Με γεωμετρική… πρόοδο αυξάνουν οι τοποθετήσεις και τα πακέτα μετοχών στην μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενόψει της μερικής ιδιωτικοποίησης και της νέας σύμβασης για το αποκλειστικό δικαίωμα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου, τις τελευταίες εβδομάδες, στην μετοχή έχουν διακινηθεί συνολικά σε πακέτα 250 χιλ. μετοχές στην τιμή των 8.05 ευρώ. Θέση στην ΕΥΔΑΠ έχει λάβει ένα αμερικανικό Fund από τη Νέα Υόρκη, ύστερα από την απόκτηση πακέτου μετοχών.
Η θέση ήταν μικρή σχετικά, περί τις 100 χιλ μετοχές αλλά έρχεται ύστερα από το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν ευρωπαϊκά funds να αποκτήσουν μετοχές το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, για την εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον το fund Αmber Capital – το οποίο είναι γνωστό από την συμμετοχή του στον ΟΤΕ και την Ελλάκτωρ. H μετοχή από τα τέλη Ιουνίου, δεν έχει πέσει κάτω από τα 7,35-7,37 ευρώ. Σημείωσε υψηλό στα 8,30 ευρώ και υποχώρησε μόνον όταν έπεσε συνολικά η ελληνική αγορά, ωστόσο διατήρησε τα επίπεδα τιμών κοντά στα 8 ευρώ. Σήμερα η τιμή της μετοχής κυμαίνεται στα επίπεδα των 7,8 ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ εξαιτίας και του ευαίσθητου αντικείμενου της, βρίσκεται στο «κάτω» μέρος της λίστας ιδιωτικοποιήσεων, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να πωλήσει 11,33% των μετοχών που κατέχει, όχι στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 50,1% των μετοχών, ο Αμερικανός επενδυτής John Paulson 9,99% ενώ θέσεις κατέχουν Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, αλλά κι ένας Έλληνας ιδιώτης επενδυτής. Μέχρι τώρα ο Paulson παραμένει στην θέση του από το 2014, αν και έχει δεχτεί κρούσεις να πωλήσει μέρος των μετοχών που κατέχει. Προφανώς, περιμένει να δει και ο ίδιος πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην ΕΥΔΑΠ με τη νέα κυβέρνηση, έτσι ένα θέμα που θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό εκτός από τις τράπεζες θα είναι και η συμμετοχή του στην ελληνική εταιρεία ύδρευσης.
Η υπογραφή νέας σύμβασης – ο ρόλος του υπερταμείου
Εντός του 2019, όμως, η ΕΥΔΑΠ έχει να λύσει το θέμα του φυσικού μονοπωλίου που κατέχει καθώς λήγει η σύμβαση του 1999 με την οποία παραχωρήθηκε το δικαίωμα της αποκλειστικής παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης. Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διεξάγει κάποιες συζητήσεις η υπεύθυνη του Υπερταμείου κα Αικατερινάρη, σχετικά με το τίμημα και τα ανταλλάγματα της νέας σύμβασης που χρειάζεται να συναφθεί.
Είναι φυσικό, ότι η νέα κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα από μηδενική βάση, ενώ όσον αφορά την θέση της υπευθύνου του Υπερταμείου αυτή είναι επισφαλής εξαιτίας των συνεχών αστοχιών σε ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ κλπ, οι οποίες δεν συμβαδίζουν και με τις υπέρογκες αμοιβές που λαμβάνει.
Υπενθυμίζεται ότι, προ των εκλογών διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέλαβε ο κ. Χάρης Σαχίνης ο οποίος είναι γνωστός απο την θητεία τους στην ΔΕΠΑ όταν είχαν διεξαχθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Gasprom για το φυσικό αέριο.
Επιπλέον σ ότι αφορά το θέμα της αύξησης των τιμολογίων, με βάση οδηγία, το θέμα έχει παραπεμφθεί για το 2020.
Η κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ η οποία ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ, αλλά και η εταιρική διακυβέρνηση που εφαρμόζεται έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών
Ποιο είναι το Amber Capital
Τo fund Αmber Capital, γνωστό από την δραστηριοποίηση του σε ΟΤΕ και Ελλάκτωρ συνηθίζει να επενδύει σε υποτιμημένες εταιρείες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Έγινε γνωστό από την διαμάχη του στον ΟΤΕ (κ. Giouseppe Di Mino) όταν ο fund manager διεκδίκησε συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ και καλύτερη εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης. Στην Ελλάκτωρ, το fund πώλησε αρχικά την συμμετοχή του -περί το 5% – προς τους Αδελφούς Καλλιτσάντση έναντι 2,15 ευρώ και αρκετούς μήνες αργότερα απέκτησε το ίδιο ποσοστό απο τον κ. Δ. Κούτρα, έναντι 1,25 ευρώ, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Διατηρεί μερικές μετοχικές θέσεις στην Ελλάδα, αλλά ψάχνει κυρίως εταιρείες με ρευστότητα στην μετοχή και θεμελιώδη μεγέθη. Πρόσφατα είχε ρευστοποιήσει κάποιες θέσεις σε άλλες μετοχές, όπως την ΕΧΑΕ, αλλά αναζητά άλλες ελληνικές παρόλο που ο ιδρυτής του Fund θεωρεί ότι, δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές επιλογές με κερδοφορία και ρευστότητα στην μετοχή τους.