search icon

Αγορές

Fed: Το ανοδικό ρίσκο του πληθωρισμού οδηγεί σε επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων

Τι έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, στις 25-26 Ιουλίου - Οι αγορές ελπίζουν στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, όμως τα πρακτικά δεν αποτυπώνουν αναλογη διάθεση από την πλειοψηφία των μελών της FOMC

Ανήσυχα εμφανίστηκαν τα μέλη της FOMC για το ρυθμό πτώσης του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να καταλήξουν ότι θα απαιτηθούν επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων μελλοντικά, εκτός βέβαια κι αν αλλάξουν οι συνθήκες. Αν και δεν έλειψαν και οι επιφυλακτικές φωνές που στάθηκαν στους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολική σύσφιγξη. Αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Θυμίζουμε πως η συνεδρίαση κατέληξε σε άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση τους στο εύρος του 5,25% με 5,50%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και πάνω από 22 χρόνια. Οι αγορές ελπίζουν πως η αύξηση αυτή θα είναι η τελευταία του τωρινού κύκλου, κάτι που δεν φαίνεται διόλου σίγουρο από το περιεχόμενο των πρακτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι η αντίδραση της Wall Street ήταν άμεσα αρνητική.

Πραγματικά, από τη συζήτηση που αποτυπώνεται στα πρακτικά είναι σαφές πως τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου ανησυχούν πως η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τερματιστεί και πως θα απαιτηθεί η διεύρυνση της περιοριστικής πολιτικής με επιπλέον αυξήσεις. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, το διπλό ρίσκο που ελλοχεύει, καθώς από τη μία πλευρά η υπερβολική σύσφιγξη μπορεί να επιταχύνει την επιβράδυνση της οικονομίας και από την άλλη πλευρά η πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να ωθήσει και πάλι τον πληθωρισμό πολύ υψηλότερα.

«Με τον πληθωρισμό να είναι ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο της Επιτροπής και με την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνεχίζουν να βλέπουν σημαντικό ανοδικό ρίσκο για τον πληθωρισμό, κάτι που θα απαιτήσει περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής» υπογραμμίζει το κείμενο των πρακτικών, επισημαίνοντας πως «οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να κρίνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας πως η στάση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει επαρκώς περιοριστική, ώστε να ωθήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%».

Έτσι, αν και το συμβούλιο παραδέχεται πως υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, υπάρχει γενική συμφωνία ότι ο δείκτης παραμένει ακόμη σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα! 

Όσον αφορά στην ισορροπία δυνάμεων και ψήφων στο συμβούλιο, τα πρακτικά δείχνουν πως «σχεδόν όλοι» οι συμμετέχονες τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, που τελικά εγκρίθηκε.  Αν και αυτοί που εναντιώθηκαν εξέφρασαν την άποψη πως ίσως το συμβούλιο θα μπορούσε να παρακάμψει μία αύξηση, όπως δηλαδή είχε κάνει και στο αμέσως προηγούμενο συμβούλιο, τον Ιούνιο, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο να διαπιστώσει την επίδραση των προηγόυμενων αυξήσεων στις οικονομικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, δύο αξιωματούχοι της FOMC τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, χωρίς τα πρόσωπα αυτά να κατονομάζονται.

Βέβαια στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη συνεδρίαση του Ιουλίου, κάποια μέλη του συμβουλίου έχουν, σε δηλώσεις τους, εμφανιστεί πιο διαλλακτικά για το κατά πόσο θα απαιτηθεί και νέα αύξηση των επιτοκίων. Όμως, αυτό στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν όλοι οι αξιωματούχοι είναι πως η έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα έχουν πάρει τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού έδειξαν μικρή αύξηση των τιμών λιανικής τον Ιούλιο από το 3% στο 3,2%, μια χαμηλή μεν αναπροσαρμογή που όμως ανέκοψε τη σταθερή καθοδική τροχιά του δείκτη εδώ και μήνες. Αντιστοίχως και οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν ανοδικά και πάνω από τις προβλέψεις.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του συμβουλίου για την πορεία της οικονομίας, τα πρακτικά δείχνουν ότι η FOMC περιμένει επιβράδυνση της οικονομίας και πιθανή αύξηση της ανεργίας. Όμως, αξιοσημείωτη διαφορά είναι ότι έχει διαγραφεί από το κείμενο η επισήμανση που υπήρχε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Fed ότι οι τριγμοί στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ελαφρά ύφεση της οικονομίας, μέσα στη χρονιά. Έχει προστεθεί, ωστόσο, ένας βαθμός ανησυχίας για τα διογκούμενα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και ειδικότερα στον κλάδο του εμπορικού real estate.

Σημειωτέον, πάντως, πως οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν να θεωρούν ότι η Fed θα πατήσει «φρένο» τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, το FedWatch Tool της CME που αποτυπώνει τις τάσεις στην αγορά δίνει 88,5% πιθανότητες διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Η κατάρρευση για το ρούβλι και το ρίσκο των capital controls – Το Κρεμλίνο μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή στις αναδυόμενες αγορές η Ελλάδα (vid)

Μυτιληναίος στη Handelsblatt: «Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της ΕΕ σε γάλλιο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version