Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,5% από το 2,6% έναν μήνα πριν. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε ελαφρώς στο 2,8% σε ετήσια βάση, από 2,9% έναν μήνα πριν, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο κλάδος των υπηρεσιών.

Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον Μάιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,42% στις 510 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να πέφτουν σε αρνητικό έδαφος. Ο κλάδος της ενέργειας πρόσθεσε 0,55%, ενώ οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών έχασαν 1,6%.

Ο γερμανικός Dax μειώθηκε 0,69% στις 18.164 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έπεσε 0,56% στις 8.121 μονάδες, ενώ ο γαλλικός Cac 40 έκλεισε στο -1,30% και τις 7.538 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε 0,70% στις 33.481 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατρακύλησε 1,30% κλείνοντας στις 10.912 μονάδες.

Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η αποπληθωριστική πορεία στην Ευρωζώνη έχει προχωρήσει πολύ, συμπληρώνοντας όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στο CNBC ανέφερε ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι και πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και οι εκλογές στη Γαλλία περιπλέκουν την αξιολόγηση της οικονομίας και των τάσεων των τιμών.

Διαβάστε ακόμη

Τραπεζικό sell off και εισαγόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ευρωζώνη: Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός – Κερδίζει χρόνο για τα επιτόκια η ΕΚΤ

ΗΠΑ: Πόσα δισ. δολ. κοστίζει η κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Νέα Υόρκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ