Δύο περικοπές των αμερικανικών επιτοκίων κατά τη φετινή χρονιά, ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο, προβλέπει η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters. Αναλόγως θεωρούν πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να κινείται άνω του αναμενόμενου.

Αν και η Federal Reserve δεν έχει παρεκκλίνει από το βασικό σενάριο πως την επόμενη φορά που θα τροποποιήσει τα επιτόκια της, αυτό θα γίνει προς τα κάτω, η έλλειψη προόδου από το μέτωπο του πληθωρισμού έχει καλλιεργήσει εύλογους φόβους στις αγορές πως όχι μόνο η νομισματική χαλάρωση θα αργήσει σημαντικά, αλλά πως ενδεχομένως η πρώτη μείωση των επιτοκίων να έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι αναλυτές εμμένουν στην εκτίμηση τους πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα αποφασιστεί εντός του 2024, αλλά σίγουρα όχι πριν το Σεπτέμβριο.

Το πρόβλεψη αυτή συμμερίζονται και σχεδόν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε νέα σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Συγκεκριμένα οι 70 από τους 108 οικονομολόγους δήλωσαν πως η πρώτη περικοπή των αμερικανικών επιτοκίων θα γίνει στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου και θα είναι μετριοπαθής κατά 25 μονάδες βάσης.

Μόνο 11 υποστήριξαν πως είναι πιθανόν να υπάρξει μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ κανείς δεν βλέπει αλλαγή ρότας κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Reuters, τον περασμένο μήνα, μόνο περίπου οι μισοί είχαν δηλώσει ότι η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης θα αργήσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Πέραν αυτών, 4 εξακολουθούσαν να στηρίζουν το πιο αισιόδοξο σενάριο μιας περικοπής τον Ιούνιο και 26 θεωρούσαν ότι η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Επιπρόσθετα, στη νέα δημοσκόπηση το 60%, ήτοι οι 65 από τους 108, υποστήριξαν πως μέσα στη χρονιά θα πραγματοποιηθούν όλες κι όλες δύο περικοπές των επιτοκίων, επίσης ένα υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Μόνο 17 δήλωσαν πως είναι πιθανό να γίνουν πάνω από δύο περικοπές, έναντι 34 τον περασμένο μήνα και 25 υποστήριξαν πως δεν είναι απίθανο ένα ακόμη πιο συντηρητικό σενάριο μίας μόνο περικοπής. Ένας οικονομολόγος δε, δήλωσε πως δεν βλέπει καν μειώσεις φέτος.

Μέσα στον τελευταίο μήνα, τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού συνέχισαν να είναι απογοητευτικά, αν και η νέα μέτρηση από το δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη αναμένεται να δείξει ελαφρά βελτίωση.

Ο γενικός CPI αναμένεται στο 3,4% σε ετήσια βάση από 3,5% το Μάρτιο και ο δομικός δείκτης εκτιμάται πως έπεσε στο 3,6% από 3,8% τον περασμένο μήνα.

Εφόσον τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, η αγορά θα πάρει κάποιες… ανάσες, αν και είναι σαφές πως ένας και μόνος μήνας ελαφρά βελτιωμένων στοιχείων δεν αρκεί για να αλλάξει δραστικά τα προγνωστικά για τη Fed μετά από ένα σερί τεσσάρων αρνητικών μηνών.

Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τη συνολική τροχιά του πληθωρισμού θεωρώντας ότι ο δείκτη δεν θα φτάσει στον επιθυμητό στόχο του 2% τουλάχιστον μέχρι το 2026. Κάτι που θα υποχρεώσει το συμβούλιο να συνεχίσει να κρατά ένα συγκρατημένο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, ακόμη κι όταν μεταβεί στη νομισματική χαλάρωση.

Εκτός από τον πληθωρισμό, ανασχετικός παράγοντας αποτελεί και η ισχυρή πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Το αμερικανικό ΑΕΠ κινήθηκε σε ποσοστό 1,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 2,4% για το σύνολο της χρονιάς, ήτοι πολύ πάνω από το 1,8% που έχει προβλέψει η Fed στο βασικό σενάριο της.

Ο ανθεκτικός πληθωρισμός και οι αντοχές της οικονομίας έχουν οδηγήσει αρκετούς αναλυτές να επιμένουν να «βλέπουν» την πρώτη μείωση των επιτοκίων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, από τον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, μια γραμμή που έχουν υποστηρίξει σε δηλώσεις τους και κάποια από τα «γεράκια» του συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη 

Βρέχει… ψάρια και ευκαιρίες στην Ονδούρα (vid)

Η ανάκαμψη της Γερμανίας δίνει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης (γράφημα)

Ποιοι θα πάρουν αμοιβή έως 3.000 ευρώ για «μαϊμού» αποδείξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ