Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης έκανε η Federal Reserve κατά την τελευταία συνεδρίαση της, όπως έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC. Με τον τρόπο αυτό έστειλε προς τις αγορές θετικό σήμα για υψηλή πιθανότητα πρώτης μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει σαφώς πως ήδη από τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 30-31 Ιουλίου “η μεγάλη πλειοψηφία των μελών” σχολίασε πως αν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν προς την κατεύθυνση που αναμένεται “θα είναι σωστή η νομισματική χαλάρωση από την επόμενη συνεδρίαση”.
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται τα προγνωστικά της αγοράς που δίνουν πολύ υψηλές πιθανότητες για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τις πρώτες ημέρες της κρίσης της πανδημίας, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης.
Πάντως, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τα μέλη της FOMC τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της απόφασης το συμβούλιο να κρατήσει και πάλι στάση αναμονής, παρά το γεγονός ότι αποτυπώνεται με σαφήνεια πως ένας αδιευκρίνιστος αριθμός μελών στήριξε και την πιθανότητα η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής να ξεκινήσει από τον Ιούλιο, αντί να καθυστερήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα τα πρακτικά αναφέρουν πως αρκετοί συμμετέχοντες “παρατήρησαν πως η πρόσφατη πρόοδος στον πληθωρισμό και οι αυξήσεις στο δείκτη ανεργίας έχουν προσφέρει εύλογες πιθανότητες για τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτό το συμβούλιο ή πως θα υποστήριζαν μια τέτοια απόφαση”. Προφανώς δεν αποκαλύπτεται ο αριθμός των μελών που ήταν έτοιμα να στηρίξουν αλλαγή ρότας από τον Ιούλιο, πόσο μάλλον τα ονόματα τους, όμως το CNBC σε σχόλιο του υποστηρίζει ότι ο όρος “αρκετά μέλη” υπονοεί έναν σχετικά μικρό αριθμό αξιωματούχων.
Σε κάθε περίπτωση το σήμα προς τις αγορές είναι ελπιδοφόρο, με τα πρακτικά να αναφέρουν πως τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού αυξάνουν την εμπιστοσύνη των μελών πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%, αν και αποτυπώνεται κάποια ανησυχία αναφορικά με την αγορά εργασίας. “Όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού, οι συμμετέχοντες έκριναν πως τα πρόσφατα στοιχεία έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη τους πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%. Μάλιστα, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρατήρησαν πως οι παράγοντες που συνεισφέρουν στην πρόσφατη αποκλιμάκωση του δείκτη θα συνεχίσουν να ασκούν καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες”.
Έκτοτε, άλλωστε, ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πως ο δείκτης για τον Ιούλιο έπεσε στο 2,9% σε ετήσια βάση έναντι του αναμενόμενου 3%. Αν και τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, στις αρχές του καλοκαιριού, ήταν ο βασικός παράγοντας που ώθησε το δραματικό sell-off στους δείκτες, στις αρχές Αυγούστου.
Πάντως, τα σημερινά τελικά στοιχεία ετήσιας βάσης, μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαρτίου 2024 έδειξαν μια συνολικά πιο αδύναμη εικόνα στην αγορά εργασίας, με την πραγματική αύξηση των θέσεων εργασίας να είναι σχεδόν 30% μικρότερη από ότι αρχικά είχε αναφερθεί, στα 2,9 εκατομμύρια.
Διαβάστε ακόμη
«Ξεπούλησαν» οι απεριόριστες πτήσεις της Wizz Air – Τι σχεδιάζει τώρα
Ζούν οι αγορές το παραμύθι της «Χρυσομαλλούσας»;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ