Τα νέα στοιχεία για την κατεύθυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μέσα από τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας πως η Federal Reserve θα πειστεί να μεταβεί σε νομισματική χαλάρωση νωρίτερα από το φθινόπωρο.

Βέβαια το συμβούλιο έχει δεσμευτεί πως θα λαμβάνει τις αποφάσεις του βήμα-βήμα, με βάση τη ροή των στοιχείων, κάτι που σημαίνει πως αν σημειωθεί μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των τιμών θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Όμως, για την ώρα οι οιωνοί δεν είναι θετικοί.

Ο δείκτης PCE σε μηνιαία βάση για τον Απρίλιο παρουσίασε μια μετριοπαθή αύξηση εντός των προβλέψεων, ύψους 0,3%, που είναι η χαμηλότερη αύξηση που έχει καταγράψει μέχρι τώρα, τη φετινή χρονιά. Όμως, σε ετήσια βάση ο δείκτης παρέμεινε «καρφωμένος» στο 2,7%, ήτοι σταθερά μακριά από το στόχο του 2%, που σημαίνει πως δεν έχει σημειώσει πρόοδο.

O δομικός δείκτης, ήτοι με την εξαίρεση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, επιβραδύνθηκε ανεπαίσθητα σε μηνιαία βάση από 0,3% το Μάρτιο σε 0,2% τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο αμετάβλητος στο 2,8% σε ετήσια βάση και μάλιστα για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Αυτό, άλλωστε, είναι που σημειώνουν ξανά και ξανά τα στελέχη της Fed, ανάμεσα τους και ο Τζέρομ Πάουελ, πως η πρόοδος στο ρυθμό επιβράδυνσης του πληθωρισμού έχει περιοριστεί αισθητά τη φετινή χρονιά (ειδικά σε σχέση με την ραγδαία αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών του 2023), με αποτέλεσμα το συμβούλιο να μην αισθάνεται πεπεισμένο πως μπορεί να ρισκάρει μια αντιστροφή της πολιτικής.

Οι περικοπές θα έρθουν κάποια στιγμή, αλλά δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να βιαστούμε, τόνισε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ισχυρής περιφερειακής Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς. Σημειωτέον δε, πως ο κ. Γουίλιαμς δεν είναι καν από τα πλέον «σκληρά» μέλη του συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, ούτε και τα έτερα στρατηγικά σημεία που παρακολουθεί στενά η Fed λειτουργούν ενθαρρυντικά προς την κατεύθυνση μιας ταχείας μετάβασης σε νομισματική χαλάρωση.

H τροχιά αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας παραμένει αργή. Τα νέα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας έδειξαν πως οι αιτήσεις για νέα επιδόματα διαμορφώθηκαν στις 219.000 την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 3.000 και μάλιστα λίγο πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν το δείκτη στις 218.000.

Νέα έκθεση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Goldman Sachs για την αγορά εργασίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αγορά εργασίας επιβραδύνεται μεν σε σχέση με τον υψηλό ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας των προηγούμενων χρόνων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει… μπει στο «ψυγείο». Υπάρχουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο και παρά τα αχνά σημάδια αποθέρμανσης ένας άνεργος βρίσκει δουλειά το αργότερο μέσα σε έξι μήνες, όσο δηλαδή και πριν την πανδημία.

Την ίδια ώρα τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη ήταν μεν χαμηλότερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ωστόσο όχι σε επίπεδα που να θορυβήσουν τη Fed. Το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε τελικά στο 1,3% σε ετήσια βάση σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 1,6%, παραπέμποντας σε μια σταθερή πορεία της οικονομίας σε ένα πιεστικό περιβάλλον με επιτόκια που παραμένουν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 23 ετών.

«Ο πληθωρισμός έχει κολλήσει. Η οικονομία επιβραδύνεται αλλά η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά σφιχτή και οι τάσεις δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γρήγορα» σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho Securities, Στίβεν Ρικιούτο, μιλώντας στο CNN.

Αντιστοίχως, σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο οικονομολόγος Μάικλ Πιερς της Oxford Economics επεσήμανε ότι η ελαφρά κάμψη του δομικού δείκτη σε μηνιαία βάση είναι μια κάπως καλή είδηση σε σχέση με την πορεία των τιμών το πρώτο τρίμηνο, αλλά σαφώς όχι αρκετή.

Αυτό υποστήριξε και ο Κρις Λάρκιν της Morgan Stanley, σύμφωνα με το Bloomberg. «Ο δείκτης τιμών PCE δεν έδειξε ιδιαίτερη πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά δεν έδειξε και επιδείνωση. Έτσι, οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν υπομονή. Άλλωστε, η Fed έχει δηλώσει πως θα χρειαστεί παραπάνω θετικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, έτσι σίγουρα δεν περιμένω την πρώτη μείωση των επιτοκίων πριν τον Σεπτέμβριο».

Πραγματικά μετά και τη δημοσίευση των στοιχείων, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου στο δείκτη FedWatch Tool της CME υποχώρησαν ελαφρά κάτω από το 50%, στο 48%, αντανακλώντας το διχασμό και την αβεβαιότητα της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Bλέπει αναβάθμιση του outlook για την Ελλάδα από Fitch – Ποντάρει στα ομόλογα

Ελλάκτωρ: Γενναία επιστροφή κεφαλαίου, ανταμοιβή «πιστών» στελεχών και εξωδικαστικός συμβιβασμός με Καλλιτσάντση

Ρολάν Γκαρός: Το τουρνουά που μοιράζει 53,5 εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ