Το κλίμα πανικού που επικράτησε στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα δημιούργησε και μια χαραμάδα ελπίδας στους επενδυτές πως η αστάθεια και η προοπτική ισχυρότερης επιβράδυνσης, αν όχι ύφεσης, της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να ωθήσει τη Federal Reserve σε μια έκτακτη παρέμβαση μέσα στον Αύγουστο, πριν δηλαδή το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού της 18ης Σεπτεμβρίου. Αν και το ερώτημα είναι αν το συμβούλιο θα πειστεί πως όντως συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι για να προχωρήσει σε μια τόσο σπάνια κίνηση, κάτι για το οποίο αρκετοί οικονομολόγοι αμφιβάλουν.

Καταρχάς να σημειώσουμε πως η Fed σπάνια ρισκάρει να κινηθεί έξω από το μονοπάτι και το χρονοδιάγραμμα που έχει χαράξει, όμως το έχει κάνει όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο για την προστασία της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς.

Συνολικά από το 1987 υπήρξαν επτά περιπτώσεις που η Fed εξέπληξε τις αγορές με έκτακτες περικοπές των επιτοκίων, ξεκινώντας από την περίφημη Μαύρη Δευτέρα του Οκτωβρίου του 1987. Έτερα μεγάλα γεγονότα που ώθησαν έκτοτε πρόωρα το… χέρι της FOMC ήταν η μεγάλη ύφεση του 1990 και ο πρώτος πόλεμος στον Περσικό, η κατάρρευση του hedge fund LTCM, το «σπάσιμο» της φούσκας των τεχνολογικών ομίλων, η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, ο σεισμός στην αγορά κατοικιών και πιο τελευταία το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού με δύο αιφνιδιαστικές περικοπές των επιτοκίων μέσα σε ένα μήνα, το Μάρτιο του 2020.

Τα απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος κυρίως από την αγορά εργασίας φούντωσε τους φόβους των επενδυτών πως η διστακτικότητα της Fed να μεταβεί σε νομισματική χαλάρωση θα έχει τελικά βαρύ τίμημα για την οικονομία, μετατρέποντας την ομαλή προσγείωση της σε ανώμαλη προσγείωση, αν όχι ύφεση.

«Η Fed πιθανότατα συνειδητοποιεί τώρα ότι έκανε λάθος την περασμένη εβδομάδα. Καθυστέρησε υπερβολικά να αναλάβει δράση» σχολίασε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Κάμπελ Χάρβεϊ αναφερόμενος στην απόφαση της FOMC να κρατήσει και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια, αφήνοντας τα… σπουδαία για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Τα αρχικά σενάρια περί έκτακτης παρέμβασης γρήγορα «πήραν» φωτιά στις αγορές swap όπου έξαφνα οι πιθανότητες μιας έκτακτης μείωσης των επιτοκίων μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα εκτοξεύτηκαν στο 60%, πριν μειωθούν τελικά στο μισό λίγες ώρες μετά. Όμως, ο αντίκτυπος της συζήτησης επηρέασε το κλίμα σταθεροποιώντας κάπως τις απώλειες στους χρηματιστηριακούς δείκτες και πυροδοτώντας ένα μίνι ράλι στην αγορά ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς, που είναι εύλογα πιο ευάλωτο στην προοπτική αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, έπεσε πρόσκαιρα κάτω από την απόδοση του 10ετούς για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Συνολικά την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του 2ετούς κατρακύλησε κατά πάνω από 70 μονάδες βάσης έως και στο 3,65% τη Δευτέρα σε σχέση με το υψηλό του 5,04% που είχε φτάσει στα τέλη Απριλίου. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε έως και στο 3,67%.

Πάντως, αμφότεροι οι δείκτες σταδιακά επανήλθαν σε πιο συνήθη επίπεδα, με την απόδοση του 2ετούς να ανεβαίνει στο 3,904% και του 10ετούς να κινείται στο 4,788%, καθώς ψύχραιμες φωνές μεταξύ των οικονομικών αναλυτών προσπάθησαν να… συγκρατήσουν τις προσδοκίες της αγοράς.

Βασικό επιχείρημα είναι το γεγονός ότι η πιθανότητα μιας ισχυρότερης επιβράδυνσης, αν όχι ύφεσης, δεν συνιστά ένα δεδομένο που θα μπορούσε να πείσει τα γεράκια του συμβουλίου σε έκτακτη παρέμβαση. Εξάλλου ξανά και ξανά το συμβούλιο και ο Τζερόμ Πάουελ προσωπικά έχουν επισημάνει πως λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τη ροή των οικονομικών στοιχείων και μόνο και όχι με βάση τα προγνωστικά και τις προσδοκίες των αγορών.

Παρά τις καθοδικές πιέσεις, το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,5% το τρίτο τρίμηνο, ήτοι πολύ-πολύ μακριά από τα επίπεδα ύφεσης.

«Εάν κοιτάξουμε την αμερικανική οικονομία, διαπιστώνουμε πως συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη. Το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου ήταν ισχυρότερο από το αναμενόμενο και η κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένει σε υγιή επίπεδα, δίχως σημάδια ουσιαστικής επιβράδυνσης» επεσήμανε, μιλώντας στο Politico, ο οικονομολόγος της Nomura, Andrzej Szczepaniak.

Εάν η οικονομία επιδεινωθεί «η Fed θα την διορθώσει» σχολίασε λακωνικά, μιλώντας στο CNBC, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σεναριολογία για έκτακτη παρέμβαση, εστιάζοντας ακριβώς στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα.

Υπό την έννοια αυτή, ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο που προτάσσουν αρκετοί αναλυτές είναι η πιθανότητα μιας δυναμικότερης μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Το τελευταίο υποστήριξε σε σημερινή ανάλυση της η Κάιλι Τσάπμαν της Ballinger Group επιμένοντας ότι τα μάκρο στοιχεία δεν αιτιολογούν έκτακτη παρέμβαση της Fed, αλλά σαφώς αφήνουν περιθώρια για μια δυναμική εκκίνηση το Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, στο σενάριο αυτό «κουμπώνει» και η προοπτική μιας παράλληλης δυναμικότερης αντίδρασης με περικοπή των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 0,50% και από την πλευρά της ΕΚΤ, επίσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Βέβαια το εύλογο ερώτημα είναι αν η προοπτική αυτή, τουλάχιστον σε ένα μήνα από τώρα, θα είναι αρκετή για να… ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές και να κατευνάσει και τα «παιχνίδια» στις αγορές swap που αρέσκονται να ποντάρουν στα προγνωστικά για τα επόμενα βήματα της Fed. Η απάντηση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες…

Διαβάστε ακόμη

Αναλυτές: Αναμενόμενη η πτώση των αγορών – Τι φοβούνται για το επόμενο διάστημα

«Ξεπούλημα» για bitcoin και ether – Τι συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα (πίνακες)

Εκατοντάδες ρατσιστικά ονόματα φυτών αλλάζουν ύστερα από ιστορική ψηφοφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ