search icon

Αγορές

Εύλογο profit taking στο Χρηματιστήριο μετά το +4,5% του τελευταίου πενθήμερου

Λίγο κάτω από τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Κέρδη 1,5% στην εβδομάδα - Κλειστή η αγορά το επόμενο 4ήμερο - ΕΚΤ και τράπεζες «ανεβάζουν» τις μετοχές – Κέρδη 170 μονάδων στον Dow Jones, θετικά πρόσημα στην Ευρώπη

Athens Stock Exchange, Athens, Greece on October 8, 2018. / Χρηματιστήριο Αθηνών, 8 Οκτωβρίου 2018.

Σε ελεγχόμενη κατοχύρωση των κερδών του προηγούμενου πενθημέρου (περίπου 4,5%) επιδόθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρήθηκε στη ζώνη των 920 μονάδων, παρότι οι πωλητές κέρδισαν σχετικά εύκολα τη σημερινή «μάχη» του προσήμου. Η προσοχή παρέμεινε στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ το ενδιαφέρον εστίασε και στην ΕΚΤ, η οποία επανέλαβε τη δέσμευση στήριξης των ελληνικών ομολόγων παρά την άρση των νομισματικών μέτρων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπιες απώλειες κατά 0,57% και υποχώρησε στις 918,96 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (924,20 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε δέκα μονάδες (από 918,15 έως 928,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 72 εκατομμύρια ευρώ, παρά τη λήξη των παραγώγων.  

Ο τραπεζικός κλάδος, υπο-αποδίδοντας σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, εμφάνισε αξιοσημείωτη πτώση στο -1,49% και τις 641,01 μονάδες, αφομοιώνοντας το ράλι του τελευταίου 30ημέρου (+13%). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εurobank, η οποία υποχώρησε άνω του 3% και το 1,02 ευρώ. Στο -1,7% και το 1,08 ευρώ ακολούθησε η μετοχή της Alpha Bank. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητες στα 3,69 και στο 1,36 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,72% και 2.227 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε στο -3,2% και επέστρεψε στα 8,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολίσθησε στο -1,3%, στον απόηχο των μεγεθών του 2021 αλλά και εν μέσω των σεναρίων για την πώληση ενός μεγάλου μεριδίου. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Lamda Development μειώθηκε κατά 1,7%, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να έπεται στο -1,1%.  Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos ενισχύθηκε δυναμικά στο +2,8% και τα 16,6 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να ακολουθεί στο +2,2% και το 1,48 ευρώ. Σε τουλάχιστον 1,5% καθορίστηκε, επίσης, η άνοδος για τις μετοχές των Viohalco, Quest Συμμετοχών και Aegean. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,24% και 1.553 μονάδες), η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ξεχώρισε στο -6,8% και τα 5,5 ευρώ, με τη μετοχή της ΑΒΑΞ να κερδίζει σχεδόν 4%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο 

Κέρδη 1,5% στην εβδομάδα 

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σωρευτικά κέρδη 4,5%, εύλογα υπέκυψε στις πιέσεις για κατοχύρωση των κεκτημένων, αποχαιρετώντας ωστόσο με άνοδο περίπου 1,5% την τρέχουσα (λειψή) εβδομάδα. Ας σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή, τόσο η ελληνική όσο και οι ξένες αγορές θα είναι κλειστές, λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. Το ίδιο θα ισχύσει και τη Δευτέρα (Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών).  

Τα εταιρικά αποτελέσματα και τα υψηλά μερίσματα αποτέλεσαν το βασικό «σύμμαχο» του Γενικού Δείκτη, ο οποίος «αθόρυβα» έφθασε στα επίπεδα των 920 μονάδων, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από το προ-πολέμου σημείο των 950 μονάδων. Σήμερα, ήταν η σειρά των Τέρνα Ενεργειακή και Πλαστικά Θράκης να ανακοινώσουν τα μεγέθη του 2021, τα οποία κρίθηκαν ως ικανοποιητικά από τους αναλυτές, παρά την πίεση στις δύο μετοχές. 

Από την άλλη πλευρά, το ανοδικό momentum δεν συνοδεύτηκε από υψηλούς τζίρους και ισχυρή ορμή, κάτι που φυσικά οφείλεται στο προβληματικό περιβάλλον των διεθνών αγορών. Υψηλός πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων, ενεργειακό κόστος, γεωπολιτικό ρίσκο συνθέτουν ένα αρνητικό κοκτέιλ, το οποίο στερεί αρκετές αγοραστικές δυνάμεις.   

Στο μεταξύ, μια νέα Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) φαίνεται ότι είναι στα «σκαριά», μετά από αρκετό καιρό για τον τομέα των ακινήτων, καθώς η Dimand υπέβαλε αίτημα εισαγωγής πριν από μια εβδομάδα. Η διοίκηση πλέον περιμένει το πράσινο φως από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Η απόφαση της ΕΚΤ 

Το σημερινό ενδιαφέρον εστίασε, αναμφίβολα, στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει (προς ώρας) τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, αλλά και να προαναγγείλει τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΑP) στο γ’ τρίμηνο. Αμέσως μόλις γίνει αυτό, πάντως, η Φρανκφούρτη αναμένεται να ξεκινήσει την πορεία αύξησης των επιτοκίων, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση των Federal Reserve – Bank of England. 

Το επόμενο ορόσημο, επομένως, έγκειται στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η οποία θα καθορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (7,5% τον Μάρτιο), ο οποίος επηρεάζει δυσμενώς την οικονομία και τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων. 

Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων στο β’ εξάμηνο του 2022 και αφού πρώτα η ΕΚΤ δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, ενσωματώνοντας τις παραμέτρους της ενεργειακής κρίσης και του ουκρανικού πολέμου.  

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη  

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,7% και τις 460 μονάδες, καθώς οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο αυξάνονται από 0,6% έως 0,7%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινείται  ανοδικά στο +0,5. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν κέρδη 170 μονάδων ή 0,5%, χάρη στα θετικά τραπεζικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. 

Όσον αφορά το πετρέλαιο, η τιμή παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση αν και παραμένει άνω του ψυχολογικού ορίου των 100 δολαρίων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν στο -1,2% και τα 102,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent μειώνονται στο -1% και τα 107,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διολισθαίνει στο -0,5% και τα 1.973 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης: 

Ακόμη και πάνω από 25 ευρώ ανά τ.μ. το ενοίκιο σε καινούρια «πράσινα» γραφεία στην Αθήνα 

Οι Μπάκοι προχωρούν με την Deloitte για τα κανάλια, η Τράπεζα Αττικής έγινε… κουβάρι, η Αρετσού ναυάγησε και η Nova πάει για ντέρμπι με την Cosmote 

Πλειστηριασμοί: Το «φιλέτο» του Γκερέκου και τα 50 στρέμματα στην Ελαφόνησο 

Exit mobile version