Ράλι καταγράφουν οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων, οι οποίες δείχνουν να αντιδρούν θετικά στις δηλώσεις του Κλάας Κνοτ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος επανέφερε τις ελπίδες για τη σταδιακή ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, σε δηλώσεις του στα ολλανδικά media, αν και επιβεβαίωσε την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας (26/7), εντούτοις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
«Για τον Ιούλιο νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα. Πέραν του Ιουλίου θα ήταν το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν μια βεβαιότητα» δήλωσε, χαρακτηριστικά. «Από τον Ιούλιο και μετά νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι μας λένε τα δεδομένα» πρόσθεσε.
Οι παραπάνω δηλώσεις, αν μη τι άλλο, είχαν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τα υψηλά επιτόκια, λόγω του κινδύνου ύφεσης στην οικονομία. Αποτέλεσμα είναι οι τιμές των κρατικών ομολόγων να κάνουν ράλι και οι αποδόσεις να εμφανίζουν σημαντική αποκλιμάκωση.
Πτώση έως 16 μονάδες βάσης
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά τουλάχιστον εννέα μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,36%, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου. Κοντά στις 10 μονάδες βάσης καθορίζεται και η πτώση στις αποδόσεις των γαλλικών τίτλων (2,91%).
Σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα διαμορφώνεται η μείωση στις αποδόσεις της ευρω-περιφέρειας, καθώς το κόστος δανεισμού στην Ιταλία συρρικνώνεται κατά 15 μονάδες βάσης (στο 4,01%) και στην Ισπανία κατά 12 μονάδες βάσης (στο 3,39%).
Όσον αφορά την Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου περιορίζεται αισθητά κατά 16 μονάδες βάσης και αναδιπλώνεται κάτω του 3,8%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Οι ελπίδες για το «τέλος» της σύσφιγξης
Οι δηλώσεις του Κνοτ, οι οποίες αναζωπύρωσαν τις ελπίδες των επενδυτών για σταδιακή ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης, επήλθαν λίγες ώρες μετά τις αντίστοιχες του Ιγκνάτσιο Βίσκο, έτερου μέλους της ΕΚΤ, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πιθανό να δούμε τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι περιμένουμε.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος των υψηλών επιτοκίων είναι η αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων, και ειδικότερα του δομικού πληθωρισμού (εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια), ο οποίος παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (5,4% τον Ιούνιο).
Κάπως καλύτερη είναι, αντίθετα, η εικόνα στον γενικό δείκτη τιμών, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα «φρέναρε» στο 5,5%. Ωστόσο, και πάλι, παραμένει υπερδιπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου (2%) της κεντρικής τράπεζας.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι αναλυτές θεωρούν δεδομένη την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου (26/7), η οποία θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στο 4,25% (από 4% σήμερα) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% (από 3,5% σήμερα)
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, με τις απόψεις των ειδικών -πάντως- να συγκλίνουν στο σενάριο ακόμη μίας παρέμβασης, η οποία θα φέρει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του ευρώ (4,5% και 4% αντίστοιχα).
Εκτός αν, τελικά, ο Κνοτ -και τα υπόλοιπα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας- πειστούν ότι μια νέα κίνηση είναι περιττή και αχρείαστη.
Διαβάστε ακόμα
Αττική Οδός: Ισχυρός ανταγωνισμός από έξι επενδυτικά σχήματα στην κούρσα της μεγάλης παραχώρησης
Πλειστηριασμοί: Τα «απομεινάρια» του Carouzos Gate και ένα «χρυσό» πρατήριο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ