και την πρόθεση τους να σηκώσουν το γάντι, αν προκληθούν από το Λευκό Οίκο.
To θέμα έθιξε πρώτος ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, αμέσως μετά τις εκλογές, ο οποίος σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε ήταν σαφής: «Όχι, δεν πρόκειται να παραιτηθώ» ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι ο νόμος είναι σαφής και δεν επιτρέπει στον εκάστοτε πρόεδρο ούτε να τον απολύσει ούτε να τον υποβαθμίσει, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας.
Ο ανεξάρτητος ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας είναι θεσμικά κατοχυρωμένος και ουδείς πρόεδρος μέχρι τώρα έχει διανοηθεί να τον θίξει. Και το μέχρι τώρα μήνυμα από τα στελέχη της είναι πως δεν πρόκειται να… δειλιάσουν απέναντι στον «τυφώνα» Τραμπ.
Στο ζήτημα επανήλθε σήμερα και ο Μάικλ Μπαρ, o επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Federal Reserve (του αντίστοιχου ευρωπαϊκού SSM).
«Όπως ακριβώς δήλωσε και ο πρόεδρος Πάουελ, η θητεία μας είναι σταθερή και σκοπεύω να ολοκληρώσω τη θητεία μου» επεσήμανε σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε κατά την καθιερωμένη κατάθεση του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική βουλευτής, Μαξίν Γουότερς, τον ρώτησε ευθέως αν θα εγκατέλειπε τη θέση του και θα δεχόταν να παραιτηθεί, αν ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να τον απολύσει.
Η θητεία του Μάικλ Μπαρ ως αντιπροέδρου της Fed, υπεύθυνου για την επόπτευση των τραπεζών, ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2026, ενώ η θητεία του ως απλού μέλους του συμβουλίου των διοικητών μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι τον Ιανουάριο του 2032!
Αντιστοίχως η δεύτερη τετραετή θητεία του Τζερόμ Πάουελ ολοκληρώνεται το 2026.
Το άκρως ειρωνικό στοιχείο δε, είναι πως ο Πάουελ διορίστηκε για πρώτη φορά στο τιμόνι της Fed από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήθελε τότε με κάθε τρόπο να απομακρύνει την Τζάνετ Γέλεν από το πόστο. Ωστόσο, στην… πορεία έκρινε πως η πολιτική του ευνοεί τους Δημοκρατικούς και τον σημερινό Λευκό Οίκο με αποτέλεσμα να υιοθετήσει άκρως επικριτική στάση εναντίον του συμβουλίου και του ίδιου του Πάουελ προσωπικά.
Πάντως, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η σύγκρουση που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα όσο κυρίως με πολιτικές!
Η ατζέντα Τραμπ, όπως έχει παρουσιαστεί προεκλογικά, δημιουργεί τις βάσεις για μια ευθεία σύγκρουση με τη Fed, αν λάβουμε υπόψη πως οι δεσμεύσεις του για την εμπορική πολιτική, τη φορολογία και τη μετανάστευση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε διεύρυνση των ελλειμμάτων και κυρίως σε αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, με τρόπο που κανονικά θα πρέπει να οδηγήσει τη Fed, όχι μόνο σε φρένο της νομισματικής χαλάρωσης αλλά πιθανότατα σε εκ νέου αύξηση των επιτοκίων. Προφανώς αυτό είναι κάτι που αμφότερες οι πλευρές γνωρίζουν, εξού και «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους από τώρα!
Διαβάστε ακόμη
Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα για «διπλή» εθελούσια έξοδο – Οι όροι και οι παροχές
Bullish για την ελληνική οικονομία η UBS – Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη τη διετία 2025-2026
Ευρωζώνη: Εκρηκτικό άλμα των μισθών κατά 5,4% το γ’ τρίμηνο – Οι συνέπειες για την πολιτική της ΕΚΤ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα