search icon

Αγορές

Συνεχείς εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών – «Βαρίδι» οι τράπεζες (upd)

Έντονη μεταβλητότητα στο ταμπλό και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ζητούμενο είναι η εύρεση θετικών καταλυτών - Όλα τα βλέμματα στην αποψινή ετυμηγορία της Scope - Jumbo: Τι τιμές στόχους δίνουν η Citi και η Pantelakis Sec.

(Τελευταία ενημέρωση – 13:32)

Συσσώρευση και συνέχιση των επιλεκτικών τοποθετήσεων είναι το μοτίβο που παρατηρείται σήμερα (12/7) στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αναζητά κατεύθυνση. Η νευρικότητα των επενδυτών είναι έκδηλη, με το πρόσημο να αλλάζει πολλές φορές «όχθη».

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά +0,01% στις 1.446 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.441,48 (χαμηλό ημέρας) και των 1.448,84 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σε πτωτικό τέμπο κινούνται οι τράπεζες, οι οποίες εμποδίζουν μία ενδεχόμενη ανάβαση του Χ.Α. προς τις 1.450 μονάδες. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει χαμηλότερη από τους μέσους όρους των τελευταίων εβδομάδων.

Εδώ και ένα μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει «εγκλωβιστεί» στις 1.400-1.450 μονάδες. Βγάζει αντίδραση όποτε απειλείται το κάτω εύρος της εν λόγω περιοχής. Ωστόσο, στις τελευταίες συνεδριάσεις, που κινείται κοντά στο άνω εύρος, δυσκολεύεται να το διασπάσει ή όταν το καταφέρνει, μετά χάνεται το μομέντουμ. Ζητούμενο είναι η εύρεση θετικών καταλυτών που θα επιτρέψουν ακόμη και την προσέγγιση των 1.500 μονάδων (ρεκόρ 13 ετών). Δύσκολο το εγχείρημα ενόσω διανύουμε περίοδο θερινής ραστώνης.

Απόψε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Wall Street, η Scope Ratings πρόκειται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2023 (όταν έδωσε και την επενδυτική βαθμίδα), ο γερμανικός οίκος βαθμολογεί με BBB- και σταθερό outlook την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την παραπάνω αξιολόγηση τον περασμένο Ιανουάριο. Σοβαρές πιθανότητες «μαζεύει» η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές.

Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν στην κίνηση των διεθνών αγορών, μετά την υποχώρηση του αμερικανικού πληθωρισμού στο 3% τον Ιούνιο (το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τριών ετών), έναντι του 3,3% που είχε διαμορφωθεί τον Μάιο και του 3,1% που περίμεναν οι οικονομολόγοι. Πρόκειται, μάλιστα, για τον τρίτο διαδοχικό μήνα που σημειώνεται αποκλιμάκωση στην αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ. Οι νέες εξελίξεις ενισχύουν το σενάριο της νομισματικής χαλάρωσης από τη Federal Reserve, με την πρώτη μείωση των επιτοκίων να αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τραπεζικές πιέσεις στο ταμπλό – Χαμηλός τζίρος

«Ανάχωμα» στην προσπάθεια επικράτησης των αγοραστών έχουν θέσει οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά -0,68% στις 1.257,72 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,09% στις 3.510,59 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,08% στις 2.309,71 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε μόλις 29,6 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 100,408 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 46 τίτλους, έναντι 44 μετοχών που καταγράφουν απώλειες και 12 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική σημειώνει πτώση -1,08% στα 7,898 ευρώ και ακολουθούν στο ίδιο μήκος κύματος η Eurobank (-0,67% στα 2,061 ευρώ), η Πειραιώς (-0,65% στα 3,646 ευρώ) και η Alpha Bank (-0,4% στο 1,6335 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Coca Cola ανεβάζει στροφές μετά τη χθεσινή διολίσθηση άνω του -3%, καθώς ενισχύεται σήμερα κατά +1,65%, επιστρέφοντας στα 32 ευρώ. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ διορθώνει κατά -1% μετά το υψηλό διμήνου που «χτύπησε» την Πέμπτη. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κέρδη +1,5% σημειώνει η Fourlis, ενώ από την άλλη πλευρά, απώλειες άνω του -1% καταγράφουν η Intralot και η ΑΒΑΞ.

Αναφορικά με την Κέκροψ, «σκαρφαλώνει» σήμερα κατά +7%, στον απόηχο της μεταβίβασης του 4,65% του μετοχικού κεφαλαίου στον κ. Πέτρο Σουρέτη, CEO της εισηγμένης. Το παραπάνω ποσοστό μετοχών κατείχε μέχρι πρότινος η Intradevelopment του ομίλου Intracom Holdings. Νέα «βουτιά» άνω του -4,5% για την Attica Bank εν αναμονή εξελίξεων σχετικά με το θέμα της συγχώνευσής της με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Οι τράπεζες και οι τίτλοι που ξεχώρισαν (θετικά ή αρνητικά)

Εβδομάδα με συνεδριάσεις ήπιων μεταβολών και μειωμένων συναλλαγών είναι αυτή που ολοκληρώνεται σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά +0,37% σε σύγκριση με την περασμένη Παρασκευή (5 Ιουλίου – 1.440,52 μονάδες). Από την έναρξη του Ιουλίου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη +2,97% και εντός του 2024 καταγράφει άνοδο +11,81%.

Πιέσεις δέχονται το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες σε εγχώριο (πιθανότητα επιβολής έκτακτου φόρου, κυβερνητική παρέμβαση στις προμήθειες) και διεθνές (ισχυρή υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη) επίπεδο. Ωστόσο, η επιστροφή στις διανομές μερισμάτων μετά από 16 χρόνια, οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και οι ανοδικές αναθεωρήσεις των στόχων για τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.

Μετά την καθίζηση της Jumbo την Τετάρτη λόγω της αποκοπής μερίσματος, ήρθε μία μέρα μετά το τελειωτικό «χτύπημα» από την επί τα χείρω αναθεώρηση του guidance για τον τζίρο και την κερδοφορία του 2024. Σε περίπτωση, δε, που η κατάσταση επιδεινωθεί, η πρόβλεψη θα αναπροσαρμοστεί ακόμη πιο κάτω, με ρυθμό αύξησης πωλήσεων στο 4% και με κερδοφορία στα επίπεδα του 2023. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο σερί ημερήσιες πτώσεις άνω του -4% η κάθε μία και τριήμερο καθοδικό σερί, που οδήγησε τη μετοχή από τα 27,5 ευρώ στα 25,14 ευρώ, ήτοι -8,58%. Μάλιστα, το κλείσιμο της Πέμπτης ήταν το χαμηλότερο από τις 17 Ιανουαρίου. Σχεδόν αμετάβλητη (+0,08%) η μετοχή από την έναρξη της φετινής χρονιάς.

Τις πιο «βαριές» απώλειες από τις αρχές του περασμένου Απριλίου κατέγραψε η Coca Cola, διολισθαίνοντας κατά -3,14% και απομακρύνθηκε από το ρεκόρ έτους των 33 ευρώ, μία ημέρα αφότου το πλησίασε με αξιώσεις. Το κλείσιμο στα 31,48 ευρώ είναι το χαμηλότερο από τις 31 Μαΐου. Περιορίστηκε στο +19,15% η φετινή απόδοση του τίτλου.

Νέο υψηλό ενός έτους για την Lamda Development στα 7,3 ευρώ, με το χαρτί να βγάζει «φτερά» αμέσως μετά τη δημοσίευση του report της Axia. Η χρηματιστηριακή ξεκίνησε εκ νέου την κάλυψη της μετοχής, καταλήγοντας σε τιμή στόχο στα 11,5 ευρώ που αντιπροσωπεύει περιθώριο ανόδου περίπου 65% από τα τρέχοντα επίπεδα. Χαρακτηρίζει, δε, τη Lamda ως ξεχωριστό investment case. Σημειωτέον ότι έχει να «αγγίξει» τα 7,4 ευρώ, ενδοσυνεδριακά από τον Ιούλιο του 2023 και σε επίπεδο κλεισίματος από τον Ιανουάριο του 2022. Ενισχύεται κατά +7,99% μέσα στο 2024. Κατέγραψε, δε, με το χθεσινό +4,58%, την ισχυρότερη άνοδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Στα τέλη Ιουνίου «πάλευε» να διατηρηθεί πάνω από τα 11 ευρώ και πλέον έχει φτάσει μία «ανάσα» από τα 12 ευρώ. Ο λόγος για τη ΔΕΗ, που έκλεισε χθες στα 11,92 ευρώ και σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών. «Ψαλιδίζει» τη διαφορά από το ρεκόρ έτους των 12,67 ευρώ και βελτιώνει την φετινή της απόδοση στο +6,81%.

Αδυναμία αντίδρασης δείχνουν τα διυλιστήρια. Η HELLENiQ ENERGY ανανέωσε το χαμηλό 5μήνου και συνέχισε σε πτωτικό τέμπο μετά το -6,5% της Τετάρτης, που οφείλεται στην αποκοπή του μερίσματος. Αντίστοιχα, η Motor Oil μπορεί μεν να έκλεισε την Πέμπτη σε θετικό έδαφος, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση πάνω από το κρίσιμο όριο των 23 ευρώ, παρόλο που το διέσπασε εντός της ημέρας.

«Καύσιμα» από την έκθεση της JP Morgan έβαλε στο «ντεπόζιτό» του ο ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά, στα 15,58 ευρώ, με το πρόσφατο αρνητικό ρεκόρ των 14,4 ευρώ να μοιάζει πλέον μακρινό. Η μετοχή έκλεισε σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών και αναζητά πρόσθετους θετικούς καταλύτες, που θα του επιτρέψουν να προσεγγίσει το υψηλό έτους των 17,35 ευρώ. Επέστρεψε σε θετικό έδαφος φέτος και συγκεκριμένα στο +1,37%. Όσον αφορά την JP Morgan, διατηρεί τη σύσταση overweight και την τιμή στόχο στα 20 ευρώ. Παράλληλα, κάνει λόγο για μερισματική απόδοση άνω του 10% φέτος, με την εκτίμησή της για την επιβράβευση των μετόχων να καθορίζεται στο 1,55 ευρώ ανά μετοχή.

Τριήμερο ράλι +4,1% για την Aegean, η οποία «απογειώθηκε» πάνω από τα 12 ευρώ για πρώτη φορά μετά από περίπου ενάμιση μήνα. Οι traders έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον τίτλο με αφορμή τα στοιχεία στο α’ εξάμηνο. Οι αυξητικές τάσεις προσέγγισαν διψήφια ποσοστά, ενώ το γεγονός ότι διανύουμε ένα πολύ δυνατό τουριστικά καλοκαίρι αναμένεται να δώσει έξτρα boost στα μεγέθη της αεροπορικής εταιρείας. Συνολικά, το α’ εξάμηνο σημειώθηκε αύξηση κατά 9% σε ετήσια βάση τόσο στην επιβατική κίνηση όσο και στις διαθέσιμες θέσεις. Στο +7,41% τα κέρδη της μετοχής εντός του 2024.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ, με κέρδη +2,45% και τζίρο σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ, πολύ πιο πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα. Έκλεισε στα 2,3 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 22 Μαρτίου και απέχει πλέον ελάχιστα από το υψηλό έτους των 2,425 ευρώ. Φέτος ενισχύεται κατά +3,6%.

Εξαιρετικές επιδόσεις καταγράφει ο ΟΛΠ εντός του Ιουλίου, καθώς αγνοεί το αρνητικό πρόσημο στον τρέχοντα μήνα. Παράλληλα, κάνει «άλματα» σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να κλείσει την Πέμπτη σε υψηλό άνω των τριών μηνών, υπερβαίνοντας τα 27 ευρώ για πρώτη φορά μετά το τέλος του περασμένου Μαρτίου. Σε απόσταση βολής βρίσκεται το πολυετές ρεκόρ των 28,8 ευρώ. Στο +16,59% η φετινή του επίδοση.

Έχασε κι άλλο την επαφή της με τα 5 ευρώ η Intrakat, κλείνοντας μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο από τις 16 Απριλίου. Έχει κάνει ένα αρνητικό 5Χ6 που της έχει κοστίσει συνολικά -2,77%. Η εντός του 2024 άνοδος της μετοχής έχει συρρικνωθεί στο +7,66%.

Profit taking στην Wall Street – Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

Μετά την «πτήση» διαρκείας σε επίπεδα ρεκόρ, ήγγικεν η ώρα της διόρθωσης για τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq στην Wall Street. Ο ευρύτερος δείκτης οπισθοχώρησε κάτω από τις 5.600 μονάδες, τις οποίες είχε διασπάσει την Τετάρτη για πρώτη φορά στα χρονικά. Στο «κόκκινο» και οι τεχνολογικές μετοχές, με τους traders να ρευστοποιούν προκειμένου να αποκομίσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Τα futures προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα σήμερα.

Συντηρείται το ανοδικό ρεύμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ώθηση από την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την επιστροφή της βρετανικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Βέβαια, η ενίσχυση των βασικών δεικτών δείχνει να είναι εύθραυστη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στο +0,4%. Κέρδη +0,7% για τον CAC 40 στο Παρίσι και +0,5% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο.

Στις ασιατικές αγορές, το ιαπωνικό χρηματιστήριο συντονίζεται με το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Ο τοπικός δείκτης Nikkei υπέστη ισχυρές απώλειες άνω των 1.000 μονάδων, μία ημέρα μετά το ιστορικό υψηλό και την «αναρρίχησή» του πάνω από τις 42.000 μονάδες. Το profit taking στην Ιαπωνία συνοδεύθηκε από έντονα πτωτικές τάσεις στη Νότια Κορέα, ενώ αντίθετα στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές σημείωσαν ισχυρή άνοδο. Κέρδη και για τον δείκτη ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος κατέρριψε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό κλεισίματος.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαίσιο Computers: Οι πωλήσεις ρεκόρ και το νέο κατάστημα στο αεροδρόμιο

O Μπάιντεν παραμένει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο: Νίκησα τον Τραμπ μια φορά, θα τον νικήσω ξανά

Στο «σφυρί» διαμερίσματα, πάρκινγκ και οικόπεδα με χαμηλές τιμές εκκίνησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version