search icon

Αγορές

Ευρωαγορές: Ανοδικά με το βλέμμα σε Ιταλία και ΕΚΤ

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή μετά από ένα νέο κύμα αυξήσεων των παγκόσμιων επιτοκίων που ενέτειναν τους φόβους για τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,39% στις 408 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,71% στις 12.624 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,48% στις 5.942 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,52% στις 7.075 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,69% στις 20.697 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,83% στις 7.868 μονάδες.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ανάπτυξη 1% το δεύτερο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, ορισμένες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η Τράπεζα του Καναδά εξέπληξε τις αγορές, ενώ οι κεντρικές τράπεζες στη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες πήραν όλες μέτρα για να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται επίσης να εντείνει τη δράση της στη νομισματική πολιτική μετά από ένα απροσδόκητα καυτό πληθωρισμό.

Στη Wall Street, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών καταγράφουν άνοδο το πρωί της Παρασκευής μετά από ένα απογοητευτικό ξεκίνημα κερδών δεύτερου τριμήνου.

Πίσω στην Ευρώπη, η πολιτική αβεβαιότητα επέστρεψε στη Ρώμη την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος της χώρας απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να παραιτηθεί.

Ο Ντράγκι είπε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία της Ιταλίας αφού ένα πολιτικό κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού του αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ψήφο εμπιστοσύνης νωρίτερα την ίδια ημέρα. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση Ντράγκι και του ζήτησε να απευθυνθεί στη Βουλή για να αποκτήσει μια σαφή εικόνα της πολιτικής κατάστασης.

Πέρα από την αναμονή για τις εξελίξεις στην Ιταλία, οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη 21 Ιουλίου, όπου αναμένεται η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο εύρος που θα έχει αυτή η αύξηση και στο κατά πόσο επιθετική θα είναι η συνέχεια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας, από τον Σεπτέμβριο και μετά, που στοχεύει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη μέσω της αύξησης των επιτοκίων της.

Στο μέτωπο των δεδομένων, πτώση για 12 συνεχόμενους μήνες έως τον Ιούνιο σημείωσαν οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, καθώς τα συνεχιζόμενα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό εμποδίζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες από την παραγωγή οχημάτων, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών της περιοχής.

Οπως σημειώνει το Reuters, ο αριθμός των νέων οχημάτων που ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών μειώθηκε κατά 16,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, φτάνοντας στα 1.066.137 οχήματα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Στην Ασία, οι κινεζικές αγορές ήταν ελαφρώς χαμηλότερες αφού τα στοιχεία για την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ ήταν πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημείωσε ανάπτυξη κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μη ευθυγραμμιζόμενη τις προσδοκίες καθώς η οικονομία αγωνιζόταν με τον αντίκτυπο των περιορισμών της Covid.

Διαβάστε ακόμη

Το «ξεφούσκωμα», το φλερτ CVC με ΔΕΗ, η κόντρα Βακάκη με τους Πολωνούς και τα δύο ραντεβού του Μητσοτάκη 

Ο- Lifestyle: Φιλόδοξο πλάνο €600 εκατ. για τρία 5* projects στην Ελλάδα μαζί με «branded» κατοικίες (pics)

Η ακρίβεια «τρώει» τις χρυσές λίρες – Πόσα τεμάχια… σκότωσαν οι Έλληνες μέσα σε 6 μήνες (πίνακας)

Exit mobile version